Reklama
Reklama

Jajecznica po kaszubsku. Tam się nie dodaje ani boczku, ani szczypiorku

Kiedy lodówka świeci pustkami, a ty musisz wyczarować coś smacznego i pożywnego na śniadanie lub kolację, najczęściej wybór pada na dania z jajkami. Jajecznica to potrawa, która nie tylko jest smaczne, na długo cię nasyci, ale i dostarczy sporej ilości składników odżywczych. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić jajecznicę po kaszubsku.

Jajka to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych, po które możesz sięgnąć. Zawierają sporo pełnowartościowego białka, które jest substancją budulcową, odpowiada za prawidłową pracę mięśni, a także wpływa na sytość po posiłku. W żółtku jaj znajduje się mnóstwo witamin, między innymi witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy oraz uczestniczą w procesach metabolicznych, witamina D, która wzmacnia kości i zęby, oraz witamina E odpowiadająca za prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci. Jajka zawierają także minerały, wapń, potas, fosfor, magnez, i cynk. Co więcej, obecna w jajku luteina doskonale wpływa na zdrowie oczu, chroniąc je między innymi przez zwyrodnieniem plamki żółtej.

Jak widać jajka są doskonale dla zdrowia organizmu. Można przygotować je na wiele sposobów, a jednym z nich jest prażnica na bretlingach, czyli jajecznica po kaszubsku. Podpowiemy ci, jak ją zrobić.

Sprawdź także: Wiosenne przysmaki z Warmii. Zrób rosół albo wędzone półgęski

Jajecznica po kaszubsku - dodatek jest zaskakujący

Z reguły do jajecznicy dodajemy składniki takie jak szynka, szczypiorek, cebula lub boczek. Niektórzy przepadają za jajecznicą z grzybami, w sezonie oczywiście tymi leśnymi, poza nim zadowalając się pieczarkami. Inni z chęcią dorzucają do niej pomidory.

Na Kaszubach króluje jednak prażnica na bretlingach, czyli jajecznica z dodatkiem... szprotek. Te niewielkie rybki są świetnym źródłem kwasów nienasyconych omega-3 i omega-6, które wspierają pracę układu krążenia, wzmacniają serce, obniżają zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, a także wzmacniają naczynia krwionośne. Kwasy te są także doskonałe dla układu nerwowego, a także kondycji skóry, włosów i paznokci.

Obecne są w niej także witamina B12, która jest niezbędna w procesie wzrostu komórek organizmu, uczestniczy w procesach krwiotwórczych, a także dba o prawidłowy stan układu nerwowego. Natomiast witamina D wzmacnia kości i zęby oraz świetnie wpływa na odporność. Szproty są także dobrym źródłem białka.

Prażnica na bretlingach - przepis

Zanim przejdziesz do przygotowania prażnicy na bretlingach, warto zaznaczyć, że marynowane lub wędzone szproty można zjadać w całości. Możesz także obrać je i spożyć samo mięso. Do zrobienia dwóch porcji jajecznicy po kaszubsku, będziesz potrzebować:

  • 6 jajek,
  • 100 g wędzonych lub marynowanych szprotek,
  • 1 małej cebuli,
  • 1 łyżki masła,
  • soli i pieprzu do smaku,
  • ulubiona zielenina. 

Zacznij od pokrojenia cebuli w drobną kostkę, podsmaż ją na maśle, aż nabierze złotego koloru. Dodaj szprotki i podsmażaj jeszcze przez kilka minut. W osobnym naczyniu roztrzep jajka i dodaj do szprot. Cały czas mieszaj. Kiedy jajka lekko się zetną dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec posyp całość szczypiorkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To danie przekona cię do tofu. Syczuański sos jest prawdziwą bombą smaku

Spodziewasz się gości? Zaserwuj im Ciasto Pani Jesień

Polskie, tradycyjne gołąbki są bezkonkurencyjne. Ale smak tureckich mnie zachwycił

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania