Reklama
Reklama

Robię na rodzinny obiad i romantyczną kolację we dwoje. Ten przepis przenosi do słonecznych Włoch

Masz ochotę na kulinarną podróż do słonecznej Italii? Ten przepis ci ją zapewni - kurczak po włosku to wspaniałe danie, idealne na obiad dla rodziny czy romantyczną kolację. Robi się go w prosty sposób, a efekt jest niezwykle aromatyczny i smakowity.

Kurczak po włosku to idealne połączenie soczystego mięsa, aromatycznych dodatków i prostoty przyrządzania. To nie tylko potrawa, ale kulinarna podróż pełna wyrazistych kolorów i smaków do słonecznego rejonu Europy. Delikatne piersi z kurczaka, kryją w sobie niespodzianki — warstwy roztopionej mozzarelli, soczyste plasterki pomidorów i świeże liście bazylii. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają, tworząc harmonię smakową, która zachwyci każdego miłośnika kuchni śródziemnomorskiej. To idealna propozycja na rodzinny obiad, romantyczną kolację czy spotkanie z przyjaciółmi. Przygotowanie jest proste, a efekt robi wrażenie. 

Reklama

Kurczak po włosku - lista skladników

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka, 
  • 1 duży pomidor lub 2 małe, 
  • 200 g mozzarelli, 
  • 1 garść świeżych liści bazylii, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Kurczak po włosku - przepis

Piersi z kurczaka oczyść i osusz papierowymi ręcznikami. Przekrój je poziomo na pół, ale nie docinając do końca. Otwórz piersi jak kieszonki. Natrzyj je ze wszystkich stron solą i pieprzem. 

Pomidory pokrój na co najmniej 8 plasterków. 

Do środka włóż 1/3 tartego sera równomiernie rozdzielając je między płaty mięsa. Następnie powkładaj plasterki pomidorów, przykryj je liśćmi bazylii i posyp kolejną 1/3 tartego sera. 

Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie połóż delikatnie kawałki kurczaka. Smaż je z każdej strony przez 2-3 minuty, delikatnie obracając szczypcami. 

Kurczaka po włosku przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp pozostałym serem mozzarella. Piecz danie w temperaturze 200 st. Celsjusza przez ok. 10 minut, do miękkości mięsa i ładnego rozpuszczenia sera. 

Podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu. Ewentualne resztki przechowuj w lodówce i podgrzewaj w piekarniku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Prosty, ale przepyszny obiad na niedzielę. Główny składnik to udka kurczaka

Torcik idealny na przyjęcia, a nawet urodziny. Zrób tego lata

Truskawki łączę z prościutką masą. Lepszego ciasta na weekend nie zrobisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | danie główne