Imprezowa sałatka na krakersach. Doskonała na rodzinne uroczystości
Imprezową sałatkę możesz podać w misie, jednak polecamy, aby stała się wspaniałą przekąską typu finger food. Nałóż ją łyżeczką na słone krakersy. W ten sposób każdy z gości będzie mógł chwycić ją i zjeść na dwa kęsy. To rewelacyjna przystawka bankietowa na eleganckie przyjęcia.
Przekąski na jeden kęs stały się bardzo popularne. Nie przywiązują gości do stołu i nie zabierają na nim zbyt dużo miejsca. Każdy zaproszony może popróbować różnych smaków i wybrać swój ulubiony. Małe porcje są też idealne dla wszystkich, którzy nie odczuwają dużego głodu. Imprezowa sałatka idealnie nadaje się na przyjęcie rodzinne, spotkanie z przyjaciółmi lub elegancki bankiet.
Wpadają nagle goście, a ty nie masz czym ich poczęstować? A może potrzebujesz przekąski na szwedzki stół? Szybka imprezowa sałatka to idealne rozwiązanie. Według poniższego przepisu przygotujesz ją w wariancie odpowiednim do zaserwowania na krakersach, tzn. będzie dość zwarta i gęsta. Możesz jednak rozbudować tę sałatkę także o inne, znakomicie pasujące do wymienionych składniki, na przykład rukolę i ogórek gruntowy. W takim przypadku podaj sałatkę w misie, a krakersy osobno, do podgryzania.
Przepis na imprezową sałatkę nie jest skomplikowany. Przygotuj wszystkie niezbędne produkty spożywcze i postępuj krok po kroku według poniższych wskazówek.
Składniki:
- puszka kukurydzy (około 220 g po odsączeniu)
- 250 g opakowanie paluszków krabowych surimi
- 100 g łagodnego twardego żółtego sera (np. cheddar)
- mały ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- 180 g krakersów
- natka włoskiej pietruszki (do dekoracji)
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Pokrój paluszki krabowe na niewielkie kawałki. W podobnej wielkości kostkę pokrój żółty ser. Kukurydzę odsącz z zalewy. Połącz wszystkie składniki w misce.
Wymieszaj majonez z jogurtem, dodając przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Odstaw na kwadrans. Następnie dodaj go do kukurydzy i paluszków krabowych. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki, żeby przegryzły się smaki.
Ponakładaj niewielkie porcje sałatki na krakersy tuż przed podaniem. Udekoruj listkami świeżej, pierzastej pietruszki naciowej.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej