Reklama
Reklama

Jedz zamiast mielonych. Siekańce to prosty obiad dla całej rodziny

Polacy uwielbiają kotlety we wszystkich postaciach. Tradycyjny obiad w wielu domach nie może się obyć bez dobrze podsmażonego i przyprawionego mięsa. Dzisiaj podpowiadamy,jak zrobić siekańce, czyli pyszny zamiennik kotletów mielonych.

Mógłbyś jeść kotlety schabowe i mielone cały czas, ale domownicy upominają się o nowy przepis? Przygotuj siekańce, które są ciekawym zamiennikiem do tradycyjnych kotletów. W myśl powiedzenia: "i wilk syty i owca cała" - ty podasz swój ulubiony obiad, a twoja rodzina będzie się cieszyć z kulinarnego eksperymentu.

Siekańce, a kotlety mielone

Nasze siekańce to ciekawa alternatywa klasycznych kotletów mielonych. Dzięki posiekaniu mięsa zamiast zmieleniu go, danie zyskuje ciekawą strukturę i wydaje się zupełnie nową potrawą. Wszystko, czego potrzebujesz to ostry nóż, kilka dodatków i duża patelnia. Siekańce najlepiej smakują z ziemniakami z wody i buraczkami na ciepło lub surówką z sezonowych warzyw. 

Siekańce - przepis

Jak zrobić siekańce? Przepis rozpocznij od przygotowania odpowiednich produktów. Te kotleciki robi się z mięsa drobiowego, do którego dodaje się tradycyjnie - czerstwą bułkę, mleko, cebulkę i przyprawy. Przygotowanie siekańców jest bardzo podobne do zrobienia mielonych, więc na pewno sobie poradzisz.

Składniki:

  • 500 g mięsa z ud kurczaka bez kości i skóry 
  • 1 czerstwa pszenna bułka 
  • ok. 100 ml mleka 
  • 1 mała cebulka 
  • kilka łyżek zimnej wody 
  • 3-4 łyżki bułki tartej 
  • sól i czarny pieprz 
  • olej lub masło klarowane do smażenia 

Wykonanie:  

Mięso wyjmij z lodówki, opłucz i posiekaj ostrym nożem jak na tatara. Następnie przełóż do miski i odstaw, aby nabrało temperatury pokojowej. Bułkę namocz w mleku, odsącz i przełóż do mięsa. Cebulkę obierz i drobno posiekaj, po czym dodaj do miski. Następnie dopraw solą, czarnym pieprzem oraz dolej 4-5 łyżki zimnej wody. Dokładnie wyrób mięso łyżką lub ręką.  

Nabieraj łyżką porcję mięsnej masy, lekko spłaszcz i ułóż na desce. Wcześniej możesz obtoczyć w bułce tartej. Na wierzchu kotletów wykonaj poprzeczne nacięcia i rozgrzej olej na patelni. Możesz wymieszać olej z masłem klarowanym dla uzyskania lepszego smaku. Smaż kotlety na złoty kolor z obydwu stron, po czym przełóż do garnka z pokrywką, aby zachować ciepło.  

Gorące siekańce podawaj z ugotowanymi ziemniakami i ulubionymi dodatkami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie

Chrupiąca i pełna warzyw. Oto letnia surówka Penelopa

Z tym składnikiem dżem z wiśni ma idealną konsystencję. I nie jest to cukier żelowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | mięso