Jesienne rogaliki dyniowe. Pomysł na przekąskę do kawy
Nie ma to jak domowe wypieki. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę, czymś innym niż ciasto lub ciasteczka, możesz postawić na rogaliki. Te na bazie masła, śmietany i mąki pszennej wychodzą wyjątkowo kruche i delikatne. Idealnym nadzieniem do jesiennych słodkości będzie dżem z dyni. Takie słodkości z pewnością zasmakują całej twojej rodzinie. W poniższym artykule znajdziesz przepis na rogaliki dyniowe.
Rogaliki dyniowe z kruchego, rozpływającego się w ustach ciasta to wyśmienita przekąska na halloweenowy wieczór. Możesz przygotować je z użyciem gotowego dżemu czy marmolady z dyni. A jeśli masz trochę więcej czasu, zrób domowy na bazie dyniowego purée. W tym celu upiecz lub ugotuj dynię do miękkości, zblenduj, a następnie duś przez pół godziny z dodatkiem cukru (około 250 g na 1 kg purée) i soku z cytryny (do smaku). Taki dżem możesz zagęścić żelatyną, przełożyć do słoików i zapasteryzować. Jeśli chcesz wykorzystać go do rogalików, dodaj raczej trochę skrobi ziemniaczanej.
Sprawdź także: Zdrowe ciasto marchewkowe w wersji fit. Idealny deser lub słodkie drugie śniadanie
Do przygotowania dyniowych rogalików, będziesz potrzebować:
- 350 g mąki pszennej (+ do podsypania stolnicy),
- 250 g schłodzonego masła,
- 250 g gęstej, kwaśnej śmietany (18 proc.),
- około 300 g dżemu z dyni,
- cukier puder (do dekoracji).
Do dekoracji, zamiast cukru pudru, możesz wykorzystać domowy lukier. Wystarczy, że w miseczce zmieszasz cukier puder z odrobiną soku z cytryny lub wodą. Świetnie pasować to będzie również roztopiona czekolada.
Połącz w misce mąkę, pokrojone w kostkę masło i śmietanę. Energicznie zagnieć wszystkie składniki na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i odłóż na co najmniej godzinę do lodówki. Ciasto powinno być mocno schłodzone.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt. Przy jednym z brzegów prostokąta wyłóż pasek dżemu dyniowego o średnicy około 1-1½ cm. Zawiń dżem w cienki rulon ciasta (tak, by dżem nie wypływał wzdłuż długiej krawędzi) i odetnij go od prostokąta. Przygotuj kilka takich rulonów, do wyczerpania ciasta.
Płytko ponacinaj rulony nożem. Poporcjuj na krótsze kawałki i każdy wygnij w półksiężyc (tak, by nacięcia się nieco otworzyły). Tak przygotowane rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25 minut - aż ciasto się zarumieni. Gdy rogaliki wystygną, oprósz je cukrem pudrem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem