Kremowe ciasto Dyplomatka. Jedna blacha to zdecydowanie za mało
Ciasto nie musi być wcale trudne do zrobienia, żeby smakowało. Dyplomatka to połączenie prostych, owocowych smaków, które wzajemnie się uzupełniają. Jeśli jesteś miłośnikiem kremowych wypieków, powinieneś zapamiętać ten przepis.
Dyplomatka to ciasto dla prawdziwych koneserów. Kwaskowatość cytryny łączy się ze słodyczą jabłka w idealnej oprawie z delikatnego ciasta. Wypiek jest wyjątkowo kremowy, bo zrobiony z dwóch aksamitnych mas. Jedna warstwa to masa cytrynowa, a druga - jabłkowa. Owocowe musy idealnie ze sobą współgrają, dzięki czemu ciasto nie jest za słodkie. Dyplomatka oprószona z wierzchu solidną porcją cukru pudru zachęca do spróbowania.
Przeczytaj też: Ciasta z mrożonymi owocami. Smakują jakbyś robiła w środku lata
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej,
- 110 g zimnego masła,
- 60 g kwaśnej śmietany 18%,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- jajko,
- łyżeczka wody.
Nadzienie:
- 500 ml wody,
- 400 g cukru,
- 90 g masła,
- 80 g mąki ziemniaczanej,
- 100 ml soku z cytryny,
- 100 ml soku jabłkowego,
- 10 żółtek,
- łyżka skórki cytrynowej,
- łyżeczka soli.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania.
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. Mąkę, cukier i sól wymieszaj wstępnie w misie robota kuchennego. Dodaj posiekane nożem masło i zmiksuj całość, aż mieszanka będzie przypominać grube okruchy. Dodaj śmietanę i miksuj dalej, aż masa zacznie się sklejać. Przenieś ciasto na blat roboczy i uformuj kulkę. Spłaszcz ją w dysk, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 minut.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek o wymiarach 30x40 cm, w razie potrzeby podsypując je mąką. Przełóż je do formy do pieczenia o tych samych wymiarach, wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi podwiń do góry. Włóż spód do pieca nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut. Jajko rozbełtaj z wodą. Spód wyjmij, nakłuj je w wielu miejscach widelcem i posmaruj mieszanką jajka. Piecz je przez kolejne 10-12 minut, aż nabierze jasnozłotego koloru. Wyjmij i całkowicie ostudź.
Przygotuj nadzienie. W średniej wielkości garnku ubij cukier, mąkę ziemniaczaną i sól. Podziel mieszankę na pół - do jednej części dodaj sok cytrynowy, a do drugiej jabłkowy. Do każdego garnka dodaj po 5 żółtek i połowę łyżki skórki cytrynowej. Ubijaj do połączenia. Stopniowo dodawaj po 250 ml wody do każdego naczynia. Postaw oba garnki na małym ogniu i cały czas ubijaj, aż do zgęstnienia obu mas. Zdejmij je z ognia, dodaj po 3 łyżki masła do każdej masy i wymieszaj do całkowitego połączenia. Lekko przestudź.
Na zimny spód wylej masę jabłkową, a następnie cytrynową. Wstaw całość z powrotem do piekarnika na 10 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny. Dyplomatkę podawaj na zimno, posypaną obficie cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wilgotna babka marmurkowa. Na Wielkanoc to najlepszy wybór
W PRL-u były przysmakiem. Znów wróciły na nasze stoły, ale w ulepszonej wersji
Nietypowy farsz, aksamitne ciasto. Przepis na pierogi srokate mam od kuzynki spod Rzeszowa