Reklama
Reklama

Hipnotyzujące Oczy Marioli. Tajemniczy składnik ukryty jest w środku ciasta

Ciasto Oczy Marioli nie tylko zaskakuje nazwą, ale po przekrojeniu - również swoim wnętrzem. W smaku to klasyczne połączenie kakaowego biszkoptu, lekkiego kremu i kawskowatych owoców. Taki deser będzie wymarzoną słodką przekąską na ciepłe dni.

Jeśli marzy ci się deser, który łączy puszysty biszkopt z aksamitnym kremem i owocowym wnętrzem, to musisz przygotować ciasto Oczy Marioli. Przepis nie wymaga zbyt dużo czasu ani wysiłku. Apetyczny wypiek warto zaserwować gościom podczas uroczystości, ale świetnie nada się też po prostu do popołudniowej kawy.

Co to jest ciasto Oczy Marioli?

Czy pamiętasz starą reklamę pewnego browaru, który głosił, że Mariola ma kocie spojrzenie, a w oczach błyski przedziwne? Deser bezapelacyjnie nawiązuje do właścicielki kuszącego wzroku, jednak nie ma w nim ani grama alkoholu. Co kryje w sobie ciasto Oczy Marioli? To rolada z kakaowego biszkoptu, wypełnionego delikatnym, waniliowym kremem budyniowym. Sekretny składnik, który nawiązuje do tytułowych oczu, znajduje się dokładnie pośrodku wypieku. Są to soczyste wiśnie, które idealnie równoważą słodki smak deseru. 

Jak zrobić ciasto Oczy Marioli?

Aby cieszyć się smakiem ciasta Oczy Marioli, musisz upiec biszkopt, przygotować krem i wiśnie. Dla doświadczonych domowych cukierników nie będzie to żaden problem, ale ze zrobieniem ciasta poradzą sobie nawet mniej wprawieni kucharze. Kup wszystkie niezbędne składniki z listy i postępuj krok po kroku według poniższego przepisu.

Składniki:

Składniki na biszkopt: 

  • 5 jajek, 
  • 150 g drobnego cukru,  
  • 150 g mąki tortowej, 
  • 30 g łyżki kakao,  
  • 50 g gorzkiej czekolady,  
  • łyżka oleju słonecznikowego, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 

Składniki na krem: 

  • 500 ml mleka, 
  • 120 g cukru, 
  • 2 żółtka, 
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego, 
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 
  • 125 g masła.  

Dodatkowo: 

  • około 20 świeżych wiśni.

Sposób wykonania:

Przygotuj biszkopt: ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsyp cukier. Kiedy cukier rozpuści się w białkach, zmniejsz obroty miksera. Dodaj do piany po jednym żółtku, a następnie olej. Wyłącz mikser. Delikatnie, partiami wmieszaj w pianę przesianą przez sitko mąkę wymieszaną wcześniej z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszaj startą na tarce o średnich oczkach czekoladę.  

Upiecz biszkopt: wyłóż papierem do pieczenia blachę piekarnika. Rozprowadź na niej ciasto. Wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut. Upieczony biszkopt ułóż na czystej, bawełnianej ściereczce papierem do góry. Ostrożnie zdejmij papier. Zawiń biszkopt w rulon wzdłuż dłuższego brzegu (razem ze ściereczką). Odłóż zwinięty do całkowitego wystudzenia. 

Przygotuj krem: utrzyj żółtka z cukrem. Połącz z ekstraktem waniliowym. W osobnym naczyniu rozrób w części mleka obie mąki. Połącz z żółtkami. Resztę mleka zagotuj w rondelku. Do gotującego się mleka wlej powoli zaczyn na budyń, cały czas mieszając zawartość rondelka. Gotowy budyń odstaw do całkowitego wystudzenia. Ubij masło (w temperaturze pokojowej) mikserem. Gdy stanie się jasne i puszyste, stopniowo dodawaj do niego po łyżce budyniu - do jego wyczerpania. 

Złóż ciasto: gotowy krem rozprowadź równomiernie na przestudzonym biszkopcie, pozostawiając wolny margines wzdłuż długiego, zewnętrznego brzegu rolady. Wzdłuż wewnętrznego rozłóż rządek wydrylowanych wiśni. Zwiń roladę, owiń folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij i podaj, pokrojoną na plastry.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | wiśnie | owoce