Każdy student powinien ją upiec w październiku. Jedna warstwa chrupie, druga jest aksamitna
Jakie ciasto może przygotować studentka, bez konieczności pieczenia, długotrwałego miksowania i przy pomocy jedynie jednego garnka? Oto propozycja idealna - ciasto Studentka z ryżu preparowanego i mlecznej galaretki podbije podniebienia wszystkich. To także idealna przekąska, którą można zjeść w czasie krótkiej przerwy na uczelni.
1 października rozpoczął się nowy rok akademicki. Studenci wrócili z wakacji i rozpoczęli naukę na uczelniach. W celu umilenia sobie październikowego startu zachęcamy wszystkich uczniów do przygotowania pysznego i prostego ciasta o bardzo adekwatnej nazwie.
Ciasto Studentka składa się z dwóch warstw - mlecznego spodu oraz ryżowej masy. Przed ich przygotowaniem zaopatrz się w następujące produkty spożywcze:
Spód:
- 100 ml mleka,
- 100 g białej czekolady,
- 100 ml śmietanki 36%,
- 5 g żelatyny,
- 30 ml wody.
Warstwa ryżowa:
- 100 g ryżu preparowanego,
- 120 g masła,
- 150 g nasion sezamu,
- 100 ml miodu,
- 100 ml pasty tahini,
- 75 g cukru.
Przygotuj spód: żelatynę rozpuść w wodzie i pozostaw do napęcznienia na kilkanaście minut. Następnie delikatnie podgrzej w mikrofalówce, by uzyskała płynną konsystencję. Mleko wlej do garnuszka i podgrzej je, nie zagotowując. Dodaj żelatynę i wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj pokruszoną białą czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia, nie zagotowując. Odstaw do przestudzenia. Śmietankę delikatnie ubij. Wmieszaj ją do masy mlecznej. Blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż folią spożywczą. Wlej do niej masę mleczno-śmietanową. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj warstwę ryżową: na suchej patelni upraż nasiona sezamu. Dodaj miód, tahini i cukier. Jeśli nie masz pasty tahini, możesz ją przygotować samodzielnie, mieląc nasiona sezamu w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej konsystencji. Ugotuj całą mieszankę do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy wsyp ryż preparowany i dobrze wymieszaj całość.
Przełóż mieszankę na ostudzoną już i tężejącą masę mleczną tworzącą spód. Delikatnie dociśnij, wypełniając wszystkie ubytki. Wstaw ciasto Studentka do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj na zimno, po całkowitym zastygnięciu obu mas.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut