Chrupiąca, świeża i lekka. Doskonała do każdego obiadu
Zielona surówka obiadowa to jeden z najprostszych do przygotowania dodatków do dania głównego. Choć składa się z zaledwie 5 składników i soli, to dostarcza organizmowi dawkę zdrowych tłuszczów i witaminy C oraz K. Chrupiąca surówka pasuje do mięs, ryb, tofu czy jajek sadzonych. Wychodzi soczysta i pełna smaku.
Jeśli szukasz prostego, a jednocześnie pełnego świeżości dania, to ta zielona surówka obiadowa jest idealna. Jest doskonałym dodatkiem do każdego obiadu, który dzięki swojej lekkości i naturalnym aromatom wspaniale komponuje się z pieczonymi czy grillowanymi mięsami. Jej największą zaletą jest wszechstronność - równie dobrze sprawdzi się jako samodzielna propozycja na lunch czy kolację. Przygotowanie tej surówki to czysta przyjemność.
Wszystkie składniki tworzą harmonijną mieszankę smaków. Kapusta, będąca bazą dania, jest bogatym źródłem błonnika, witamin C i K oraz minerałów wspierających odporność. Jej delikatna chrupkość, szczególnie po krótkim przelaniu gorącą wodą, sprawia, że staje się jeszcze bardziej apetyczna. Czerwona cebula wnosi wyrazisty charakter i subtelną słodycz, podczas gdy szczypiorek oraz dymka dodają daniu świeżości. Prosty, a zarazem wykwintny dressing na bazie oliwy z oliwek podkreśla smak warzyw, ale również wzbogaca danie o cenne kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na pracę serca i układu krążenia.
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty,
- czerwona cebula,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- cebula dymka,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól do smaku.
Sposób wykonania:
Kapustę drobno poszatkuj. Możesz przelać ją gorącą wodą, by ją lekko zmiękczyć, ale pamiętaj, by przed dalszą pracą dobrze ją odcedzić i osuszyć.
Czerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj. Tak samo postąp z dymką. Szczypiorek pokrój.
Wszystkie składniki umieść w misce sałatkowej, dobrze wymieszaj i posól.
Zieloną surówkę obiadową wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu. Możesz jeść ją także na diecie
Proste, szybkie i wyjątkowo dobre ciasto. Zrób z dwóch porcji, bo na weekend nie wystarczy
Ścieram cukinię na tarce i dodaję nietypowy składnik. Rodzina zjada te kotlety szybciej od mielonych