Najlepsze kluski świata pochodzą z Kujaw. Można jeść same, z mięsem i nawet cynamonem
Gdzie zjemy najsmaczniejsze kluski? Mieszkańcy Kujaw nie mają wątpliwości, że właśnie w ich regionie. Mowa o pampuchach, czyli miękkich, puszystych bułeczkach robionych na parze. To lokalny skarb kulinarny. Wykonane są wyłącznie z podstawowych składników, na podstawie niezwykle prostej receptury. Ty też możesz zrobić je w domu.
Pampuchy - czy słyszałaś kiedyś tę nazwę? To proste w swej recepturze danie z Kujaw, królujące niepodzielnie na lokalnych stołach. Przygotowane z ciasta drożdżowego i następnie gotowane na parze kluski zachwycają za sprawą swojej miękkości, delikatnego i neutralnego smaku. To właśnie ten ostatni element sprawia, że pampuchy można śmiało jeść na różne sposoby - na słono i słodko. Tak właśnie jadali je i jadają do dzisiaj mieszkańcy Kujaw - jako danie obiadowe czy też słodką przekąskę.
Według tradycyjnej - przekazywanej w regionie z pokolenia na pokolenie - receptury, pampuchy przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, jaj, mleka i odrobiny cukru. Gdy ciasto wyrośnie, należy uformować okrągłe bułeczki. Efekt jest niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach.
Nie tylko mieszkańcy kujawsko-pomorskiego znają ten smak. W innych miejscach Polski także przygotowuje się pampuchy. Trzeba jednak uznać, że właśnie te regionalne są szczególnie lekkie i wyjątkowe. Nie bez powodu zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jak zrobić pampuchy w domu? Przepis jest niezwykle prosty.
Przygotuj następujące składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 3 łyżki rozpuszczonego masła,
- 2 jajka,
- 30 g drożdży świeżych,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli.
Drożdże rozpuść w cukrze. Dodaj 5 łyżek mleka i jedną łyżkę mąki.
Całość dokładnie wymieszaj, odstaw na 20 minut.
Pozostałą mąkę przesiej do miski. Następnie dodaj masło, sól, jajka i wlej drożdżowy zaczyn.
Delikatnie wymieszaj łyżką, następnie wlewaj powoli ciepłe mleko.
Ponownie wymieszaj i wyrób ciasto ręką.
Przykryj miskę ściereczką, odstaw na godzinę - ciasto ma podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat lub stolnicę. Za pomocą szklanki wycinaj z ciasta małe kawałki, formuj kluski i ułóż na oprószonej mąką desce.
Do gotowania pampuchów potrzebny jest specjalny garnek z wkładką z otworami, ale możesz także skorzystać z patentu sprytnych gospodyń - garnek z wodą nakryj ściereczką lub czystą, tetrową pieluchą i obwiąż sznurkiem dookoła tak, by ten się nie zsunął.
Gdy woda zacznie wrzeć, wykładaj pampuchy na górny poziom i przykryj pokrywką. Gotuj około 15 minut. Pamiętaj, że woda nie może bezpośrednio dotykać ciasta.
Z czym jeść pampuchy? Mieszkańcy Kujaw nie mają wątpliwości - te leciutkie kluski wspaniale współgrają z dodatkami wytrawnymi i słodkimi, możliwości w tej kwestii są więc właściwie nieograniczone.
Doskonale smakują podawane z kwaśną śmietaną i cukrem lub z owocami, a nawet posypane cynamonem. Śmiało można jednak jeść je w towarzystwie mięsa, a nawet polać wytrawnym sosem. Pycha.
Źródła: www.gov.pl, smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Prosty, ale przepyszny obiad na niedzielę. Główny składnik to udka kurczaka
Torcik idealny na przyjęcia, a nawet urodziny. Zrób tego lata
Truskawki łączę z prościutką masą. Lepszego ciasta na weekend nie zrobisz