Reklama
Reklama

Szwedzki przepis na ciasto z rabarbarem. Upiecz, póki trwa sezon

Sezon na rabarbar powoli się kończy, dlatego warto z niego skorzystać i upiec pyszne ciasto. Przepisem, który warto wypróbować, jest ten na szwedzkie ciasto z rabarbarem. Deser wychodzi wyjątkowo smaczny, a w dodatku jego przygotowanie jest niezwykle proste. To idealna słodkość do popołudniowej kawy lub herbaty. Możesz zjeść ją również na drugie śniadanie ze szklanką mleka.

Klasyczne skandynawskie wypieki są zwykle konkretne, wilgotne, oraz dosyć słodkie. Często wyczuć można w nich także intensywne aromaty. Nawet jeśli różnią się nieco od naszych klasycznych, polskich ciast, warto dać im szansę. Podpowiemy ci, jak zrobić szwedzkie ciasto z rabarbarem, któremu nikt z domowników się nie oprze. Zrobisz je z połączenia mąki pszennej i migdałowej, do masy dodaj także migdałowy aromat, który świetnie łączy się ze smakiem słodko-kwaśnego rabarbaru. 

Sprawdź także: Banalnie prosty deser z ciasta francuskiego. Delicja Hrabiny zrobi furorę

Reklama

Przepis na szwedzkie ciasto z rabarbarem

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę, dobrze sprawdzi się blacha o wymiarach 20 x 30 cm.

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 500 g rabarbaru, 
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 
  • 3 jajka, 
  • 250 g cukru,  
  • 1 łyżka cukru waniliowego, 
  • 120 g masła, 
  • 1 aromat migdałowy (około 10 ml), 
  • 150 g mąki migdałowej, 
  • 225 g mąki pszennej,
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder (do dekoracji).

Jak zrobić szwedzkie ciasto z rabarbarem? 

Umyj rabarbar i dość drobno pokrój. Zasyp brązowym cukrem. Pozostaw na czas przygotowania ciasta. 

Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Roztop masło i przestudź. Mikserem na najwyższych obrotach utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. 

Połącz masę jajeczną z płynnym masłem i aromatem migdałowym. Partiami przesiej do masy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszając ciasto szpatułką. 

Oprósz rabarbar skrobią. Wmieszaj do ciasta. Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 20x30 cm. 

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut. Po upieczeniu ciasto powinno być wciąż lekko lepkie i ciągnące się (sprawdź patyczkiem). Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Oprósz cukrem pudrem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najlepsze kluski świata pochodzą z Kujaw. Można jeść same, z mięsem i nawet cynamonem

Robię na rodzinny obiad i romantyczną kolację we dwoje. Ten przepis przenosi do słonecznych Włoch

Nie kupuj w sklepie, ma pełno chemii. W domu zrobisz napój energetyczny, który zadba o zdrowie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta