Reklama
Reklama

Idealne ciasto na wiosnę i lato. Włoski Uwodziciel wychodzi lekki, puszysty i niezwykle kremowy

Włoski Uwodziciel ma przyciągające do siebie słodkie warstwy, które będziesz stopniowo odkrywać. To połączenie czekoladowego biszkoptu, kremu śmietankowego, a do tego kawy (jak na włoskie ciasto przystało) i krówki z nutą alkoholu. Dużo pysznych smaków i niezwykle lekka konsystencja. To deser idealny na cieplejsze dni.

Włoski Uwodziciel - co to za ciasto?

Włoski Uwodziciel to ciasto wielowarstwowe. Trzeba przygotować czekoladowy biszkopt, krem śmietankowy i kawowy, masę krówkową, polewę czekoladową oraz herbatniki. Choć lista składników jest dość długa, to każdą z warstw deseru robi się naprawdę prosto. Potem wystarczy już tylko złożyć wypiek i można cieszyć się niezwykle lekką i rozpływającą się w ustach słodyczą. To deser, który idealnie pasuje do kawy lub na cieplejszy dzień. Warto wypróbować przepis dla wyjątkowego smaku. 

Przeczytaj też: Pyszne placki z rabarbarem. Przepis, któremu trudno się oprzeć

Reklama

Włoski Uwodziciel - przepis

Składniki:

Czekoladowy biszkopt: 

  • 5 jajek, 
  • 50 g cukru,  
  • 50 g mąki pszennej, 
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 
  • 20 g kakao w proszku, 
  • 2 łyżki wody, 
  • szczypta soli. 

Krem śmietankowy: 

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%, 
  • 50 g cukru pudru, 
  • 3 łyżeczki żelatyny, 
  • 70 ml wody. 

Krem kawowy: 

  • 400 g śmietanki 30%, 
  • 30 g kawy rozpuszczalnej albo cappuccino, 
  • opakowanie cukru waniliowego, 
  • 50 g orzechów włoskich, 
  • 2 łyżki żelatyny, 
  • 4 łyżki zimnej wody. 

Warstwa krówkowa: 

  • 50 g masła, 
  • 250 g masy krówkowej, 
  • łyżeczka spirytusu (można pominąć). 

Warstwa herbatnikowa: 

  • 100 g herbatników. 

Polewa: 

  • 100 g czekolady deserowej. 

Sposób wykonania:

Najpierw zrób biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku na zmianę z wodą, delikatnie mieszając. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie delikatnie wmieszaj do masy jajecznej. Przelej ciasto do formy (o wymiarach ok. 28 × 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez około 25 minut. Po upieczeniu wystudź biszkopt i przekrój na dwa cienkie blaty.  

Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę namocz w 70 ml zimnej wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Następnie rozpuść żelatynę na małym ogniu (nie gotuj) i ostudź. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do śmietany, delikatnie miksując. 

Zrób krem kawowy. Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody i odstaw do napęcznienia. W miseczce wymieszaj kawę cappuccino w proszku z kilkoma łyżkami gorącej wody i wystudź. Śmietankę 30% ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier wanilinowy. Do ubitej śmietany dodaj wystudzoną kawę cappuccino. Wymieszaj do połączenia. Delikatnie podgrzej żelatynę, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj do kremu. Na koniec posiekaj bardzo drobno orzechy i wsyp je do kremu. Zamieszaj tylko do połączenia składników. 

Przygotuj ostatnią warstwę - krówkową. Masło zacznij miksować. Kiedy zrobi się puszyste i jasne, dodawaj po łyżce masę krówkową. Na koniec dodaj spirytus i wymieszaj.  

Teraz złóż ciasto. Na jednym z blatów ciasta wyłóż połowę porcji kremu śmietankowego. Wyłóż herbatniki, dociskając je. Delikatnie rozsmaruj warstwę krówkową. Na niej wyłóż krem kawowy i przykryj całość biszkoptem. Na wierzchu rozsmaruj pozostały krem śmietankowy.  

Teraz rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dobrze schłodzoną (ale nie zastygniętą) polej nią Włoskiego Uwodziciela.  

Przed podaniem umieść ciasto w lodówce na kilka godzin.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pyszne ciasto z rabarbarem i serem na niedzielę. Znika z blachy do ostatniego okruszka

Idealny do wspólnych chwil przy kawie. Prosty i efektowny torcik na Dzień Matki

Smaczna sałatka na imprezę i nie tylko. Podstawą jest wędzony kurczak i żółty ser

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze