Reklama
Reklama

Gulasz, ale inaczej. Z dodatkiem tego warzywa będzie jeszcze bardziej sycący

Szukasz pomysłu na obiad inny niż zazwyczaj? Zamiast klasycznego gulaszu, zrób ten z dodatkiem fasoli. Sprawi ona, że danie będzie jeszcze bardziej pożywne i sycące.

Takie propozycje dań obiadowych lubimy najbardziej - pyszne, aromatyczne i niezwykle sycące. Gulasz fasolowy wymaga minimum nakładu pracy podczas przygotowywania, a efekt zawsze jest świetny.

Gulasz fasolowy - lista składników

Aby przygotować gulasz fasolowy, potrzebujesz następujących składników:

  • 400 g fasoli cannellini z puszki, 
  • 250 g kiełbasy wieprzowej, 
  • 1 cebula, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 papryka czerwona, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 puszka pomidorów krojonych, 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • 50 ml wina białego wytrawnego, 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 
  • pół łyżeczki papryki wędzonej, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • odrobina oleju rzepakowego. 

Gulasz fasolowy - przepis

Cebulę, obraną marchewkę i paprykę drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w plasterki. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż aż się zarumieni. Dodaj cebulę, marchewkę i paprykę. Smaż przez około 5 minut aż całość zmięknie. 

Bezpośrednio na patelnię dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 

Wlej białe wino, wymieszaj i gotuj przez 2–3 minuty, aby alkohol odparował. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Odsącz fasolę z zalewy, przepłucz pod bieżącą wodą, dodaj do gulaszu i gotuj jeszcze przez 5 minut.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czaruje subtelną słodyczą, doskonale prezentuje się na stole. Ciasto miodowe rozpływa się w ustach

Śniadanie po królewsku. Przygotuj jajka z sosem holenderskim

To ciasto w PRL-u było na każdych imieninach. Dziś wciąż robimy z sentymentem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gulasz | fasola