Idealny dodatek do grilla. Sałatka z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych
Sezon grillowy w pełni, dzięki czemu na pewno masz wiele okazji do testowania nowych przepisów. Jeśli jeszcze nie próbowałeś sałatki z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych, czas to nadrobić. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu. Za obłędny smak odpowiadają świeże warzywa. Taka sałatka będzie idealnie pasować do piersi z kurczaka, ryby, kiełbasy, czy karkówki z grilla.
W sklepach wreszcie pojawiły się krajowe młode ziemniaki. Na razie są niewielkie, co ma swoje zalety - idealnie nadają się na sałatkę. Wybierz jak najdrobniejsze okazy - wszystkie podobnej wielkości. Jeśli nie uda ci się takich dostać, po prostu drobniej pokrój te większe. Sałatka z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych zaostrzona smakiem czerwonej cebuli to danie idealne na nadchodzące upalne dni.
Sprawdź także: Chrupiąca, świeża i lekka. Doskonała do każdego obiadu
Do przygotowania pysznej sałatki, będziesz potrzebować:
- 500 g małych młodych ziemniaków,
- 3 średnie ogórki małosolne,
- 2 czerwone cebule,
- mały pęczek pietruszki,
- 2 łyżki przyprawy do ziemniaków,
- 4 łyżki oliwy z oliwek (+ do spryskania ziemniaków),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz (do smaku).
Opłucz i wyszoruj młode ziemniaki. Rozłóż na blasze piekarnika wyłożonej folią aluminiową. Spryskaj oliwą i oprósz przyprawą do ziemniaków (możesz tez użyć mieszanki ulubionych ziół, połączyć ją np. z kminkiem, a także z solą). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz do miękkości ziemniaków (około 40 minut). Ostudź upieczone ziemniaki i przekrój na połówki.
Pokrój ogórki na plasterki, a obrane cebule - na półplasterki. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Wymieszaj warzywa z przestudzonymi ziemniakami.
Połącz w miseczce 4 łyżki oliwy z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj sos do sałatki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na godzinę (w temperaturze pokojowej), by przegryzły się smaki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Surówka do grillowanych mięs, ryb i lekkich obiadów. Przepis, do którego często się wraca
Królewska ryba najlepsza dla seniorów. Wzmacnia serce, poprawia pamięć i koncentrację
O kiełbasę na grillu już nikt nie pyta. Wystarczy, że podaję boczek w nietypowej wersji