Goście będą zdziwieni, z czego jest to ciasto. Wychodzi puszyste i bardzo smaczne
Ciasto cukiniowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnej babki. Miękkie w środku, słodkie, a jednocześnie zachęcające do wypróbowania jako zdrowy deser. To takie sprytny sposób na przemycenie do codziennego jadłospisu większej ilości warzyw, a co za tym idzie błonnika pokarmowego.
Obecnie cukinię można kupić naprawdę w korzystnych cenach. Warto więc wykorzystać ten okres i dodać ją nie tylko do obiadu, ale i smakowitego deseru. Ciasto cukiniowe to tylko kilka prostych składników, oprócz zielonego warzywa będziesz potrzebować także mąki pszennej, cukru, jajek i oleju. Smak deseru urozmaici natomiast cytrynowa skórka i pachnący migdałami likier amaretto. Takie ciasto świetnie sprawdzi się do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty.
Sprawdź także: Ten wypiek osłodzi ci początek jesieni. Oto bardzo dobre ciasto z dyni
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 480 g mąki pszennej,
- 220 g cukru,
- 150 ml oleju,
- 2 szklanki startej cukinii,
- 3 jajka,
- 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki wody,
- skórka starta z cytryny,
- szczypta soli,
- 1 łyżka ulubionego likieru, np. amaretto,
- cukier puder do posypania.
Jeśli nie masz likieru, możesz dodać kilka kropek ulubionego aromatu do ciast, na przykład tego z migdałów.
Cukinię zetrzyj i odstaw ją. Powinna puścić sok.
W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli przesiej mąkę z solą, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce wymieszaj cukier ze skórką cytrynową. Wbij jajka, wlej olej i wodę. Całość zmiksuj.
Mokre składniki dodaj do suchych i całość dobrze zmiksuj. Dodaj cukinię wraz z powstałym sokiem. Wymieszaj.
Przelej całość do keksówki o długości ok. 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 60 minut. Kiedy ostygnie, posyp je cukrem pudrem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepszy dżem z winogron ogrodowych. Do rogalików, naleśników i gofrów niezastąpiony
Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Zrób, jeśli chcesz zachwycić gości