Reklama
Reklama

Jajecznica po kaszubsku. Tam się nie dodaje ani boczku, ani szczypiorku

Kiedy lodówka świeci pustkami, a ty musisz wyczarować coś smacznego i pożywnego na śniadanie lub kolację, najczęściej wybór pada na dania z jajkami. Jajecznica to potrawa, która nie tylko jest smaczne, na długo cię nasyci, ale i dostarczy sporej ilości składników odżywczych. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić jajecznicę po kaszubsku.

Jajka to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych, po które możesz sięgnąć. Zawierają sporo pełnowartościowego białka, które jest substancją budulcową, odpowiada za prawidłową pracę mięśni, a także wpływa na sytość po posiłku. W żółtku jaj znajduje się mnóstwo witamin, między innymi witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy oraz uczestniczą w procesach metabolicznych, witamina D, która wzmacnia kości i zęby, oraz witamina E odpowiadająca za prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci. Jajka zawierają także minerały, wapń, potas, fosfor, magnez, i cynk. Co więcej, obecna w jajku luteina doskonale wpływa na zdrowie oczu, chroniąc je między innymi przez zwyrodnieniem plamki żółtej.

Jak widać jajka są doskonale dla zdrowia organizmu. Można przygotować je na wiele sposobów, a jednym z nich jest prażnica na bretlingach, czyli jajecznica po kaszubsku. Podpowiemy ci, jak ją zrobić.

Sprawdź także: Wiosenne przysmaki z Warmii. Zrób rosół albo wędzone półgęski

Jajecznica po kaszubsku - dodatek jest zaskakujący

Z reguły do jajecznicy dodajemy składniki takie jak szynka, szczypiorek, cebula lub boczek. Niektórzy przepadają za jajecznicą z grzybami, w sezonie oczywiście tymi leśnymi, poza nim zadowalając się pieczarkami. Inni z chęcią dorzucają do niej pomidory.

Na Kaszubach króluje jednak prażnica na bretlingach, czyli jajecznica z dodatkiem... szprotek. Te niewielkie rybki są świetnym źródłem kwasów nienasyconych omega-3 i omega-6, które wspierają pracę układu krążenia, wzmacniają serce, obniżają zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, a także wzmacniają naczynia krwionośne. Kwasy te są także doskonałe dla układu nerwowego, a także kondycji skóry, włosów i paznokci.

Obecne są w niej także witamina B12, która jest niezbędna w procesie wzrostu komórek organizmu, uczestniczy w procesach krwiotwórczych, a także dba o prawidłowy stan układu nerwowego. Natomiast witamina D wzmacnia kości i zęby oraz świetnie wpływa na odporność. Szproty są także dobrym źródłem białka.

Prażnica na bretlingach - przepis

Zanim przejdziesz do przygotowania prażnicy na bretlingach, warto zaznaczyć, że marynowane lub wędzone szproty można zjadać w całości. Możesz także obrać je i spożyć samo mięso. Do zrobienia dwóch porcji jajecznicy po kaszubsku, będziesz potrzebować:

  • 6 jajek,
  • 100 g wędzonych lub marynowanych szprotek,
  • 1 małej cebuli,
  • 1 łyżki masła,
  • soli i pieprzu do smaku,
  • ulubiona zielenina. 

Zacznij od pokrojenia cebuli w drobną kostkę, podsmaż ją na maśle, aż nabierze złotego koloru. Dodaj szprotki i podsmażaj jeszcze przez kilka minut. W osobnym naczyniu roztrzep jajka i dodaj do szprot. Cały czas mieszaj. Kiedy jajka lekko się zetną dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec posyp całość szczypiorkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania