Reklama
Reklama

Jogurtowe deserki z truskawkami. Prostszego deseru nie da się wymyślić

Jogurtowe deserki z truskawkami to najprostszy deser na świecie. Łączy słodki smak białej czekolady i herbatników z owocowym aromatem truskawek. Deser, podawany w szklankach lub pucharkach, wychodzi lekki i naprawdę orzeźwiający. Na upały nie znajdziesz lepszego.

W lecie warto korzystać z sezonowych produktów oraz składników, które są lekkostrawne i przynoszą orzeźwienie. Świetnie nawodnią organizm, dodadzą niezbędnych mikroelementów i witamin oraz nie przeciążą żołądka. Właśnie dlatego jogurtowe deserki z truskawkami to świetna słodycz, którą możesz zaserwować najbliższym, szczególnie podczas wysokich temperatur.

Jogurtowe deserki z truskawkami idealne na upały

Temperatury w lecie potrafią być naprawdę wysokie. Trzeba pamiętać, żeby właściwie nawadniać organizm - nie tylko pijąc wodę, ale też dostarczając płynów w pożywieniu. Jeśli najdzie cię ochota na słodkie, wypróbuj przepis na jogurtowe deserki z truskawkami

Owoce są niskokaloryczne, bo w aż 90% składają się z wody. Z tego powodu nawodnią twoje ciało od środka, chroniąc cię przed przegrzaniem. Świetnie zadziała też jogurt naturalny, który rewelacyjnie nasyci, ale nie zaburzy mikroflory jelitowej. Produkty mleczne, jak kefiry, jogurty naturalne czy maślanki to wspaniały wybór podczas upałów, bo są lekkostrawne, a treściwe. Do tego orzeźwiają i chłodzą organizm od wewnątrz.

Jogurtowe deserki z truskawkami - przepis

Jogurtowe deserki z truskawkami wymagają przygotowania kilku osobnych warstw, które poukładasz na sobie. Pierwsza z nich składa się z pokruszonych herbatników. Druga to warstwa musu truskawkowego, a trzecią stanowi delikatny krem - połączenie białej czekolady z jogurtem. Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej - deserki robi się naprawdę prosto.

Składniki:

  • 200 g herbatników, 
  • 50 g masła 82%,
  • 400 g truskawek, 
  • 4 łyżki cukru,  
  • łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 6 łyżek wody, 
  • 4 łyżki soku z cytryny, 
  • 500 g jogurtu naturalnego, 
  • 50 g białej czekolady, 
  • 100 g śmietanki 30%. 

Sposób wykonania:

Przygotuj warstwę chrupiącą. Herbatniki dokładnie rozkrusz, aby miały konsystencję sypkiego piasku. Masło rozpuść w rondelku. Następnie połącz je z herbatnikami i odstaw. 

Teraz zrób warstwę truskawkową. Owoce umyj, osusz, a następnie podziel na mniejsze kawałki. Zasyp je cukrem w małym garnku lub rondelku. Zacznij podgrzewać. Kiedy cukier delikatnie się rozpuści, dodaj sok z cytryny. Gotuj truskawki na średnim ogniu. Kiedy się rozpadną, dodaj wymieszaną wodę z mąką ziemniaczaną. Energicznie mieszaj aż zrobi się gęsty i błyszczący sos. Odstaw do wystudzenia. 

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do przestudzenia. Jogurt dodaj do rozpuszczonej, ale jeszcze płynnej czekolady. Zmiksuj, aby składniki się połączyły. Osobno ubij schłodzoną śmietankę na sztywno.  

Przygotuj pucharki. Na spód wylej odrobinę musu truskawkowego, posyp go ciasteczkami i przykryj masą z jogurtem. Ponownie wlej owocową masę, wsyp herbatniki i przykryj całość ubitą śmietanką. Udekoruj według uznania. Powtórz kroki z każdym pucharkiem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | słodycze | owoce | truskawki