Błyskawiczna zapiekanka makaronowa na obiad. Na pewno nie zostanie ci na drugi dzień
Nie masz pomysłu co na obiad, a przy tym nie masz czasu? Nie sięgaj po sklepowe gotowce i nie zamawiaj jedzenia na dowóz. W kilka chwil przygotujesz tę błyskawiczną zapiekankę makaronową. Jeśli chcesz, żeby zostało też na następny obiad, to lepiej zrób podwójną porcję. Gwarantuję, że po jednej nic nie zostanie.
Brak czasu to obecnie zmora niemalże każdej osoby. Często ciężko jest pogodzić pracę, dzieci, dom i jeszcze przygotowanie posiłków. Wówczas chętnie sięgamy po gotowe rozwiązania ze sklepów. Zwykle mają one nie najlepszy skład. Potrafi w nim roić się od licznych konserwantów, ulepszaczy smaku i ogromnych ilości soli.
A wcale nie musi tak być. Szybki obiad możesz przygotować w domu i zaufaj, że będzie zdrowszy, smaczniejszy, a przy tym tańszy niż zamówiony z knajpy. Co więc na szybki obiad? Doskonale sprawdzą się zapiekanki makaronowe, ryżowe, ziemniaczane. Często wystarczy jedynie wymieszać składniki, wstawić do piekarnika i gotowe.
Do tego w przypadku zapiekanek wszystkie składniki i naczynie z nimi można przygotować dzień wcześniej. Wieczorem wszystko pokrój, przypraw, wymieszaj, a po pracy danie tylko zapieczesz.
Sprawdź także: Pyszne zapiekanki z ziemniakami i brokułami. Przepisy nie tylko dla wegetarian
Ja, gdy nie mam zbyt dużo czasu, zawsze sięgam po zapiekankę makaronową z beszamelem. Przygotowania rozpoczynam już wieczór wcześniej. Następnego dnia tylko mieszam przyszykowane składniki, zapiekankę składam i umieszczam w piekarniku. Gdy się piecze, mam chwilę dla siebie na odpoczynek po pracy i dobrą kawę. Nie ma nic lepszego po ciężkim dniu.
Zapiekanka makaronowa z beszamelem wręcz rozpływa się w ustach. W konsystencji jest delikatna, ale w smaku doskonale równoważy to aromatyczna wołowina z sosem pomidorowym. Cała rodzina zajada ją tak chętnie, że po jednej porcji nic nie zostaje na drugi dzień.
Składniki:
- 450 g makaronu typu kolanka,
- 1 średnia cebula (pokrojona w kostkę),
- 450 g mielonej wołowiny,
- 60 ml oliwy z oliwek,
- 800 g sosu pomidorowego do makaronu,
- 100 g tartego sera mozzarella,
- 3 łyżki masła,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 3 1/2 szklanki mleka,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przygotowania sosu beszamelowego. W garnku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj do nich mąkę i energicznie mieszaj przez 1-2 minuty, aż składniki połączą się.
- Stopniowo zacznij dolewać mleko, cały czas energicznie mieszając i podgrzewając. Mieszaj przez ok. 2-4 minuty aż sos zgęstnieje. Gotowy sos beszamelowy zdejmij z kuchenki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Makaron ugotuj na al dente zgodnie z zaleceniami producenta. Następnie odcedź go i podziel na dwie równe części w osobnych miskach.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż przez ok. 4 minuty, aż stanie się miękka.
- Do cebuli dodaj wołowinę i smaż do zarumienienia się mięsa. Będzie to trwać ok. 10 minut. Zawartość patelni dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj sos pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
- Do jednej miski z makaronem dodaj mięso z sosem pomidorowym i połącz. Drugą część makaronu wymieszaj z sosem beszamelowym.
- Naczynie żaroodporne natłuść pozostałym masłem. Na jego spodzie wyłóż równomiernie warstwę makaronu z mięsem. Na to wyłóż warstwę makaronu z sosem beszamelowym. Wierzch zapiekanki posyp tartą mozzarellą.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na program góra-dół. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie włącz funkcję grilla i piecz dodatkowe 4 minuty, aż ser na wierzchu zarumieni się.
- Zapiekanka makaronowa z beszamelem jest gotowa. Podawaj ją na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Surówka z młodej kapusty do obiadu. Na lepszą odporność, zdrowe jelita i serce
Nie ruskie i nie z kapustą. Tymi pierogami zajadaliśmy się w PRL-u
Orzeźwiająca, aromatyczna, idealna surówka na wiosnę. Zrób do obiadu