Reklama
Reklama

Grecy dodają do rosołu. Smak, zapach i kolor są niepowtarzalne

Grecka kuchnia jest uwielbiana na całym świecie. Doceniamy ją za prostotę oraz szacunek do naturalnych składników. Warto przyjrzeć się jej szczególnie zimą. Grecy doskonale wiedzą, jak sobie poradzić z niskimi temperaturami za pomocą rozgrzewających, pysznych dań. My proponujemy przepis na łatwy rosół z pulpetami, który zaskoczy cię delikatnym, ale orzeźwiającym smakiem.

Ta grecka zupa to jeden z najlepszych przykładów komfortowego, domowego jedzenia. Syci, rozgrzewa i zachwyca swoim delikatnym smakiem. Przekonaj się, jak ją przygotować.

Giouverlakia — grecki rosół

Grecka kuchnia kojarzy nam się z lekkim i świeżym jedzeniem. Zapominamy jednak, że Grecy zimą muszą radzić sobie z niskimi temperaturami i nieprzyjemną wilgocią. Potrafią sobie jednak z tym poradzić za pomocą rozgrzewających, prostych potraw. Jedną z nich jest rosół giouverlakia. To popularne danie, które znajduje się w codziennym jadłospisie w greckich domach. Zależnie od regionu rosół przygotowywany jest w inny sposób. Gdzieniegdzie dodaje się do niego pomidory, w innych miejscach zioła. Popularną wariacją jest również rosół z dodatkiem jajka. Ma on bogatszą, bardziej kremową strukturę.

My proponujemy podstawowy przepis na grecki rosół, w którym znajdują się delikatne klopsiki z dodatkiem ryżu. Do przygotowania zupy potrzebujemy praktycznie kilku składników. Nie możemy zapomnieć o cytrynie, która oprócz mięsa gra w potrawie główną rolę. Dodawana zaraz przed podaniem dodaje sycącemu daniu świeżości oraz aromatu. Warto zadbać o to, aby każdy mógł zdecydować, ile soku z cytryny odpowiada mu w zupie.

Zobacz także: Przepis na ten rosół przywiozłam z wakacji w Turcji. Jedzą go cały rok, bo dodaje energii

Grecki rosół z cytryną — przepis

Składniki:

  • 800 g drobiowego lub drobiowo-wieprzowego mięsa mielonego,
  • 1 szklanka ryżu,
  • 1 duża marchew,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 1 cytryna,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: dwa jajka.

Zaczynamy od przygotowania pulpetów. Mięso mielone, najlepiej, aby było mocno schłodzone, wrzucamy do miski. Dodajemy ryż, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wyrabiamy. Odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Po tym czasie wyciągamy mięso, formujemy nieduże pulpety, dobrze je dociskając. Układamy je na dnie dużego garnka. Zalewamy bulionem i stawiamy na ogniu. Płynu powinno być na tyle dużo, aby mięso swobodnie pływało. Warto pamiętać, że w trakcie gotowania ryż zabierze trochę bulionu.

Marchew myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do zupy wraz z oliwą. Przykrywamy i gotujemy przez ok. 40 minut.

Cytrynę kroimy na ćwiartki. Zupę nalewamy do talerzy i podajemy z cytryną, aby każdy mógł doprawić danie do smaku.

Jeśli lubimy gęstsze zupy, możemy zrobić alternatywną wersję z dodatkiem jajek. W tym przypadku ubijamy dwa jajka w całości, następnie dodajemy sok z cytryny, a na końcu odrobinę bulionu. Powoli dodajemy płyn do zupy, cały czas mieszając, aby sos się nie zważył.

Źródło: terazgotuje.pl, oliwowo.pl

Zobacz też:

Seromakowiec ze wzorem szachownicy. Zniknie do ostatniego okruszka

Konfitura śliwkowa, beza i orzechy. Ciasto Brazylijka to przepis iście karnawałowy

Na drugie śniadanie lub imprezową przekąskę. Zrób bułeczki gyros

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa