Pyszne ciasto z rabarbarem i serem na niedzielę. Znika z blachy do ostatniego okruszka
Choć nie jest owocem, to chętnie przygotowujemy z niego konfitury, kompoty, ale też dodajemy go do wypieków. Właśnie rozpoczął się sezon, ja już kupuję i planuję deser na niedzielę. Pyszne ciasto z rabarbarem i serem będzie idealne. Za każdym razem, gdy robię, znika z blachy do ostatniego okruszka.
Sezonowe owoce i warzywa to cud natury, z którego powinniśmy korzystać, ile można. Wówczas są one o wiele tańsze niż zwykle, a przy tym możemy mieć pewność, że pochodzą z Polskich upraw. W maju możemy cieszyć się już młodą rzodkiewką, ogórkami gruntowymi, ale też rabarbarem.
Rabarbar to jeden z tych produktów, który jako pierwszy pojawia się w warzywniakach wiosną. Sezon na niego zaczyna się już pod koniec kwietnia lub na początku maja. Kwaśnymi łodygami możemy cieszyć się aż do połowy czerwca. Warto więc pospieszyć się, zanim sezon się skończy. Nie jest on długi, a naprawdę szkoda byłoby go przegapić.
Z rabarbarem przygotować można wiele słodkich przetworów. Nadaje się świetnie do przerobienia na kompot np. w połączeniu z jabłkami, truskawkami. Przyrządzimy z niego konfiturę do naleśników, placków, gofrów. Często ze świeżym rabarbarem spotykamy wypieki w postaci ciasteczek i ciast. Moje ulubione ciasto z rabarbarem to zdecydowanie to z serem.
Ciasto z rabarbarem i serem jest wyśmienite. Gdy tylko zaczyna się sezon, pędzę do warzywniaka po różowe łodygi, aby przygotować deser na niedzielne popołudnie. Zawsze nie mogę się doczekać, aż znowu je zjem i tak samo moja rodzina. Za każdym razem znika z blachy w kilka chwil i nie zostają nawet okruszki. Koniecznie przygotuj, póki kupisz świeży rabarbar.
Składniki na ser:
- 400 g twarogu tłustego lub półtłustego (zmielonego trzykrotnie),
- 3 żółtka,
- 70 g cukru,
- łyżka skrobi ziemniaczanej.
Składniki na ciasto:
- 125 g masła,
- 150 g drobnego cukru,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 duże jajka,
- 180 g mąki pszennej,
- 60 g skrobi ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 90 g kwaśnej śmietany 18%.
Dodatkowo:
- 350 g rabarbaru pokrojonego w średnią kostkę.
Sposób przygotowania:
1) Zacznij od przygotowania ciasta. Do misy miksera włóż masło, cukier, ekstrakt waniliowy i utrzyj je na puszystą, bardzo jasną masę. Gdy osiągniesz pożądaną konsystencję, podczas ucierania zacznij stopniowo dodawać jajka. Ubijaj do połączenia składników.
2) Do utartych składników przesiej mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i dodaj kwaśną śmietaną. Masę wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno wyjść gęste.
3) Przygotuj osobną miskę. W niej umieść wszystkie składniki na masę serową. Dokładnie je wymieszaj i rozetrzyj grzbietem łyżki. Masa powinna być jednolita i gładka. Wtedy jest gotowa.
4) Formę o wymiarach 23 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Wyrównaj je szpatułką. Na ciasto wylej masę serową i równo ją rozprowadź. Na wierzchu sera ułóż pokrojowy rabarbar.
5) Ciasto piecz w 170 st. Celsjusza przez 50-60 minut. Po tym czasie wyciągnij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
6) Przed podaniem ciasto z rabarbarem i serem oprósz cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Idealny do wspólnych chwil przy kawie. Prosty i efektowny torcik na Dzień Matki
Smaczna sałatka na imprezę i nie tylko. Podstawą jest wędzony kurczak i żółty ser
Surówka z młodej kapusty do obiadu. Na lepszą odporność, zdrowe jelita i serce