Gdy nie mam czasu, robię ten makaron. Smakuje wybitnie
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem to błyskawiczne danie, które możesz przygotować w mniej niż 20 minut. Dzięki połączeniu tuńczyka z puszki, świeżego szpinaku i białej fasoli, potrawa jest nie tylko smaczna, ale też pełna wartości odżywczych. Przygotuj to danie na kolacje lub lunch do pracy.
Kiedy nie mam czasu na gotowanie, chętnie robię ten makaron z tuńczykiem i szpinakiem. Jest pyszny, zdrowy i banalnie prosty w przygotowaniu. Czasami eksperymentuję z tym przepisem i dodaję coś nowego dla urozmaicenia - ty też możesz.
- 250 g makaronu fusilli,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- garść świeżego szpinaku,
- pół czerwonej papryki,
- pół puszki białej fasoli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw. Możesz zostawić odrobinę wody z gotowania do późniejszego wymieszania.
Czosnek drobno posiekaj, paprykę pokrój w cienkie paseczki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i smaż przez chwilę, aż zacznie pachnieć. Dodaj paprykę i smaż ok. 2 minuty. Następnie dodaj szpinak i podsmażaj, aż zmniejszy objętość.
Na patelnię dorzuć odsączonego tuńczyka i przepłukaną białą fasolę. Delikatnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowany makaron na patelnię, wymieszaj wszystko razem. Jeśli danie wydaje się za suche, dolej trochę wody z gotowania makaronu.
Sałatkę skrop oliwą z oliwek. Podawaj od razu, posypaną świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tylko latem smakuje tak dobrze. Do tej zupy wracam co roku
Kilka składników i 15 minut roboty. Delikatne niczym puch ciasto zrób od razu z podwójnej porcji