Magda Gessler dodaje do placków ziemniaczanych. Chrupią aż miło i mają słoneczny kolor
Placki ziemniaczane to danie, za którym wiele osób wprost przepada - pyszne, chrupiące i aromatyczne idealnie sprawdzają się jako sycący obiad. Długo szukałam najlepszego przepisu, ale już wiem, że ten Magdy Gessler nie ma sobie równych. Ona wie, co dodać, aby efekt był po prostu perfekcyjny. Jeśli przygotujesz placki ziemniaczanego z tego przepisu, nigdy już nie zrobisz ich inaczej.
Masz ochotę na dobrze znaną potrawę w nowej odsłonie? Wypróbuj przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler - kulinarna mistrzyni wie, jakie składniki mogą odmienić smak tego klasyka kuchni polskiej.
Placki ziemniaczane zdecydowanie należą do prawdziwej klasyki rodzimej kuchni. Większość osób robi je po prostu "na oko", według klasycznego przepisu. Warto jednak czasami zainspirować się poradami znanych w świecie kulinariów osobistości. W tym przypadku Magda Gessler podpowiada, że placki ziemniaczane można zrobić inaczej, wznieść je na wyższy poziom.
Wszystko za sprawą dwóch niepozornych dodatków - do startego ziemniaka i cebuli warto dorzucić odrobinę czosnku. Nie dość, że ten składnik nadaje wyjątkowy, lekko pikantny smak, to jeszcze dzięki temu sprawisz, że twoje danie będzie zdrowsze. Jak pisze redakcja portalu zdrowie.interia.pl, "zarówno czosnek, jak i cebula, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Udowodniono, że regularne spożywanie tych warzyw ma działanie przeciwpłytkowe - zapobiega "zlepianiu się" elementów morfotycznych, co zmniejsza ryzyko występowania zatorów, prowadzących do zawału mięśnia sercowego czy udaru mózgu".
Kolejnym składnikiem w tym przepisie jest śmietana. Już łyżka dodana do masy sprawia, że ziemniaki nie ciemnieją i są miękkie w środku.
Jak widać, wystarczą naprawdę podstawowe dodatki, które większość osób ma w kuchni, aby podkręcić smak i konsystencję placków ziemniaczanych. Zrób je tak, jak radzi najbardziej znana restauratorka w Polsce - sprawdź prosty przepis krok po kroku.
Lista składników:
- Ziemniaki (1kg),
- 2 białe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- łyżka śmietany 12%,
- olej,
- sól i pieprz
- szczypiorek (opcjonalnie).
Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą. Na sitku odsącz masę, by odlać jak najwięcej płynu. Starte warzywa przełóż do miski, wodę po odciśnięciu wylej, ale zostaw na dnie skrobię, bo przyda się później.
Do miski dodaj jajka, mąkę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Zebraną skrobię wymieszaj z łyżką śmietany, następnie dodaj do masy. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj masę ziemniaczaną formując placki, smaż z obu stron aż będą złociste i chrupiące. Podawaj z łyżką śmietany, opcjonalnie posyp szczypiorkiem.
Źródło: smaker.pl, zdrowie.interia.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zaskakująca przekąska na andrzejki. Goście będą pod wrażeniem
Dwa dodatki, które wynoszą smak bigosu na kulinarne wyżyny. Lepszego przepisu nie znajdziesz