Naleśniki, które zawsze się udają, są bardzo delikatne w smaku. Długo szukałam takiego przepisu
Ten prosty przepis na naleśniki pozwoli ci stworzyć prawdziwą klasykę, która zawsze sprawdza się zarówno na śniadanie, jak i deser. Delikatne, puszyste i lekko chrupiące na brzegach – rozpływają się w ustach i kuszą swoim domowym aromatem.
Długo szukałam tak banalnego przepisu na naleśniki, które zawsze wychodzą idealnie. Dzięki połączeniu mleka i wody gazowanej ciasto nabiera lekkości, a szczypta cukru podkreśla jego subtelny smak i pozwala uzyskać piękny, złoty kolor placków.
Naleśniki można podać na ciepło lub na zimno, zawijane lub składane w trójkąty. Ich przygotowanie jest szybkie i proste nawet dla osób początkujących w kuchni.
- 200 ml mleka,
- 100 ml gazowanej wody mineralnej,
- 150 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- ½ łyżeczki oleju rzepakowego,
- 1 szczypta soli.
Masło rozpuść i ostudź.
W dużej misce wymieszaj widelcem mąkę, sól i cukier.
Stopniowo dolewaj mleko na przemian z wodą, energicznie mieszając trzepaczką, aż znikną wszystkie grudki.
Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Dołóż masło i jeszcze raz przemieszaj wszystko.
Odstaw ciasto na 30 minut, by odpoczęło.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego. Rozprowadź tłuszcz równomiernie za pomocą ręczników papierowych.
Za pomocą chochelki nakładaj ciasto i równomiernie rozprowadź je po dnie. Naleśnik powinien być jak najcieńszy. Smaż przez ok. 40-50 sekund, aż wierzch placka przestanie być płynny. Za pomocą szpatułki odwróć go i smaż przez kolejne 30 sekund.
Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz. W razie potrzeby dodawaj w trakcie smażenia kilka kropel oleju.
Ten prosty przepis na naleśniki sprawdzi się zarówno do przygotowania placków słodkich, jak i wytrawnych.
Resztki przechowuj w lodówce, pod przykryciem i zużyj w ciągu 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ekspresowe ciasto cytrynowe. To idealny balans słodyczy i kwaskowatości
Najlepsza marynata do schabowych. Kotlety są soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach
PRL-owski klasyk i świeżutkie wiśnie. To ciasto będzie hitem tego lata