Jeśli nie lubisz piec, na święta zrób to ciasto. Przepis na piernikowiec bez pieczenia
Okres świąteczny stwarza wiele okazji do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jeśli nie przepadasz za pieczeniem, a mimo to chcesz poczęstować gości domowym ciastem, nasz przepis na piernikowiec bez pieczenia może okazać się pomocny. Mimo że deser jest bardzo prosty do przygotowania, efektownie prezentuje się na stole, a w dodatku smakuje pysznie.
Jeśli przed świętami zabraknie ci czasu na upieczenie piernika, a nie wyobrażasz sobie, by na stole zabrakło korzennego akcentu, przygotuj szybki piernikowiec bez pieczenia. Połączenie kakaowych i korzennych herbatników z delikatnym kremem, polewą czekoladową i śliwkowymi powidłami na pewno wszystkim domownikom i gościom przypadnie do gustu. Takie ciasto idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie.
Sprawdź także: Szybki piernik z czekoladą. Prosty przepis idealny na Boże Narodzenie
Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się blacha o wymiarach 24x28 cm.
Składniki na ciasto:
- 350 g herbatników kakaowych,
- 250 g herbatników korzennych,
- 100 g miękkiego masła.
Składniki na krem:
- 1 l tłustego mleka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 100 g cukru,
- 1 łyżka cukru z wanilią,
- 2 żółtka,
- 200 g miękkiego masła,
- 50 g kremu orzechowego (np. z nerkowców),
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika.
Składniki na polewę czekoladową:
- 75 g czekolady mlecznej,
- 75 g śmietany kremówki (30 proc.).
Dodatkowo:
- 300 g powideł śliwkowych lub innej konfitury,
- 3 łyżki kakao.
Wyłóż dno formy papierem do pieczenia.
Pokrusz oba rodzaje herbatników i wymieszaj. Odmierz 200 g i połącz z miękkim masłem. Uzyskaną masą wyłóż dno formy. Wstaw ją do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Odlej około 250 ml mleka. Resztę mleka zagotuj w rondelku z cukrem i cukrem z wanilią.
Zmiksuj żółtka z odlanym mlekiem. Wymieszaj z obiema mąkami - do ich rozpuszczenia.
Wlej mieszaninę do gotującego się mleka. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając - aż masa budyniowa zgęstnieje. Odstaw go do wystudzenia pod przykryciem z folii spożywczej (folia ma dotykać powierzchni budyniu).
Utrzyj miękkie masło na puch. Nie przerywając ucierania, dodaj do niego krem orzechowy, przyprawę piernikową, a następnie - partiami - wystudzony budyń. Zmiksuj składniki na gładki krem.
Rozprowadź około 1/3 kremu na przygotowanym spodzie z herbatników. Warstwę kremu pociągnij warstwą lekko upłynnionych (ogrzanych) powideł lub innej konfitury. Na konfiturze rozsyp równomiernie 1/3 pokruszonych herbatników. W ten sposób ułóż 3 warstwy kremu. Schłodź ciasto w lodówce.
Podgrzej w rondelku śmietanę i roztop w niej pokruszoną czekoladę. Wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Rozprowadź tężejącą polewę na schłodzonym cieście. Oprósz kakao. Jeśli chcesz możesz dodatkowo udekorować piernik, np. kremem czekoladowym.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie ma świąt bez śledzika pod pierzynką. Ten przepis zrobi wrażenie nawet na wybrednej ciotce
Przysmak kuchni bliskowschodniej. Moc białka i witamin w wersji na ciepło
Sałatka Paseczkowa robi wrażenie na gościach. Zawsze pytają o przepis