Reklama
Reklama

Banalnie prosty deser z ciasta francuskiego. Delicja Hrabiny zrobi furorę

Przygotowania domowego ciasta, kiedy w lodówce masz opakowanie ciasta francuskiego to bułka z masłem. Wystarczy zrobić prosty krem, przełożyć nim blaty i gotowe. Właśnie taka jest Delicja Hrabiny, niezwykle pyszna i banalnie prosta w przygotowaniu. Z tym przepisem poradzi sobie nawet cukierniczy laik.

Delicja Hrabiny to przepis na prosty deser, z którego powstają cztery duże kawałki pysznego, wielowarstwowego ciasta ze znakomitym kremem waniliowym. Sprawdzi się idealnie, kiedy w niedzielę najdzie cię ochota na coś słodkiego. Większość składników na nadzienie na pewno masz już w swojej kuchni. A opakowanie ciasta francuskiego, warto trzymać w lodówce, właśnie na taki moment. Deser wychodzi przepyszny i na pewno, zechcesz powtórzyć ten przepis.

Sprawdź także: Ekskluzywny deser jak z najlepszej cukierni. Francuzeczka smakuje obłędnie

Reklama

Przepis na ciasto Delicja Hrabiny 

Do przygotowania tego ciasta, będziesz potrzebować: 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, 
  • 1 łyżka cukru brązowego, 
  • 450 ml tłustego mleka, 
  • 5 żółtek, 
  • 80 g cukru, 
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 laska wanilii, 
  • cukier puder do oprószenia.

Jak zrobić ciasto Delicja Hrabiny? 

Ciasto francuskie podziel na trzy równe części. Każdą z nich gęsto nakłuj widelcem. Posyp delikatnie cukrem brązowym. Następnie wyłóż każdy blat ciasta na blachę do piekarnika wyłożoną papierem. Obciąż ciasto francuskie, np. formami do pieczenia i ustawionym na nim naczyniem żaroodpornym. Ciasto nie ma mocno wyrastać. Włóż je do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza na 15-20 minut.  

Z laski wanilii wydrąż ziarenka. Wraz z mlekiem zagotuj je w garnuszku. Doprowadź do wrzenia i od razu odstaw. Następnie żółtka wraz z cukrem ubij, aby zrobiła się puszysta i jasna masa. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dalej miksuj. Teraz wlej niewielką porcję gorącego mleka (ok. 100 ml) i zmiksuj do połączenia, aby zahartować masę. Następnie wlej resztę. Dobrze wymieszaj do połączenia. Gotowy krem zagotuj na średniej mocy palniku i cały czas mieszając, poczekaj, aż krem zgęstnieje. Powinno to trwać około minuty. Zdejmij krem z kuchenki, przełóż do miski i przykryj folią w taki sposób, aby dotykała ona wierzchu. Pozostaw do wystygnięcia.  

Teraz na jeden blat ciasta wyłóż połowę kremu. Możesz to zrobić łyżką albo z pomocą rękawa cukierniczego. Przełóż go drugim kawałkiem ciasta francuskiego. Rozsmaruj drugą część kremu i przykryj go ostatnim blatem. Oprósz cukrem pudrem.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Polędwiczki nigdy nie były lepsze. Taki sos wydobywa ich smak

Zrób tę zapiekankę na obiad w weekend, każdy poprosi o dokładkę. To będzie celebracja we włoskim stylu

Pomysł na sobotni obiad lub grilla. Wyśmienite burgery bez bułki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta