Reklama
Reklama

Naleśniki, które zawsze się udają, są bardzo delikatne w smaku. Długo szukałam takiego przepisu

Ten prosty przepis na naleśniki pozwoli ci stworzyć prawdziwą klasykę, która zawsze sprawdza się zarówno na śniadanie, jak i deser. Delikatne, puszyste i lekko chrupiące na brzegach – rozpływają się w ustach i kuszą swoim domowym aromatem.

Długo szukałam tak banalnego przepisu na naleśniki, które zawsze wychodzą idealnie. Dzięki połączeniu mleka i wody gazowanej ciasto nabiera lekkości, a szczypta cukru podkreśla jego subtelny smak i pozwala uzyskać piękny, złoty kolor placków. 

Naleśniki można podać na ciepło lub na zimno, zawijane lub składane w trójkąty. Ich przygotowanie jest szybkie i proste nawet dla osób początkujących w kuchni. 

Prosty przepis na naleśniki - lista składników

  • 200 ml mleka, 
  • 100 ml gazowanej wody mineralnej, 
  • 150 g mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • ½ łyżeczki oleju rzepakowego, 
  • 1 szczypta soli. 

Prosty przepis na naleśniki

Masło rozpuść i ostudź. 

W dużej misce wymieszaj widelcem mąkę, sól i cukier. 

Stopniowo dolewaj mleko na przemian z wodą, energicznie mieszając trzepaczką, aż znikną wszystkie grudki. 

Reklama

Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Dołóż masło i jeszcze raz przemieszaj wszystko. 

Odstaw ciasto na 30 minut, by odpoczęło. 

Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego. Rozprowadź tłuszcz równomiernie za pomocą ręczników papierowych. 

Za pomocą chochelki nakładaj ciasto i równomiernie rozprowadź je po dnie. Naleśnik powinien być jak najcieńszy. Smaż przez ok. 40-50 sekund, aż wierzch placka przestanie być płynny. Za pomocą szpatułki odwróć go i smaż przez kolejne 30 sekund. 

Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz. W razie potrzeby dodawaj w trakcie smażenia kilka kropel oleju. 

Ten prosty przepis na naleśniki sprawdzi się zarówno do przygotowania placków słodkich, jak i wytrawnych. 

Resztki przechowuj w lodówce, pod przykryciem i zużyj w ciągu 2 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ekspresowe ciasto cytrynowe. To idealny balans słodyczy i kwaskowatości

Najlepsza marynata do schabowych. Kotlety są soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach

PRL-owski klasyk i świeżutkie wiśnie. To ciasto będzie hitem tego lata

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki