Reklama
Reklama

Idealny dodatek do grilla. Sałatka z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych

Sezon grillowy w pełni, dzięki czemu na pewno masz wiele okazji do testowania nowych przepisów. Jeśli jeszcze nie próbowałeś sałatki z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych, czas to nadrobić. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu. Za obłędny smak odpowiadają świeże warzywa. Taka sałatka będzie idealnie pasować do piersi z kurczaka, ryby, kiełbasy, czy karkówki z grilla.

W sklepach wreszcie pojawiły się krajowe młode ziemniaki. Na razie są niewielkie, co ma swoje zalety - idealnie nadają się na sałatkę. Wybierz jak najdrobniejsze okazy - wszystkie podobnej wielkości. Jeśli nie uda ci się takich dostać, po prostu drobniej pokrój te większe. Sałatka z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych zaostrzona smakiem czerwonej cebuli to danie idealne na nadchodzące upalne dni. 

Sprawdź także: Chrupiąca, świeża i lekka. Doskonała do każdego obiadu

Reklama

Przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych

Do przygotowania pysznej sałatki, będziesz potrzebować: 

  • 500 g małych młodych ziemniaków, 
  • 3 średnie ogórki małosolne, 
  • 2 czerwone cebule, 
  • mały pęczek pietruszki, 
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (+ do spryskania ziemniaków), 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • sól, pieprz (do smaku).

Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych?

Opłucz i wyszoruj młode ziemniaki. Rozłóż na blasze piekarnika wyłożonej folią aluminiową. Spryskaj oliwą i oprósz przyprawą do ziemniaków (możesz tez użyć mieszanki ulubionych ziół, połączyć ją np. z kminkiem, a także z solą). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz do miękkości ziemniaków (około 40 minut). Ostudź upieczone ziemniaki i przekrój na połówki. 

Pokrój ogórki na plasterki, a obrane cebule - na półplasterki. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Wymieszaj warzywa z przestudzonymi ziemniakami. 

Połącz w miseczce 4 łyżki oliwy z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj sos do sałatki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na godzinę (w temperaturze pokojowej), by przegryzły się smaki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Pomoże jelitom i układowi odpornościowemu

U babci były w każdą niedzielę, wychodzą lepsze niż ze schabu. Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz

Podaję rodzinie, biorę do pracy. Farsz w tych naleśnikach jest obłędny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki