Reklama
Reklama

Ten wypiek osłodzi ci początek jesieni. Oto bardzo dobre ciasto z dyni

Lekko wilgotne, pachnące cynamonem ciasto dyniowe pomoże ci przywitać nadchodzącą jesień z uśmiechem na twarzy. Jest proste w przygotowaniu, a dzięki zawartości dyni będzie także zdrowym wyborem. Doskonale pasuje do filiżanki kawy lub herbaty. Jeśli zrobisz je raz, z pewnością będziesz chciał powtórnie odtworzyć ten przepis.

Dynia to niezwykle uniwersalne warzywo. Sprawdza się nie tylko do przygotowania pysznej zupy, czy warzywnego curry. Można wyczarować z niej również obłędnie pyszne wypieki. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić proste, ale bardzo dobre ciasto z dyni. Przygotuj dynię, mąkę, olej, jajka, cukier, przyprawy i do dzieła. 

Sprawdź także: Upiekłam jesienne ciasto. Wyszło wilgotne, słodkie i tak dobre, że zniknęło w jeden wieczór

Reklama

Przepis na bardzo dobre ciasto z dyni

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się blacha o wymiarach 25 × 30 cm. 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 1 dynia hokkaido,  
  • 250 ml oleju rzepakowego, 
  • 3 łyżeczki cynamonu, 
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • 2 łyżeczka kurkumy, 
  • 2 szczypty pieprzu, 
  • 6 jajek,  
  • 300 g cukru,  
  • 460 g mąki pszennej, 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli. 

Jak zrobić bardzo dobre ciasto z dyni?

Przygotuj purée z dyni. Pokrój ja na ćwiartki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 30-40 minut - do miękkości dyni. Oddziel miąższ od skórki i zblenduj. Odsącz nadmiar soku. Odmierz 500 g miąższu. Resztę wykorzystaj do innego celu. 

Przełóż purée do rondelka. Wlej także olej i dodaj przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, kurkumę i pieprz. Zagotuj. Gotuj przez kilka minut. Odstaw do przestudzenia. 

Utrzyj jajka z cukrem ja jasną, puszystą masę. Połącz z dyniowym purée i dokładnie wymieszaj. 

Partiami przesiej do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszaj szpatułką - tylko do połączenia składników. 

Przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x30 cm. Wyrównaj powierzchnię ciasta. 

Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę - do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, a po 15 minutach - z formy. Wystudź na kratce. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Możesz też udekorować posiekanymi orzechami. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Chrupiące, maślane, pełne orzechów. Zrób od razu więcej, każdy chce dokładkę

Z wyglądu jak ciasto marmurkowe, w smaku już inne. Puszyste, lekkie i idealne ciasto na weekend

Nie wyrzucaj łupin orzecha, zrób z nich leczniczą miksturę. Pomaga na niestrawność, skołatane nerwy i wysokie ciśnienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta