Kremowy i soczysty deser. Upiecz prosty sernik ze śliwkami i kruszonką
Sernik ze śliwkami i kruszonką wygląda niepozornie, ale naprawdę wspaniale smakuje. Co więcej, jest bardzo prosty do zrobienia. To deser, który przyrządzisz bez problemu - nawet jeszcze dziś. Musisz tylko przygotować kruche ciasto, masę serową i kruszonkę, a nadzienie wypełnić śliwkami z cynamonem.
Nie masz pomysłu, jak wykorzystać śliwki przywiezione z działki przez sąsiadkę lub kupione w zbyt dużej liczbie w sklepie? Upiecz wyśmienity sernik ze śliwkami i kruszonką. To idealne połączenie aksamitnego nadzienia z soczystymi owocami i chrupiącą posypką.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła (schłodzonego)
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- łyżka śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła (schłodzonego)
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g cukru
Składniki na masę serową:
- 750 g półtłustego twarogu
- 4 jajka + 2 białka
- 180 g cukru
- 75 g masła (płynnego)
- budyń waniliowy
Dodatkowo:
- kilogram śliwek
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wysyp na stolnicę (lub do dużej miski) wszystkie sypkie składniki na ciasto. Wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę. Całość energicznie zagnieć. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Umieść w misce składniki na kruszonkę (masło - pokrojone w kostkę). Połącz je, rozcierając palcami, ale nie zagniataj. Gdy zaczną powstawać grudki, odstaw kruszonkę do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Umyj śliwki i przekrój na ćwiartki, usuwając z owoców pestki. Tuż przed nałożeniem na ciasto oprósz śliwki równomiernie cynamonem i mąką ziemniaczaną.
Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim dno formy o wymiarach 25x40 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10 minut. Wyjmij z piekarnika, ale go nie wyłączaj.
Zmiel dwukrotnie twaróg przez maszynkę do mięsa z sitkiem o średnich oczkach. Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem. Białka ubij na sztywną pianę. Zmiksuj żółtka z twarogiem, budyniem i masłem. Delikatnie wmieszaj w masę twarogową pianę z białek. Przelej na ciasto.
Ułóż na masie twarogowej ćwiartki śliwek. Przysyp je schłodzoną kruszonką. Wstaw formę z powrotem do piekarnika. Piecz przez 50-60 minut. Pozostaw do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni