Reklama
Reklama

Każdy student powinien ją upiec w październiku. Jedna warstwa chrupie, druga jest aksamitna

Jakie ciasto może przygotować studentka, bez konieczności pieczenia, długotrwałego miksowania i przy pomocy jedynie jednego garnka? Oto propozycja idealna - ciasto Studentka z ryżu preparowanego i mlecznej galaretki podbije podniebienia wszystkich. To także idealna przekąska, którą można zjeść w czasie krótkiej przerwy na uczelni.

1 października rozpoczął się nowy rok akademicki. Studenci wrócili z wakacji i rozpoczęli naukę na uczelniach. W celu umilenia sobie październikowego startu zachęcamy wszystkich uczniów do przygotowania pysznego i prostego ciasta o bardzo adekwatnej nazwie.

Ciasto Studentka - niezbędne składniki

Ciasto Studentka składa się z dwóch warstw - mlecznego spodu oraz ryżowej masy. Przed ich przygotowaniem zaopatrz się w następujące produkty spożywcze:

Spód: 

  • 100 ml mleka, 
  • 100 g białej czekolady, 
  • 100 ml śmietanki 36%, 
  • 5 g żelatyny, 
  • 30 ml wody. 

Warstwa ryżowa: 

  • 100 g ryżu preparowanego, 
  • 120 g masła, 
  • 150 g nasion sezamu, 
  • 100 ml miodu, 
  • 100 ml pasty tahini, 
  • 75 g cukru. 

Ciasto Studentka - przepis krok po kroku

Przygotuj spód: żelatynę rozpuść w wodzie i pozostaw do napęcznienia na kilkanaście minut. Następnie delikatnie podgrzej w mikrofalówce, by uzyskała płynną konsystencję. Mleko wlej do garnuszka i podgrzej je, nie zagotowując. Dodaj żelatynę i wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj pokruszoną białą czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia, nie zagotowując. Odstaw do przestudzenia. Śmietankę delikatnie ubij. Wmieszaj ją do masy mlecznej. Blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż folią spożywczą. Wlej do niej masę mleczno-śmietanową. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Przygotuj warstwę ryżową: na suchej patelni upraż nasiona sezamu. Dodaj miód, tahini i cukier. Jeśli nie masz pasty tahini, możesz ją przygotować samodzielnie, mieląc nasiona sezamu w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej konsystencji. Ugotuj całą mieszankę do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy wsyp ryż preparowany i dobrze wymieszaj całość. 

Przełóż mieszankę na ostudzoną już i tężejącą masę mleczną tworzącą spód. Delikatnie dociśnij, wypełniając wszystkie ubytki. Wstaw ciasto Studentka do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj na zimno, po całkowitym zastygnięciu obu mas. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta | słodycze