Reklama
Reklama

Jedz zamiast mielonych. Siekańce to prosty obiad dla całej rodziny

Polacy uwielbiają kotlety we wszystkich postaciach. Tradycyjny obiad w wielu domach nie może się obyć bez dobrze podsmażonego i przyprawionego mięsa. Dzisiaj podpowiadamy,jak zrobić siekańce, czyli pyszny zamiennik kotletów mielonych.

Mógłbyś jeść kotlety schabowe i mielone cały czas, ale domownicy upominają się o nowy przepis? Przygotuj siekańce, które są ciekawym zamiennikiem do tradycyjnych kotletów. W myśl powiedzenia: "i wilk syty i owca cała" - ty podasz swój ulubiony obiad, a twoja rodzina będzie się cieszyć z kulinarnego eksperymentu.

Siekańce, a kotlety mielone

Nasze siekańce to ciekawa alternatywa klasycznych kotletów mielonych. Dzięki posiekaniu mięsa zamiast zmieleniu go, danie zyskuje ciekawą strukturę i wydaje się zupełnie nową potrawą. Wszystko, czego potrzebujesz to ostry nóż, kilka dodatków i duża patelnia. Siekańce najlepiej smakują z ziemniakami z wody i buraczkami na ciepło lub surówką z sezonowych warzyw. 

Reklama

Siekańce - przepis

Jak zrobić siekańce? Przepis rozpocznij od przygotowania odpowiednich produktów. Te kotleciki robi się z mięsa drobiowego, do którego dodaje się tradycyjnie - czerstwą bułkę, mleko, cebulkę i przyprawy. Przygotowanie siekańców jest bardzo podobne do zrobienia mielonych, więc na pewno sobie poradzisz.

Składniki:

  • 500 g mięsa z ud kurczaka bez kości i skóry 
  • 1 czerstwa pszenna bułka 
  • ok. 100 ml mleka 
  • 1 mała cebulka 
  • kilka łyżek zimnej wody 
  • 3-4 łyżki bułki tartej 
  • sól i czarny pieprz 
  • olej lub masło klarowane do smażenia 

Wykonanie:  

Mięso wyjmij z lodówki, opłucz i posiekaj ostrym nożem jak na tatara. Następnie przełóż do miski i odstaw, aby nabrało temperatury pokojowej. Bułkę namocz w mleku, odsącz i przełóż do mięsa. Cebulkę obierz i drobno posiekaj, po czym dodaj do miski. Następnie dopraw solą, czarnym pieprzem oraz dolej 4-5 łyżki zimnej wody. Dokładnie wyrób mięso łyżką lub ręką.  

Nabieraj łyżką porcję mięsnej masy, lekko spłaszcz i ułóż na desce. Wcześniej możesz obtoczyć w bułce tartej. Na wierzchu kotletów wykonaj poprzeczne nacięcia i rozgrzej olej na patelni. Możesz wymieszać olej z masłem klarowanym dla uzyskania lepszego smaku. Smaż kotlety na złoty kolor z obydwu stron, po czym przełóż do garnka z pokrywką, aby zachować ciepło.  

Gorące siekańce podawaj z ugotowanymi ziemniakami i ulubionymi dodatkami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na 11 listopada zrobię taki obiad. Ten farsz zaskoczy rodzinę

Staropolska zupa była uważana za potrawę siłaczy. Jest lekkostrawna, ale sycąca, dla jelit jak eliksir

Nie możesz doczekać się świątecznego piernika? Na weekend upiecz korzenny placek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | mięso