Reklama
Reklama

Gęsta zupa forszmak pełna mięsa. Idealne danie dla miłośników gulaszu

Przepisów na zupę forszmak jest tyle, ile kucharzy. Każdy robi ją nieco inaczej i każda jest pyszna. W naszej wersji jest niezwykle mięsna, bogata i treściwa, a dzięki temu pożywna i sprawdzi się nie tylko jako pierwsze danie, ale także jako główne danie obiadowe. Idealnie sprawdzi się, gdy za oknami jest chłodno, a ty potrzebujesz potrawy na rozgrzewkę.

Jeżeli lubisz węgierski gulasz, zupa forszmak zdecydowanie przypadnie ci do gustu. Przygotuj ją na wyrazistym wołowym bulionie, nie brakuje w niej warzyw, a dzięki dodatkowi mięsa jest niezwykle pożywna. Najlepiej sprawdzi się tu łopatka wieprzowa, jednak równie dobrze możesz użyć schabu, czy karkówki. W przepisie znalazł się, aż kilogram wieprzowiny, dzięki czemu taki obiad świetnie sprawdzi się dla całej rodziny, lub jako obiad na kilka dni. Do zupy dorzuć również pieczarki, papryki, cebulę i czosnek, a także kompozycję przypraw. Na pewno twoi bliscy poproszą o dokładkę. 

Sprawdź także: Zdrowy, tani i sycący obiad na jesień. W roli głównej dynia i ryż

Przepis na zupę forszmak 

Zupę forszmak najlepiej zajadać w towarzystwie świeżego chleba lub bułki. 

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej, 
  • 750 ml bulionu wołowego, 
  • 1 puszka pomidorów krojonych 400 g, 
  • 2 papryki, 
  • 250 g pieczarek, 
  • 2 cebule, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 60 ml czerwonego octu winnego, 
  • 1 papryczka chili, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki papryki słodkiej, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka oleju. 

Dodatkowo: 

  • kwaśna śmietana do zabielenia, 
  • koperek do podania.

Jak zrobić zupę forszmak? 

Cebule grubo posiekaj. Do miseczki wsyp mąkę i łyżkę papryki.  Łopatkę umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój ją w średniej wielkości kostkę i włóż do miski z mąką i papryką. Dobrze wymieszaj całość. 

Do garnka wlej olej i rozgrzej go. Dodaj mięso i podsmażaj je przez 2-3 minuty. Następnie dołóż cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili, bulion, pomidory, liście laurowe i pozostałą łyżkę papryki. Dobrze wymieszaj całość, przykryj garnek pokrywką i doprowadź do wrzenia. Gotuj zupę forszmak przez 2 godziny lub do miękkości mięsa. 

Pod koniec gotowania, na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Pieczarki i papryki cienko pokrój i podsmaż na dużym ogniu przez 4-5 minut, do lekkiego zrumienienia. Wymieszaj grzyby z gulaszem. 

Zupę zdejmij z ognia i zabiel śmietanką. Alternatywnie możesz dodać kleks już po przelaniu do głębokich miseczek. Podawaj na ciepło, po udekorowaniu siekanym koperkiem. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa