Reklama
Reklama

Jedz zamiast tłustych fast foodów. Mięciutkie i dobrze przyprawione kąski z cukinii

Lubisz dania typu fast food? To wysokoprzetworzone potrawy, których - dla własnego zdrowia - lepiej unikać. Wymień hamburgery i stripsy na zdrowe kąski z cukinii. Dzięki solidnej dawce przypraw nie wychodzą mdłe. Przekonaj się, jak prosto je zrobić i podaj rodzinie przy najbliższej okazji.

Prosta przekąska na imprezę i nie tylko

Kąski z cukinii to smażone placuszki z wieloma dodatkami, które są idealną przystawką na każdej imprezie rodzinnej, a także podczas domowego kina czy oglądania meczu. Chrupiąca skórka skrywa rozpływające się w ustach, lekko ciągnące się i pikantne wnętrze, pełne przypraw. Odrobina soku z cytryny delikatnie przełamuje ten smak. To danie jest idealne zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. 

Kąski z cukinii - przepis

Składniki:

  • 600 g cukinii 
  • 200 g bułki tartej 
  • 100 g tartego sera cheddar 
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki masła 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki tartego parmezanu 
  • 1 łyżeczka soli 
  • skórka z połowy cytryny 

Sposób wykonania:

Połowę cukinii zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a drugą połowę na średnich oczkach. Umieść ją na ściereczce kuchennej w durszlaku i posyp solą. Zostaw nad zlewem na ok. 30 minut. Następnie dobrze warzywo odciśnij, skręcając ręcznik. 

W średniej misce wymieszaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą parmezan, skórkę z cytryny i ser cheddar. Dodaj cukinię i dobrze wymieszaj. 

Na patelni rozgrzej masło. Za pomocą łyżki kładź niewielkie placuszki z ciasta cukiniowego i smaż je do zezłocenia, przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. 

Gotowe kąski z cukinii odkładaj na papierowe ręczniki, by oddały nadmiar tłuszczu. Danie podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu do maczania - czosnkowego, pomidorowego lub majonezowego. Możesz także posypać kąski siekanym szczypiorkiem. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Odgrzewaj w piekarniku nagrzanym na 180 st. Celsjusza przez kilka minut. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | cukinia