Reklama
Reklama

Jeśli nie lubisz piec, na święta zrób to ciasto. Przepis na piernikowiec bez pieczenia

Okres świąteczny stwarza wiele okazji do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jeśli nie przepadasz za pieczeniem, a mimo to chcesz poczęstować gości domowym ciastem, nasz przepis na piernikowiec bez pieczenia może okazać się pomocny. Mimo że deser jest bardzo prosty do przygotowania, efektownie prezentuje się na stole, a w dodatku smakuje pysznie.

Jeśli przed świętami zabraknie ci czasu na upieczenie piernika, a nie wyobrażasz sobie, by na stole zabrakło korzennego akcentu, przygotuj szybki piernikowiec bez pieczenia. Połączenie kakaowych i korzennych herbatników z delikatnym kremem, polewą czekoladową i śliwkowymi powidłami na pewno wszystkim domownikom i gościom przypadnie do gustu. Takie ciasto idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie. 

Sprawdź także: Szybki piernik z czekoladą. Prosty przepis idealny na Boże Narodzenie

Reklama

Przepis na piernikowiec bez pieczenia 

Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się blacha o wymiarach 24x28 cm. 

Składniki na ciasto: 

  • 350 g herbatników kakaowych, 
  • 250 g herbatników korzennych, 
  • 100 g miękkiego masła. 

Składniki na krem: 

  • 1 l tłustego mleka, 
  • 4 łyżki mąki pszennej, 
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, 
  • 100 g cukru, 
  • 1 łyżka cukru z wanilią, 
  • 2 żółtka, 
  • 200 g miękkiego masła, 
  • 50 g kremu orzechowego (np. z nerkowców), 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika. 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 75 g czekolady mlecznej, 
  • 75 g śmietany kremówki (30 proc.). 

Dodatkowo: 

  • 300 g powideł śliwkowych lub innej konfitury,
  • 3 łyżki kakao.

Jak zrobić piernikowiec bez pieczenia? 

Wyłóż dno formy papierem do pieczenia. 

Pokrusz oba rodzaje herbatników i wymieszaj. Odmierz 200 g i połącz z miękkim masłem. Uzyskaną masą wyłóż dno formy. Wstaw ją do lodówki na czas dalszych przygotowań. 

Odlej około 250 ml mleka. Resztę mleka zagotuj w rondelku z cukrem i cukrem z wanilią. 

Zmiksuj żółtka z odlanym mlekiem. Wymieszaj z obiema mąkami - do ich rozpuszczenia. 

Wlej mieszaninę do gotującego się mleka. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając - aż masa budyniowa zgęstnieje. Odstaw go do wystudzenia pod przykryciem z folii spożywczej (folia ma dotykać powierzchni budyniu). 

Utrzyj miękkie masło na puch. Nie przerywając ucierania, dodaj do niego krem orzechowy, przyprawę piernikową, a następnie - partiami - wystudzony budyń. Zmiksuj składniki na gładki krem. 

Rozprowadź około 1/3 kremu na przygotowanym spodzie z herbatników. Warstwę kremu pociągnij warstwą lekko upłynnionych (ogrzanych) powideł lub innej konfitury. Na konfiturze rozsyp równomiernie 1/3 pokruszonych herbatników. W ten sposób ułóż 3 warstwy kremu. Schłodź ciasto w lodówce. 

Podgrzej w rondelku śmietanę i roztop w niej pokruszoną czekoladę. Wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.  

Rozprowadź tężejącą polewę na schłodzonym cieście. Oprósz kakao. Jeśli chcesz możesz dodatkowo udekorować piernik, np. kremem czekoladowym. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie ma świąt bez śledzika pod pierzynką. Ten przepis zrobi wrażenie nawet na wybrednej ciotce

Przysmak kuchni bliskowschodniej. Moc białka i witamin w wersji na ciepło

Sałatka Paseczkowa robi wrażenie na gościach. Zawsze pytają o przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta