Jak zrobić chleb do żurku? Będzie chrupiący nawet na drugi dzień
Domowy chleb do żurku to coś więcej niż zwykły dodatek – to nieodzowny element wielkanocnego stołu. Jak go przyrządzić, aby był chrupiący nawet na drugi dzień? Na szczęście nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Sprawdź, jak zrobić chleb do żurku, który będzie przypominał ten z najlepszej piekarni.
Jak przygotować chleb do żurku? Aby dobrze spełniał on swoją rolę, należy go odpowiednio pokroić i wydrążyć. Po upieczeniu i wystudzeniu odetnij jego górną część przy użyciu ostrego noża i odłóż ją na bok – posłuży ci ona jako przykrywka. Wydrąż ze środka miąższ, zostawiając ścianki o grubości dwóch centymetrów – dzięki temu miseczka będzie bardziej stabilna i nie przemoknie przy kontakcie z zupą.
Aby uszczelnić chlebek, posmaruj jego środek roztrzepanym białkiem, skupiając się przede wszystkim na spodzie, a następnie wstaw go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Możesz wlać do niego żurek od razu po ostygnięciu, jednak najlepiej zrobić to tuż przed podaniem. Na koniec przykryj go wcześniej odkrojoną „przykrywką”.
Nie masz czasu na pieczenie i planujesz zakupić gotowy wypiek w sklepie lub piekarni? Jeśli nie znajdziesz chlebka przeznaczonego do żurku, możesz sięgnąć po zwykły bochenek. Pamiętaj jednak, że nie każdy chleb sprawdzi się w roli miseczki. Warto, aby miał on nieduży rozmiar oraz dobrze wypieczoną skórkę, twardy spód i okrągły kształt. Przed użyciem odetnij jego wierzch, wydrąż miąższ, posmaruj wnętrze białkiem i wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Co zrobić, żeby chleb do żurku był chrupiący? Zacznij od wybrania odpowiedniego rodzaju mąki – dobrą opcją będzie m.in. mąka chlebowa pszenno-żytnia (typ 720-750 dla pszennej i typ 720 dla żytniej). Pomocne może okazać się również dodanie do ciasta odrobiny kwaśnego składnika, np. soku z cytryny, oraz spryskanie wnętrza piekarnika wodą – dzięki temu skórka będzie nie tylko bardziej chrupiąca, ale także lśniąca i równomiernie wypieczona. Unikaj smarowania wnętrza chlebka masłem lub mlekiem, ponieważ dodatek w postaci tłuszczu może za bardzo zmiękczyć skórkę. Po obróbce termicznej umieść chleb na metalowej kratce.
Zależy ci na tym, aby chlebek był chrupiący nawet na drugi dzień? Jest to jak najbardziej możliwe – a cały sekret tkwi w jego odpowiednim przechowywaniu. Pod żadnym pozorem nie umieszczaj go w plastikowej torbie – znacznie lepszą opcją będzie zawinięcie go w lnianą lub bawełnianą ściereczkę i umieszczenie w temperaturze pokojowej, najlepiej w chlebaku. Pamiętaj również o tym, aby nie kroić go bezpośrednio po upieczeniu – po obróbce termicznej odstaw go na bok na co najmniej godzinę, aby skórka za bardzo nie zmiękła od środka. Świetnym rozwiązaniem jest także podpieczenie chlebka tuż przed podaniem. Wstaw go na pięć minut do piekarnika nagrzanego do 180-200°C i ciesz się jego chrupkością jak świeżo po upieczeniu.
Jak zrobić chleb do żurku, aby dobrze spełniał on swoją rolę, a do tego zachwycał swoim smakiem i teksturą? Możliwości jest co najmniej kilka. Możesz przyrządzić go na drożdżach lub na zakwasie, z mąki pszennej, żytniej lub pszenno-żytniej, a nawet wzbogacić rozmaitymi dodatkami, takimi jak sezam, mak, siemię lniane, słonecznik czy nasiona czarnuszki.
Sprawdź: Przepis na chleb do żurku
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka z kurczakiem na szybki obiad lub lekką kolację. Prosty przepis
Niezwykle soczyste i aromatyczne. Udka kurczaka inaczej to mój ulubiony przepis
Nie ma prostszego przepisu. Dziś zrobię ciasto bananowe, które zawsze się udaje