Reklama
Reklama

Imprezowa sałatka na krakersach. Doskonała na rodzinne uroczystości

Imprezową sałatkę możesz podać w misie, jednak polecamy, aby stała się wspaniałą przekąską typu finger food. Nałóż ją łyżeczką na słone krakersy. W ten sposób każdy z gości będzie mógł chwycić ją i zjeść na dwa kęsy. To rewelacyjna przystawka bankietowa na eleganckie przyjęcia.

Przekąski na jeden kęs stały się bardzo popularne. Nie przywiązują gości do stołu i nie zabierają na nim zbyt dużo miejsca. Każdy zaproszony może popróbować różnych smaków i wybrać swój ulubiony. Małe porcje są też idealne dla wszystkich, którzy nie odczuwają dużego głodu. Imprezowa sałatka idealnie nadaje się na przyjęcie rodzinne, spotkanie z przyjaciółmi lub elegancki bankiet.

Imprezowa sałatka - najlepsza na przyjęcie

Wpadają nagle goście, a ty nie masz czym ich poczęstować? A może potrzebujesz przekąski na szwedzki stół? Szybka imprezowa sałatka to idealne rozwiązanie. Według poniższego przepisu przygotujesz ją w wariancie odpowiednim do zaserwowania na krakersach, tzn. będzie dość zwarta i gęsta. Możesz jednak rozbudować tę sałatkę także o inne, znakomicie pasujące do wymienionych składniki, na przykład rukolę i ogórek gruntowy. W takim przypadku podaj sałatkę w misie, a krakersy osobno, do podgryzania. 

Imprezowa sałatka - przepis

Przepis na imprezową sałatkę nie jest skomplikowany. Przygotuj wszystkie niezbędne produkty spożywcze i postępuj krok po kroku według poniższych wskazówek.

Składniki:

  • puszka kukurydzy (około 220 g po odsączeniu) 
  • 250 g opakowanie paluszków krabowych surimi  
  • 100 g łagodnego twardego żółtego sera (np. cheddar) 
  • mały ząbek czosnku 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki gęstego jogurtu 
  • 180 g krakersów 
  • natka włoskiej pietruszki (do dekoracji) 
  • sól, pieprz do smaku 

Sposób wykonania:

Pokrój paluszki krabowe na niewielkie kawałki. W podobnej wielkości kostkę pokrój żółty ser. Kukurydzę odsącz z zalewy. Połącz wszystkie składniki w misce. 

Wymieszaj majonez z jogurtem, dodając przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Odstaw na kwadrans. Następnie dodaj go do kukurydzy i paluszków krabowych. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki, żeby przegryzły się smaki.  

Ponakładaj niewielkie porcje sałatki na krakersy tuż przed podaniem. Udekoruj listkami świeżej, pierzastej pietruszki naciowej. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

5 nalewek, które warto zrobić na koniec lata

Dodaję do marynowania zamiast tradycyjnego octu. Papryka na zimę wychodzi najlepsza

Genialna szarlotka bez spodu. Nieoczywisty dodatek dodaje jej wyjątkowości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | warzywa | impreza | przekąski