Jak zrobić pączki, które nie chłoną tłuszczu? Skorzystaj z tego przepisu
Czy są pączki, które nie chłoną tłuszczu? Okazuje się, że tak. Wystarczy, że zachowasz odpowiednią temperaturę oleju podaną w tym przepisie, a także dodasz do ciasta składnik, który zapobiegnie nasiąkaniu tłuszczem. Dzięki czemu gotowe pączki wychodzą puszyste i niezwykle smaczne.
Niestety, pączki chociaż pyszne, są bardzo kaloryczne, jednak w okresie karnawału lub w tłusty czwartek, nawet osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, mogą pozwolić sobie na chociaż jednego. Jeśli na co dzień przestrzegasz diety, na pewno jedna sztuka ci nie zaszkodzi. Jeżeli masz ochotę zrobić te pyszne słodkości samodzielnie w domu, warto wykorzystać przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu. Wystarczy dodać do masy specjalny składnik, którym jest spirytus - skutecznie zapobiegnie wsiąkaniu oleju w pączek.
Sprawdź także: Parzone pączki dla miłośników czekolady. Na jednym się nie skończy
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g mąki pszennej typu 500,
- 5 żółtek,
- 200 ml mleka,
- 125 g masła,
- 50 g cukru drobnego do wypieków,
- 45 g drożdży świeżych,
- 1 łyżka spirytusu,
- pół łyżeczki cukru waniliowego,
- odrobina soli,
- olej rzepakowy do smażenia (około 1 litra),
- 1 słoik konfitury wiśniowej,
- cukier puder do posypania.
Do pączków pasować będzie również konfitura różana, dżem truskawkowy lub malinowy.
Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie wrzące. Wlej je do wysokiego naczynia. Dodaj rozkruszone drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Dokładnie połącz. Przykryj ściereczką i odstaw rozczyn na około 20 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuść w rondelku. Żółtka umieść w misce. Wbij pozostałą część cukru i ubij na puszystą jasną masę.
Do dużej miski wsyp mąkę, sól i cukier waniliowy. Wlej wyrośnięty rozczyn. Zmiksuj całość. Teraz dodaj masę z żółtkami i wyrób ciasto przez około 10 minut. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję, ale odchodzić od ręki. Wtedy dodaj rozpuszczone masło i spirytus. Zagniataj tak długo aż cały tłuszcz wsiąknie w ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 90 minut w ciepłe miejsce.
Gotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2 centymetrów. Wykrawaj okręgi. Na środek każdego z nich nałóż odrobinę konfitury wiśniowej, zlep dokładnie brzegi i uformuj kulki. Układaj je jedna obok drugiej. Lekko spłaszcz rękoma i zostaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
W garnku rozgrzej olej do temperatury 175 stopni Celsjusza. Smaż pączki, które nie chłoną tłuszczu partiami. Pilnuj cały czas temperatury, aby nie spadła ani nie wzrosła. Usmażone pączki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pyszny deser do kawy. Roladki waflowe zrobisz błyskawicznie
Pączki ze starej książki kucharskiej. Ten smak zniewala
Nie wiesz, jakie danie podać gościom? Zrób elegancką przekąskę na przyjęcie