Chcesz zamrozić mięso mielone? Trzeba je przygotować w specjalny sposób
Mrożenie mięsa mielonego wymaga specjalnego przygotowania. Nie wystarczy go jedynie zmielić i spakować w dowolny pojemnik lub worek. Jak zapakować i jak długo przechowywać mięso mielone w zamrażarce? Odpowiadamy na nurtujące pytania.
Mrożenie to jeden z podstawowych zabiegów w kuchni, który pozwala na zachowanie świeżości i właściwości produktów na dłużej. Wiele osób zastanawia się, czy w ogóle można mrozić mięso mielone? Oczywiście, że tak. Należy jednak robić to w ściśle określony sposób.
Przygotowywanie mięsa mielonego do mrożenia należy rozpocząć od zakupu świeżego mięsa. Najlepiej, aby produkt pochodził od sprawdzonego dostawcy, któremu ufamy. Wtedy będziemy mieć pewność, że to, co kupujemy, jest dobrej jakości. Warto wybrać mięso w całym kawałku.
Mięso umyj i osusz. Następnie samodzielnie zmiel je w maszynce, bez dodatku jakichkolwiek przypraw. Po tym mięso podziel na porcje, które będą odpowiadać twoim potrzebom. Dzięki temu, zamiast odmrażać przykładowo cały kilogram sięgniesz tylko po paczkę z mniejszą, potrzebną ilością produktu. Tak zapobiegniesz również marnowaniu jedzenia.
Mięso mielone najlepiej mrozić zaraz po zakupie lub zaraz po zmieleniu. Im dłużej będzie leżeć w lodówce, tym jego jakość po odmrożeniu będzie gorsza.
Mięso mielone do mrożenia można zapakować na dwa sposoby: w woreczku lub pojemniku. Zarówno woreczek, jak i pojemnik, muszą być przeznaczone do kontaktu z żywnością oraz do mrożenia. Jeśli drugi wymóg nie zostanie spełniony, woreczek lub pojemnik mogą zostać uszkodzone pod wpływem niskiej temperatury. Może to skutkować dostaniem się drobnoustrojów czy kawałków plastiku do mięsa.
Przygotowane i poporcjowane mięso mielone włóż do woreczka do mrożenia. Mięso spłaszcz najbardziej jak się da. Im cieńsze porcje będą, tym szybciej będą się rozmrażać, a także będą zajmować mniej miejsca w zamrażarce. Z woreczka usuń jak najwięcej powietrza, po czym szczelnie je zamknij. Całość podpisz datą zamrożenia i wagą.
Podobnie działaj w przypadku mrożenia mięsa mielonego w pojemniku. Wybierz pojemnik o odpowiedniej wielkości, umyj go i dokładnie osusz. Jego przestrzeń wypełnij mięsem, ale nie dociskaj go mocno. Pojemnik zamknij szczelnie i podpisz go datą mrożenia i gramaturą mięsa.
To, jak długo będziemy przechowywać mięso mielone w zamrażarce, zależy od rodzaju mięsa. Inny czas będzie odpowiedni dla wołowiny, a inny dla wieprzowiny czy drobiu. Aby mięso mielone pozostało świeże, należy trzymać je w zamrażarce:
- do 2-3 miesięcy - wołowina mielona
- do 1-2 miesięcy - wieprzowina mielona
- do 3 miesięcy - drób mielony.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Gdzie wyrzucać woreczki po ugotowaniu ryżu i kaszy? Wciąż trafiają nie tam, gdzie powinny
Herbata z aromatycznej przyprawy może zastąpić kawę. Dodaje energii, pomaga w odchudzaniu
Dlaczego łosoś jest różowy albo czerwony? Kolor nie ma nic wspólnego z naturą