Gulasz, ale inaczej. Z dodatkiem tego warzywa będzie jeszcze bardziej sycący
Szukasz pomysłu na obiad inny niż zazwyczaj? Zamiast klasycznego gulaszu, zrób ten z dodatkiem fasoli. Sprawi ona, że danie będzie jeszcze bardziej pożywne i sycące.
Takie propozycje dań obiadowych lubimy najbardziej - pyszne, aromatyczne i niezwykle sycące. Gulasz fasolowy wymaga minimum nakładu pracy podczas przygotowywania, a efekt zawsze jest świetny.
Aby przygotować gulasz fasolowy, potrzebujesz następujących składników:
- 400 g fasoli cannellini z puszki,
- 250 g kiełbasy wieprzowej,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 papryka czerwona,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 50 ml wina białego wytrawnego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
- pół łyżeczki papryki wędzonej,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina oleju rzepakowego.
Cebulę, obraną marchewkę i paprykę drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w plasterki. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż aż się zarumieni. Dodaj cebulę, marchewkę i paprykę. Smaż przez około 5 minut aż całość zmięknie.
Bezpośrednio na patelnię dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Wlej białe wino, wymieszaj i gotuj przez 2–3 minuty, aby alkohol odparował. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Odsącz fasolę z zalewy, przepłucz pod bieżącą wodą, dodaj do gulaszu i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Czaruje subtelną słodyczą, doskonale prezentuje się na stole. Ciasto miodowe rozpływa się w ustach
Śniadanie po królewsku. Przygotuj jajka z sosem holenderskim
To ciasto w PRL-u było na każdych imieninach. Dziś wciąż robimy z sentymentem