Reklama
Reklama

Robię na rodzinny obiad i romantyczną kolację we dwoje. Ten przepis przenosi do słonecznych Włoch

Masz ochotę na kulinarną podróż do słonecznej Italii? Ten przepis ci ją zapewni - kurczak po włosku to wspaniałe danie, idealne na obiad dla rodziny czy romantyczną kolację. Robi się go w prosty sposób, a efekt jest niezwykle aromatyczny i smakowity.

Kurczak po włosku to idealne połączenie soczystego mięsa, aromatycznych dodatków i prostoty przyrządzania. To nie tylko potrawa, ale kulinarna podróż pełna wyrazistych kolorów i smaków do słonecznego rejonu Europy. Delikatne piersi z kurczaka, kryją w sobie niespodzianki — warstwy roztopionej mozzarelli, soczyste plasterki pomidorów i świeże liście bazylii. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają, tworząc harmonię smakową, która zachwyci każdego miłośnika kuchni śródziemnomorskiej. To idealna propozycja na rodzinny obiad, romantyczną kolację czy spotkanie z przyjaciółmi. Przygotowanie jest proste, a efekt robi wrażenie. 

Reklama

Kurczak po włosku - lista skladników

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka, 
  • 1 duży pomidor lub 2 małe, 
  • 200 g mozzarelli, 
  • 1 garść świeżych liści bazylii, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Kurczak po włosku - przepis

Piersi z kurczaka oczyść i osusz papierowymi ręcznikami. Przekrój je poziomo na pół, ale nie docinając do końca. Otwórz piersi jak kieszonki. Natrzyj je ze wszystkich stron solą i pieprzem. 

Pomidory pokrój na co najmniej 8 plasterków. 

Do środka włóż 1/3 tartego sera równomiernie rozdzielając je między płaty mięsa. Następnie powkładaj plasterki pomidorów, przykryj je liśćmi bazylii i posyp kolejną 1/3 tartego sera. 

Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie połóż delikatnie kawałki kurczaka. Smaż je z każdej strony przez 2-3 minuty, delikatnie obracając szczypcami. 

Kurczaka po włosku przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp pozostałym serem mozzarella. Piecz danie w temperaturze 200 st. Celsjusza przez ok. 10 minut, do miękkości mięsa i ładnego rozpuszczenia sera. 

Podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu. Ewentualne resztki przechowuj w lodówce i podgrzewaj w piekarniku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | danie główne