Reklama
Reklama

Kremowy i gęsty sos do makaronu. Ten ser nada mu wyjątkowego smaku

Makaron z aksamitnym i aromatycznym sosem serowym jest soczysty i pełen smaku. To danie idealne dla każdego miłośnika sera. Sos, który wspaniale otacza makaron, możesz wykorzystać też do innych dań głównych lub przekąsek. Przekonaj się, jak prosto go przygotować.

Ten aksamitny sos serowy do makaronu przygotujesz już w 20 minut. Będzie doskonały do każdego rodzaju makaronu, a także do dań z kurczakiem, wieprzowiną, łososiem lub krewetkami. Sprawdzi się także jako dip do maczania warzyw czy krakersów. 

Sos serowy jest pyszny sam w sobie ze względu na użycie kilku rodzajów sera, jednak z powodzeniem możesz dorzucić do niego szpinak, pieczarki, szparagi czy cukinię. Jeśli preferujesz kuchnię włoską, wykończ danie połówkami pomidorków koktajlowych, rukolą i listkami bazylii.  

Sos serowy do makaronu - składniki

Składniki:

  • łyżka masła 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 200 g serka śmietankowego (mascarpone, Philadelphia lub kanapkowy serek śmietankowy do smarowania) 
  • ok. 200 ml bulionu z kurczaka lub warzyw 
  • 2-3 łyżki drobno tartego parmezanu 
  • 3-4 łyżki tartego sera mozzarella lub innego sera żółtego 
  • sól i czarny pieprz 
  • ok. 250 g makaronu rurki lub innego 
  • natka pietruszki do dekoracji lub inne ulubione zioła 

Jak zrobić sos serowy do makaronu?

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu przygotuj sos. 

W dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzej masło i podsmaż drobno posiekany czosnek. Następnie dosyp suszoną bazylię i oregano, a po chwili dodaj serek śmietankowy i trzymaj na ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dolewaj bulion z kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez ok.3-4 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Wyłącz palnik, a na koniec dodaj starte na tarce sery, dopraw solą, czarnym pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Do gotowego sosu wrzuć ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dolej więcej bulionu. Jeśli nie masz bulionu, zastąp go mlekiem, woda mogłaby zbyt mocno rozcieńczyć smak sosu. Danie wykończ drobno tartym serem i natką pietruszki, po czym serwuj. Sos serowy do makaronu będzie najlepszy zaraz po przygotowaniu, choć nadmiar możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.   

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | makarony | ser