Idealny do wspólnych chwil przy kawie. Prosty i efektowny torcik na Dzień Matki
Chcesz zrobić wrażenie na swojej mamie? Masz ochotę przygotować coś słodkiego, bo jest dużą fanką owoców i serników? Zrób torcik na Dzień Matki. Idealny towarzysz podczas wspólnych chwil przy pysznej kawie i herbacie.
Nasze mamy często rozpieszczały nas w dzieciństwie słodkościami - a co gdyby tak teraz role się odwróciły? Miło jest zaskoczyć bliską osobę w dniu jej święta. Sprawdź przepis na hitowy torcik na Dzień Matki.
Spód:
- 250 g herbatników maślanych,
- 150 g roztopionego masła.
Żelka malinowa:
- 600 g świeżych malin,
- 50 g cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 25 g żelatyny + 5 łyżek wody.
Krem:
- 750 g mascarpone,
- 250 g śmietanki 30%,
- 300 g czekolady białej.
Dodatkowo:
- 250 g malin.
Zacznij od zrobienia żelki malinowej. Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. W garnuszku umieść maliny, zasyp je cukrem i wlej sok z cytryny. Podgrzewaj aż do momentu kiedy się zagotują, rozpadną i puszczą sok. Mieszaj bardzo często. Wtedy dodaj napęczniałą żelatynę, wyłącz grzanie i zostaw na palniku garnuszek. Mieszaj, aby dobrze się połączyła z pozostałymi składnikami. Odstaw, aby delikatnie zgęstniała. Wtedy przelej ją do tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożonej folią spożywczą (aby lepiej się ją wyciągało później do ciasta). Wstaw na minimum 4 godziny do lodówki.
Przygotuj spód. Herbatniki rozkrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż na spód formy i włóż na 20 minut do lodówki.
Teraz zrób krem. Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do wystygnięcia. Serek mascarpone i kremówkę ubijaj razem aż zacznie robić się sztywna masa. Wtedy wlej roztopioną czekoladę i zmiksuj aż krem zrobi się puszysty o jednolitej konsystencji.
Złóż torcik na Dzień Matki. Na spód z herbatników wyłóż równomiernie maliny. Następnie rozłóż krem, wyrównując wierzch. Możesz zostawić odrobinę do dekoracji. Na kremie ułóż żelkę malinową. Na koniec przyszedł czas na ozdobę. Z pozostałego kremu zrób dekorację z pomocą rękawa cukierniczego i tylki, a także rozłóż owoce. Wstaw tort do lodówki na minimum całą noc.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pyszne ciasto z rabarbarem i serem na niedzielę. Znika z blachy do ostatniego okruszka
Smaczna sałatka na imprezę i nie tylko. Podstawą jest wędzony kurczak i żółty ser
Surówka z młodej kapusty do obiadu. Na lepszą odporność, zdrowe jelita i serce