Ten wypiek osłodzi ci początek jesieni. Oto bardzo dobre ciasto z dyni
Lekko wilgotne, pachnące cynamonem ciasto dyniowe pomoże ci przywitać nadchodzącą jesień z uśmiechem na twarzy. Jest proste w przygotowaniu, a dzięki zawartości dyni będzie także zdrowym wyborem. Doskonale pasuje do filiżanki kawy lub herbaty. Jeśli zrobisz je raz, z pewnością będziesz chciał powtórnie odtworzyć ten przepis.
Dynia to niezwykle uniwersalne warzywo. Sprawdza się nie tylko do przygotowania pysznej zupy, czy warzywnego curry. Można wyczarować z niej również obłędnie pyszne wypieki. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić proste, ale bardzo dobre ciasto z dyni. Przygotuj dynię, mąkę, olej, jajka, cukier, przyprawy i do dzieła.
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się blacha o wymiarach 25 × 30 cm.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 dynia hokkaido,
- 250 ml oleju rzepakowego,
- 3 łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 łyżeczka kurkumy,
- 2 szczypty pieprzu,
- 6 jajek,
- 300 g cukru,
- 460 g mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli.
Przygotuj purée z dyni. Pokrój ja na ćwiartki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 30-40 minut - do miękkości dyni. Oddziel miąższ od skórki i zblenduj. Odsącz nadmiar soku. Odmierz 500 g miąższu. Resztę wykorzystaj do innego celu.
Przełóż purée do rondelka. Wlej także olej i dodaj przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, kurkumę i pieprz. Zagotuj. Gotuj przez kilka minut. Odstaw do przestudzenia.
Utrzyj jajka z cukrem ja jasną, puszystą masę. Połącz z dyniowym purée i dokładnie wymieszaj.
Partiami przesiej do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszaj szpatułką - tylko do połączenia składników.
Przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x30 cm. Wyrównaj powierzchnię ciasta.
Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę - do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, a po 15 minutach - z formy. Wystudź na kratce. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Możesz też udekorować posiekanymi orzechami.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chrupiące, maślane, pełne orzechów. Zrób od razu więcej, każdy chce dokładkę
Z wyglądu jak ciasto marmurkowe, w smaku już inne. Puszyste, lekkie i idealne ciasto na weekend