Jedz zamiast mielonych. Siekańce to prosty obiad dla całej rodziny
Polacy uwielbiają kotlety we wszystkich postaciach. Tradycyjny obiad w wielu domach nie może się obyć bez dobrze podsmażonego i przyprawionego mięsa. Dzisiaj podpowiadamy,jak zrobić siekańce, czyli pyszny zamiennik kotletów mielonych.
Mógłbyś jeść kotlety schabowe i mielone cały czas, ale domownicy upominają się o nowy przepis? Przygotuj siekańce, które są ciekawym zamiennikiem do tradycyjnych kotletów. W myśl powiedzenia: "i wilk syty i owca cała" - ty podasz swój ulubiony obiad, a twoja rodzina będzie się cieszyć z kulinarnego eksperymentu.
Nasze siekańce to ciekawa alternatywa klasycznych kotletów mielonych. Dzięki posiekaniu mięsa zamiast zmieleniu go, danie zyskuje ciekawą strukturę i wydaje się zupełnie nową potrawą. Wszystko, czego potrzebujesz to ostry nóż, kilka dodatków i duża patelnia. Siekańce najlepiej smakują z ziemniakami z wody i buraczkami na ciepło lub surówką z sezonowych warzyw.
Jak zrobić siekańce? Przepis rozpocznij od przygotowania odpowiednich produktów. Te kotleciki robi się z mięsa drobiowego, do którego dodaje się tradycyjnie - czerstwą bułkę, mleko, cebulkę i przyprawy. Przygotowanie siekańców jest bardzo podobne do zrobienia mielonych, więc na pewno sobie poradzisz.
Składniki:
- 500 g mięsa z ud kurczaka bez kości i skóry
- 1 czerstwa pszenna bułka
- ok. 100 ml mleka
- 1 mała cebulka
- kilka łyżek zimnej wody
- 3-4 łyżki bułki tartej
- sól i czarny pieprz
- olej lub masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Mięso wyjmij z lodówki, opłucz i posiekaj ostrym nożem jak na tatara. Następnie przełóż do miski i odstaw, aby nabrało temperatury pokojowej. Bułkę namocz w mleku, odsącz i przełóż do mięsa. Cebulkę obierz i drobno posiekaj, po czym dodaj do miski. Następnie dopraw solą, czarnym pieprzem oraz dolej 4-5 łyżki zimnej wody. Dokładnie wyrób mięso łyżką lub ręką.
Nabieraj łyżką porcję mięsnej masy, lekko spłaszcz i ułóż na desce. Wcześniej możesz obtoczyć w bułce tartej. Na wierzchu kotletów wykonaj poprzeczne nacięcia i rozgrzej olej na patelni. Możesz wymieszać olej z masłem klarowanym dla uzyskania lepszego smaku. Smaż kotlety na złoty kolor z obydwu stron, po czym przełóż do garnka z pokrywką, aby zachować ciepło.
Gorące siekańce podawaj z ugotowanymi ziemniakami i ulubionymi dodatkami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie