Reklama
Reklama

Gulasz, ale inaczej. Z dodatkiem tego warzywa będzie jeszcze bardziej sycący

Szukasz pomysłu na obiad inny niż zazwyczaj? Zamiast klasycznego gulaszu, zrób ten z dodatkiem fasoli. Sprawi ona, że danie będzie jeszcze bardziej pożywne i sycące.

Takie propozycje dań obiadowych lubimy najbardziej - pyszne, aromatyczne i niezwykle sycące. Gulasz fasolowy wymaga minimum nakładu pracy podczas przygotowywania, a efekt zawsze jest świetny.

Gulasz fasolowy - lista składników

Aby przygotować gulasz fasolowy, potrzebujesz następujących składników:

  • 400 g fasoli cannellini z puszki, 
  • 250 g kiełbasy wieprzowej, 
  • 1 cebula, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 papryka czerwona, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 puszka pomidorów krojonych, 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • 50 ml wina białego wytrawnego, 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 
  • pół łyżeczki papryki wędzonej, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • odrobina oleju rzepakowego. 

Gulasz fasolowy - przepis

Cebulę, obraną marchewkę i paprykę drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w plasterki. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż aż się zarumieni. Dodaj cebulę, marchewkę i paprykę. Smaż przez około 5 minut aż całość zmięknie. 

Bezpośrednio na patelnię dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 

Wlej białe wino, wymieszaj i gotuj przez 2–3 minuty, aby alkohol odparował. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Odsącz fasolę z zalewy, przepłucz pod bieżącą wodą, dodaj do gulaszu i gotuj jeszcze przez 5 minut.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gulasz | fasola