Banalnie prosty deser z ciasta francuskiego. Delicja Hrabiny zrobi furorę
Przygotowania domowego ciasta, kiedy w lodówce masz opakowanie ciasta francuskiego to bułka z masłem. Wystarczy zrobić prosty krem, przełożyć nim blaty i gotowe. Właśnie taka jest Delicja Hrabiny, niezwykle pyszna i banalnie prosta w przygotowaniu. Z tym przepisem poradzi sobie nawet cukierniczy laik.
Delicja Hrabiny to przepis na prosty deser, z którego powstają cztery duże kawałki pysznego, wielowarstwowego ciasta ze znakomitym kremem waniliowym. Sprawdzi się idealnie, kiedy w niedzielę najdzie cię ochota na coś słodkiego. Większość składników na nadzienie na pewno masz już w swojej kuchni. A opakowanie ciasta francuskiego, warto trzymać w lodówce, właśnie na taki moment. Deser wychodzi przepyszny i na pewno, zechcesz powtórzyć ten przepis.
Sprawdź także: Ekskluzywny deser jak z najlepszej cukierni. Francuzeczka smakuje obłędnie
Do przygotowania tego ciasta, będziesz potrzebować:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 łyżka cukru brązowego,
- 450 ml tłustego mleka,
- 5 żółtek,
- 80 g cukru,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 1 laska wanilii,
- cukier puder do oprószenia.
Ciasto francuskie podziel na trzy równe części. Każdą z nich gęsto nakłuj widelcem. Posyp delikatnie cukrem brązowym. Następnie wyłóż każdy blat ciasta na blachę do piekarnika wyłożoną papierem. Obciąż ciasto francuskie, np. formami do pieczenia i ustawionym na nim naczyniem żaroodpornym. Ciasto nie ma mocno wyrastać. Włóż je do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza na 15-20 minut.
Z laski wanilii wydrąż ziarenka. Wraz z mlekiem zagotuj je w garnuszku. Doprowadź do wrzenia i od razu odstaw. Następnie żółtka wraz z cukrem ubij, aby zrobiła się puszysta i jasna masa. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dalej miksuj. Teraz wlej niewielką porcję gorącego mleka (ok. 100 ml) i zmiksuj do połączenia, aby zahartować masę. Następnie wlej resztę. Dobrze wymieszaj do połączenia. Gotowy krem zagotuj na średniej mocy palniku i cały czas mieszając, poczekaj, aż krem zgęstnieje. Powinno to trwać około minuty. Zdejmij krem z kuchenki, przełóż do miski i przykryj folią w taki sposób, aby dotykała ona wierzchu. Pozostaw do wystygnięcia.
Teraz na jeden blat ciasta wyłóż połowę kremu. Możesz to zrobić łyżką albo z pomocą rękawa cukierniczego. Przełóż go drugim kawałkiem ciasta francuskiego. Rozsmaruj drugą część kremu i przykryj go ostatnim blatem. Oprósz cukrem pudrem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Polędwiczki nigdy nie były lepsze. Taki sos wydobywa ich smak
Pomysł na sobotni obiad lub grilla. Wyśmienite burgery bez bułki