Reklama
Reklama

Jak usmażyć cieniutkie naleśniki? Pamiętaj o dwóch prostych zasadach

Cieniutkie naleśniki, które rozpływają się w ustach, są kluczem do przygotowania idealnych krokietów czy nadziewania farszem. Dzięki temu nie dominują w smaku, a stanowią jedynie delikatny dodatek, który scala wszystko razem. Świetnie sprawdzają się do zapiekania, podsmażania czy po prostu do posmarowania i podania.

Jak usmażyć cieniutkie naleśniki?

Każdy, kto choć raz przygotowywał naleśniki w domu, wie, że to nie takie proste usmażyć idealnego, cieniutkiego i delikatnego placka. Mimo to w restauracjach, na eleganckich talerzach, zawsze otrzymujemy perfekcyjne, cienkie naleśniki. Ich sekret tkwi w kilku prostych zasad, które da się zastosować również we własnej kuchni. Po pierwsze, ciasto musi być odpowiednio rzadkie, przypominające gęstą (ale wciąż lejącą się) śmietanę. Najlepiej zrobić je z mleka, mąki, jajek, szczypty soli i wody, a potem odstawić na chwilę, by mąka napęczniała. Po drugie, patelnia do smażenia musi być dobrze rozgrzana, cienko natłuszczona i o niskich brzegach (co ułatwia równomierne wylewanie ciasta i późniejsze obracanie placka). Naleśniki należy smażyć krótko, obracając, gdy tylko brzegi się zarumienią. Właśnie dzięki tym wskazówkom placuszki wyjdą cienkie, elastyczne i idealne zarówno do słodkiego, jak i wytrawnego nadzienia.

Reklama

Cieniutkie naleśniki - przepis

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej, 
  • 275 ml wody (najlepiej gazowanej),  
  • 200 ml mleka, 
  • 2 jajka, 
  • szczypta soli. 

Dodatkowo: 

  • olej do posmarowania patelni. 

Sposób wykonania:

W misce rozbełtaj jajka z mlekiem i połową wody. Dodaj mąkę i sól. Całość wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Stopniowo wlewaj drugą połowę wody, kontrolując konsystencję - im będzie rzadsza, tym cieńsze będą naleśniki. Odstaw ciasto na 30 minut. Po tym czasie powinno nieco zgęstnieć, więc ponownie sprawdź konsystencję i ewentualnie dolej jeszcze 1-2 łyżki wody. 

Patelnię nasmaruj cienką warstwą oleju, najlepiej za pomocą ręczników papierowych zwiniętych w kulkę. 

Wylej na patelnię chochelkę ciasta i rozprowadź je na całej powierzchni. Jeśli nie masz wprawy, nie przejmuj się, jeśli pierwszy naleśnik pójdzie na zmarnowanie. Użyj go, by ocenić, ile ciasta należy wlewać, by uzyskać bardzo cienką warstwę (nie wyrzucaj go, ale daj mniej ciasta, jeśli wyszedł zbyt gruby). Zależy to od wielkości patelni oraz chochli. 

Kiedy brzegi zaczną się rumienić i samodzielnie odchodzić od patelni, należy naleśnika przewrócić. Zazwyczaj trwa to ok. minuty. Smaż go z drugiej strony przez kilkanaście sekund i odłóż na talerz. 

Powtórz czynność z pozostałymi naleśnikami. Odkładaj je warstwowo na talerz. 

Cieniutkie naleśniki możesz podawać samodzielnie lub z dodatkami - słodkimi lub wytrawnymi. 

Resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 2 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowy przysmak z PRL-u znów jest doceniany. Pomaga nie tylko na obolałe stawy

Owsianka, która daje moc na cały dzień. Nieoczywisty składnik wycisza skołatane nerwy i działa ochronnie

Chrupiąca grzanka z warzywami i kremowym serkiem. Robię zawsze, gdy nie mam pomysłu na kolację

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne