Reklama
Reklama

Zdrowe ciasto marchewkowe w wersji fit. Idealny deser lub słodkie drugie śniadanie

Jeżeli lubisz przygotowywać dietetyczne wersje popularnych słodkości, fit ciasto marchewkowe z pewnością przypadnie ci do gustu. Taki przysmak sprawdzi się idealnie na drugie śniadanie, lub słodki podwieczorek. Będzie dobrym wyborem dla osób, które chcą jeść zdrowo, lub mają zamiar zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, jednocześnie nie rezygnując z deserów.

Bazą fit ciasta marchewkowego jest oczywiście starte na tarcie pomarańczowe warzywo. Nie brakuje tu także płatków owsianych, orzechów, oraz jajek, dzięki czemu deser jest nie tylko smaczny, ale i bardzo pożywny. Jesiennego klimatu dodaje mu cynamon. Doskonale smakuje podany jako podwieczorek do kawy lub herbaty. Możesz także zjeść go jako zdrowe drugie śniadanie, warto zaserwować go wówczas z naturalnym jogurtem lub skyrem. Ten przepis pokochają zarówno małe, jak i duże łasuchy. 

Sprawdź także: Szybki placek z jabłkami na niedzielę. Zrób wyborne ciasto Przysmak Dziedziczki

Przepis na fit ciasto marchewkowe

Zanim zabierzesz się za przygotowanie przepisu, przygotuj odpowiednią formę, dobrze sprawdzi się keksówka o wymiarach ok. 27 × 14 cm. Jeśli chcesz ograniczyć spożycie cukru, do przygotowania lukru użyj erytrytolu lub ksylitolu. Do przygotowania ciasta marchewkowego, będziesz potrzebować: 

  • 1 szklanka drobno startej marchewki,  
  • 1 szklanka płatków owsianych,  
  • 160 g płynnego miodu lub erytrolu, 
  • 80 g drobno posiekanych orzechów np. włoskich, 
  • 3 jajka, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • pół łyżeczki cynamonu,  
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,  
  • 50 ml oleju kokosowego. 

Dekoracja: 

  • 50 g cukru pudru lub erytrytolu,
  • 1-2 łyżki wody,
  • garść ulubionych orzechów.

Jak zrobić fit ciasto marchewkowe? 

Płatki owsiane zmiksuj drobno, aby miały sypką konsystencję. Do miski wsyp mąkę pszenną, drobno posiekane orzechy, płatki owsiane, cynamon oraz sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj.  

W osobnej misce zmiksuj jajka przez kilka minut, aby zrobiła się puszysta masa. Wtedy dodaj miód lub erytrol oraz olej, a następnie wsyp marchewkę. Wymieszaj. Na koniec wsyp wszystkie suche składniki i zmiksuj krótko tylko do połączenia. Przełóż masę na ciasto marchewkowe fit do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz około 35 minut.  

Z cukru pudru i wody zrób lukier. Powinien być gęsty jak śmietana, ale nie za bardzo rozwodniony, dlatego kontroluj ilość wody. Polej wystudzone ciasto lukrem, a następnie posyp ulubionymi orzechami. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta