Jedz zamiast tłustych fast foodów. Mięciutkie i dobrze przyprawione kąski z cukinii
Lubisz dania typu fast food? To wysokoprzetworzone potrawy, których - dla własnego zdrowia - lepiej unikać. Wymień hamburgery i stripsy na zdrowe kąski z cukinii. Dzięki solidnej dawce przypraw nie wychodzą mdłe. Przekonaj się, jak prosto je zrobić i podaj rodzinie przy najbliższej okazji.
Kąski z cukinii to smażone placuszki z wieloma dodatkami, które są idealną przystawką na każdej imprezie rodzinnej, a także podczas domowego kina czy oglądania meczu. Chrupiąca skórka skrywa rozpływające się w ustach, lekko ciągnące się i pikantne wnętrze, pełne przypraw. Odrobina soku z cytryny delikatnie przełamuje ten smak. To danie jest idealne zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.
Składniki:
- 600 g cukinii
- 200 g bułki tartej
- 100 g tartego sera cheddar
- 2 jajka
- 4 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka soli
- skórka z połowy cytryny
Sposób wykonania:
Połowę cukinii zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a drugą połowę na średnich oczkach. Umieść ją na ściereczce kuchennej w durszlaku i posyp solą. Zostaw nad zlewem na ok. 30 minut. Następnie dobrze warzywo odciśnij, skręcając ręcznik.
W średniej misce wymieszaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą parmezan, skórkę z cytryny i ser cheddar. Dodaj cukinię i dobrze wymieszaj.
Na patelni rozgrzej masło. Za pomocą łyżki kładź niewielkie placuszki z ciasta cukiniowego i smaż je do zezłocenia, przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Gotowe kąski z cukinii odkładaj na papierowe ręczniki, by oddały nadmiar tłuszczu. Danie podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu do maczania - czosnkowego, pomidorowego lub majonezowego. Możesz także posypać kąski siekanym szczypiorkiem. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Odgrzewaj w piekarniku nagrzanym na 180 st. Celsjusza przez kilka minut.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem