Reklama
Reklama

Szybki piernik z czekoladą. Prosty przepis idealny na Boże Narodzenie

Przygotowania pysznego świątecznego piernika to jeden obowiązkowych punktów na świątecznej liście wielu z nas. Powinien być aromatyczny i lekko wilgotny, warto, aby miał również przyjemny miodowy posmak. Przepis na piernik z czekoladą idealnie sprawdzi się dla zabieganych osób, które nie mają czasu na przyrządzanie piernika długo dojrzewającego. Również wyjdzie pyszny, a rodzina będzie się zajadać.

Piernik z czekoladą z naszego przepisu to świąteczny, niezwykle wyrazisty w smaku i wilgotny wypiek. Połączenie czekolady, śliwek i przypraw korzennych sprawia, że nikt nie odmówi tej słodkości podczas nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie użyj do jego przygotowania masła, prawdziwego miodu, oraz dobrej jakości syropu klonowego, dzięki czemu będzie smakował jeszcze lepiej.

Sprawdź także: Nietypowe deser na Boże Narodzenie. Waniliowe ciasto Śnieżne Zaspy

Reklama

Przepis na piernik z czekoladą

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 180 g masła, 
  • 180 g brązowego cukru, 
  • 250 ml mleka, 
  • 70 g suszonych śliwek, 
  • 150 ml syropu klonowego, 
  • 70 g miodu, 
  • 3 jajka, 
  • 150 g ciemnej czekolady,  
  • 280 g mąki pszennej typ 550, 
  • 7 g proszku do pieczenia, 
  • 20 g przyprawy do piernika, 
  • 30 g kakao ciemnego, 
  • tłuszcz do wysmarowania formy.

Dodatkowo: 

  • 180 g cukru pudru,
  • 1-2 łyżki wody. 

Jak zrobić piernik z czekoladą? 

Masło utrzyj z 120 g cukru na puszystą, jasną masę. 

W rondelku podgrzej mleko ze śliwkami do ok. 40°C. Zmiksuj całość na gładko. Dodaj syrop klonowy i miód, wymieszaj i odstaw. 

Jajka ubij z pozostałym cukrem na puszystą masę. 

Rozpuść ciemną czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali. Dodaj ją do ubitego masła z cukrem i wymieszaj. Następnie dodaj zmiksowane mleko ze śliwkami i ubite jajka. Połącz wszystko. 

Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. Wsyp suche składniki do masy mokrej i krótko wymieszaj. Przelej ciasto do keksówki o długości ok. 37-38 cm wysmarowanej tłuszczem. 

Piecz w 180°C przez 30 minut. Zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 45 minut.  

Kiedy piernik z czekoladą ostygnie, połącz cukier puder z wodą i polej lukrem wierzch. Odstaw. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Dla zabieganych idealne. Gdy nie wiesz, co zrobić na obiad, ten pomysł zawsze ratuje sytuację

Przepis na domowy majonez ze starej książki kucharskiej. Gęsty, treściwy, sałatka jarzynowa wyjdzie wyborna

Makowo-kokosowy deser, który zachwyci gości. Świąteczna Fantazja smakuje wybitnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta