Gęsta zupa forszmak pełna mięsa. Idealne danie dla miłośników gulaszu
Przepisów na zupę forszmak jest tyle, ile kucharzy. Każdy robi ją nieco inaczej i każda jest pyszna. W naszej wersji jest niezwykle mięsna, bogata i treściwa, a dzięki temu pożywna i sprawdzi się nie tylko jako pierwsze danie, ale także jako główne danie obiadowe. Idealnie sprawdzi się, gdy za oknami jest chłodno, a ty potrzebujesz potrawy na rozgrzewkę.
Jeżeli lubisz węgierski gulasz, zupa forszmak zdecydowanie przypadnie ci do gustu. Przygotuj ją na wyrazistym wołowym bulionie, nie brakuje w niej warzyw, a dzięki dodatkowi mięsa jest niezwykle pożywna. Najlepiej sprawdzi się tu łopatka wieprzowa, jednak równie dobrze możesz użyć schabu, czy karkówki. W przepisie znalazł się, aż kilogram wieprzowiny, dzięki czemu taki obiad świetnie sprawdzi się dla całej rodziny, lub jako obiad na kilka dni. Do zupy dorzuć również pieczarki, papryki, cebulę i czosnek, a także kompozycję przypraw. Na pewno twoi bliscy poproszą o dokładkę.
Sprawdź także: Zdrowy, tani i sycący obiad na jesień. W roli głównej dynia i ryż
Zupę forszmak najlepiej zajadać w towarzystwie świeżego chleba lub bułki.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 750 ml bulionu wołowego,
- 1 puszka pomidorów krojonych 400 g,
- 2 papryki,
- 250 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 60 ml czerwonego octu winnego,
- 1 papryczka chili,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki papryki słodkiej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka oleju.
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana do zabielenia,
- koperek do podania.
Cebule grubo posiekaj. Do miseczki wsyp mąkę i łyżkę papryki. Łopatkę umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój ją w średniej wielkości kostkę i włóż do miski z mąką i papryką. Dobrze wymieszaj całość.
Do garnka wlej olej i rozgrzej go. Dodaj mięso i podsmażaj je przez 2-3 minuty. Następnie dołóż cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili, bulion, pomidory, liście laurowe i pozostałą łyżkę papryki. Dobrze wymieszaj całość, przykryj garnek pokrywką i doprowadź do wrzenia. Gotuj zupę forszmak przez 2 godziny lub do miękkości mięsa.
Pod koniec gotowania, na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Pieczarki i papryki cienko pokrój i podsmaż na dużym ogniu przez 4-5 minut, do lekkiego zrumienienia. Wymieszaj grzyby z gulaszem.
Zupę zdejmij z ognia i zabiel śmietanką. Alternatywnie możesz dodać kleks już po przelaniu do głębokich miseczek. Podawaj na ciepło, po udekorowaniu siekanym koperkiem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mięciutkie, pełne jabłek, pachnące cynamonem. Szarlotkowe róże zaskoczą twoich gości
Szybki kolacja dla miłośników parówek. Zrób z nich rewelacyjną zapiekankę