Reklama
Reklama

Każdy student powinien ją upiec w październiku. Jedna warstwa chrupie, druga jest aksamitna

Jakie ciasto może przygotować studentka, bez konieczności pieczenia, długotrwałego miksowania i przy pomocy jedynie jednego garnka? Oto propozycja idealna - ciasto Studentka z ryżu preparowanego i mlecznej galaretki podbije podniebienia wszystkich. To także idealna przekąska, którą można zjeść w czasie krótkiej przerwy na uczelni.

1 października rozpoczął się nowy rok akademicki. Studenci wrócili z wakacji i rozpoczęli naukę na uczelniach. W celu umilenia sobie październikowego startu zachęcamy wszystkich uczniów do przygotowania pysznego i prostego ciasta o bardzo adekwatnej nazwie.

Ciasto Studentka - niezbędne składniki

Ciasto Studentka składa się z dwóch warstw - mlecznego spodu oraz ryżowej masy. Przed ich przygotowaniem zaopatrz się w następujące produkty spożywcze:

Spód: 

Reklama
  • 100 ml mleka, 
  • 100 g białej czekolady, 
  • 100 ml śmietanki 36%, 
  • 5 g żelatyny, 
  • 30 ml wody. 

Warstwa ryżowa: 

  • 100 g ryżu preparowanego, 
  • 120 g masła, 
  • 150 g nasion sezamu, 
  • 100 ml miodu, 
  • 100 ml pasty tahini, 
  • 75 g cukru. 

Ciasto Studentka - przepis krok po kroku

Przygotuj spód: żelatynę rozpuść w wodzie i pozostaw do napęcznienia na kilkanaście minut. Następnie delikatnie podgrzej w mikrofalówce, by uzyskała płynną konsystencję. Mleko wlej do garnuszka i podgrzej je, nie zagotowując. Dodaj żelatynę i wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj pokruszoną białą czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia, nie zagotowując. Odstaw do przestudzenia. Śmietankę delikatnie ubij. Wmieszaj ją do masy mlecznej. Blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż folią spożywczą. Wlej do niej masę mleczno-śmietanową. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Przygotuj warstwę ryżową: na suchej patelni upraż nasiona sezamu. Dodaj miód, tahini i cukier. Jeśli nie masz pasty tahini, możesz ją przygotować samodzielnie, mieląc nasiona sezamu w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej konsystencji. Ugotuj całą mieszankę do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy wsyp ryż preparowany i dobrze wymieszaj całość. 

Przełóż mieszankę na ostudzoną już i tężejącą masę mleczną tworzącą spód. Delikatnie dociśnij, wypełniając wszystkie ubytki. Wstaw ciasto Studentka do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj na zimno, po całkowitym zastygnięciu obu mas. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przepis na Sałatkę Pięknej Wczasowiczki. Lekka, soczysta i pełna witamin przekąska

Najlepsi kucharze na świecie dodają do pomidorowej. Kilka łyżek uszlachetnia jej smak

Wyborne ogórki kanapkowe do słoików. Złota przyprawa nadaje im charakteru

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta | słodycze | mleko
Przejdź na