Reklama
Reklama

Idealny do wspólnych chwil przy kawie. Prosty i efektowny torcik na Dzień Matki

Chcesz zrobić wrażenie na swojej mamie? Masz ochotę przygotować coś słodkiego, bo jest dużą fanką owoców i serników? Zrób torcik na Dzień Matki. Idealny towarzysz podczas wspólnych chwil przy pysznej kawie i herbacie.

Nasze mamy często rozpieszczały nas w dzieciństwie słodkościami - a co gdyby tak teraz role się odwróciły? Miło jest zaskoczyć bliską osobę w dniu jej święta. Sprawdź przepis na hitowy torcik na Dzień Matki.

Torcik na Dzień Matki - lista składników

Spód: 

  • 250 g herbatników maślanych, 
  • 150 g roztopionego masła. 

Żelka malinowa: 

  • 600 g świeżych malin, 
  • 50 g cukru, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 25 g żelatyny + 5 łyżek wody. 

Krem: 

Reklama
  • 750 g mascarpone, 
  • 250 g śmietanki 30%, 
  • 300 g czekolady białej. 

Dodatkowo: 

  • 250 g malin. 

Torcik na Dzień Matki - przepis

Zacznij od zrobienia żelki malinowej. Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. W garnuszku umieść maliny, zasyp je cukrem i wlej sok z cytryny. Podgrzewaj aż do momentu kiedy się zagotują, rozpadną i puszczą sok. Mieszaj bardzo często. Wtedy dodaj napęczniałą żelatynę, wyłącz grzanie i zostaw na palniku garnuszek. Mieszaj, aby dobrze się połączyła z pozostałymi składnikami. Odstaw, aby delikatnie zgęstniała. Wtedy przelej ją do tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożonej folią spożywczą (aby lepiej się ją wyciągało później do ciasta). Wstaw na minimum 4 godziny do lodówki.  

Przygotuj spód. Herbatniki rozkrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż na spód formy i włóż na 20 minut do lodówki. 

Teraz zrób krem. Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do wystygnięcia. Serek mascarpone i kremówkę ubijaj razem aż zacznie robić się sztywna masa. Wtedy wlej roztopioną czekoladę i zmiksuj aż krem zrobi się puszysty o jednolitej konsystencji. 

Złóż torcik na Dzień Matki. Na spód z herbatników wyłóż równomiernie maliny. Następnie rozłóż krem, wyrównując wierzch. Możesz zostawić odrobinę do dekoracji. Na kremie ułóż żelkę malinową. Na koniec przyszedł czas na ozdobę. Z pozostałego kremu zrób dekorację z pomocą rękawa cukierniczego i tylki, a także rozłóż owoce. Wstaw tort do lodówki na minimum całą noc.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pyszne ciasto z rabarbarem i serem na niedzielę. Znika z blachy do ostatniego okruszka

Smaczna sałatka na imprezę i nie tylko. Podstawą jest wędzony kurczak i żółty ser

Surówka z młodej kapusty do obiadu. Na lepszą odporność, zdrowe jelita i serce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery