-->
Reklama
Reklama

Goście będą zdziwieni, z czego jest to ciasto. Wychodzi puszyste i bardzo smaczne

Ciasto cukiniowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnej babki. Miękkie w środku, słodkie, a jednocześnie zachęcające do wypróbowania jako zdrowy deser. To takie sprytny sposób na przemycenie do codziennego jadłospisu większej ilości warzyw, a co za tym idzie błonnika pokarmowego.

Obecnie cukinię można kupić naprawdę w korzystnych cenach. Warto więc wykorzystać ten okres i dodać ją nie tylko do obiadu, ale i smakowitego deseru. Ciasto cukiniowe to tylko kilka prostych składników, oprócz zielonego warzywa będziesz potrzebować także mąki pszennej, cukru, jajek i oleju. Smak deseru urozmaici natomiast cytrynowa skórka i pachnący migdałami likier amaretto. Takie ciasto świetnie sprawdzi się do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. 

Sprawdź także: Ten wypiek osłodzi ci początek jesieni. Oto bardzo dobre ciasto z dyni

Reklama

Przepis na ciasto cukiniowe 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 480 g mąki pszennej,
  • 220 g cukru, 
  • 150 ml oleju, 
  • 2 szklanki startej cukinii, 
  • 3 jajka, 
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki wody, 
  • skórka starta z cytryny, 
  • szczypta soli, 
  • 1 łyżka ulubionego likieru, np. amaretto, 
  • cukier puder do posypania.

Jeśli nie masz likieru, możesz dodać kilka kropek ulubionego aromatu do ciast, na przykład tego z migdałów. 

Jak zrobić ciasto cukiniowe?  

Cukinię zetrzyj i odstaw ją. Powinna puścić sok. 

W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli przesiej mąkę z solą, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. 

W drugiej misce wymieszaj cukier ze skórką cytrynową. Wbij jajka, wlej olej i wodę. Całość zmiksuj. 

Mokre składniki dodaj do suchych i całość dobrze zmiksuj. Dodaj cukinię wraz z powstałym sokiem. Wymieszaj. 

Przelej całość do keksówki o długości ok. 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 60 minut. Kiedy ostygnie, posyp je cukrem pudrem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najlepszy dżem z winogron ogrodowych. Do rogalików, naleśników i gofrów niezastąpiony

Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Zrób, jeśli chcesz zachwycić gości

Przepis na najlepsze kruche ciasto ze starego zeszytu babci. Jeden dodatek i szarlotka wychodzi niebiańska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta