Jeden z ulubionych obiadów Polaków. Zrób przepyszne kotlety mielone
Sekretem idealnych kotletów mielonych jest oczywiście dobrej jakości mięso. Chociaż można zrobić je z mielonej wołowiny, indyka lub kurczaka, większość gospodyń wybiera do nich mięso wieprzowe, najczęściej z łopatki lub szybki. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, koniecznie sprawdź, jak zrobić przepyszne kotlety mielone.
Masz ochotę na klasyczne przepyszne kotlety mielone? Jeśli chcesz, żeby wyszły delikatne, dodaj do nich bułkę namoczoną w mleku. Jajko sprawi, że mięso będzie lepiej się kleić, a cebula doda mu wyrazistości. Obtocz kotlety w bułce tartej i usmaż na złoty kolor, rodzina będzie się zajadać. Najlepiej smakują podawane z gotowanymi ziemniakami oraz ulubioną surówką.
Sprawdź także: Chcesz zamrozić mięso mielone? Trzeba je przygotować w specjalny sposób
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g dobrej jakości mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
- pół czerstwej bułki,
- mleko do namoczenia bułki,
- cebula,
- jajko,
- sól,
- pieprz,
- smalec do smażenia.
Gotowe mielone najlepiej podawać z ziemniakami (w całości lub purée), mizerią, czy też buraczkami. Doskonale pasuje tu także ogórek kiszony lub konserwowy. Niektórzy uwielbiają również zajadać je z chlebem.
Bułkę wkładamy do miseczki, zalewamy mlekiem i czekamy, aż zmięknie. Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę.
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy jajko, pokrojoną cebulę w drobną kostkę (można ją wcześniej podsmażyć), bułkę odsączoną z mleka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dłonie zwilżamy wodą i wyrabiamy składniki. Następnie formujemy równej wielkości kotlety. Na patelni rozgrzewamy smalec. Kotlety smażymy na wolnym ogniu z obydwu stron na złoty kolor. Z podanego przepisu powinno wyjść około 8 kotletów średniej wielkości.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu
Wykwintna propozycja na obiad. Przygotuj kotlety hrabiego Moniuszki
Klopsy królewieckie ze starego przepisu. Nawet teściowa takich nie robi