Reklama
Reklama

Kremowy i soczysty deser. Upiecz prosty sernik ze śliwkami i kruszonką

Sernik ze śliwkami i kruszonką wygląda niepozornie, ale naprawdę wspaniale smakuje. Co więcej, jest bardzo prosty do zrobienia. To deser, który przyrządzisz bez problemu - nawet jeszcze dziś. Musisz tylko przygotować kruche ciasto, masę serową i kruszonkę, a nadzienie wypełnić śliwkami z cynamonem.

Nie masz pomysłu, jak wykorzystać śliwki przywiezione z działki przez sąsiadkę lub kupione w zbyt dużej liczbie w sklepie? Upiecz wyśmienity sernik ze śliwkami i kruszonką. To idealne połączenie aksamitnego nadzienia z soczystymi owocami i chrupiącą posypką.

Sernik ze śliwkami i kruszonką - składniki

Składniki na ciasto: 

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g masła (schłodzonego) 
  • 50 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • łyżka śmietany 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Składniki na kruszonkę: 

Reklama
  • 100 g masła (schłodzonego) 
  • 200 g mąki krupczatki 
  • 100 g cukru 

Składniki na masę serową: 

  • 750 g półtłustego twarogu 
  • 4 jajka + 2 białka 
  • 180 g cukru 
  • 75 g masła (płynnego) 
  • budyń waniliowy 

Dodatkowo: 

  • kilogram śliwek 
  • łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Sernik ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?

Wysyp na stolnicę (lub do dużej miski) wszystkie sypkie składniki na ciasto. Wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę. Całość energicznie zagnieć. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.

Umieść w misce składniki na kruszonkę (masło - pokrojone w kostkę). Połącz je, rozcierając palcami, ale nie zagniataj. Gdy zaczną powstawać grudki, odstaw kruszonkę do lodówki na czas dalszych przygotowań.

Umyj śliwki i przekrój na ćwiartki, usuwając z owoców pestki. Tuż przed nałożeniem na ciasto oprósz śliwki równomiernie cynamonem i mąką ziemniaczaną.

Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim dno formy o wymiarach 25x40 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10 minut. Wyjmij z piekarnika, ale go nie wyłączaj.

Zmiel dwukrotnie twaróg przez maszynkę do mięsa z sitkiem o średnich oczkach. Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem. Białka ubij na sztywną pianę. Zmiksuj żółtka z twarogiem, budyniem i masłem. Delikatnie wmieszaj w masę twarogową pianę z białek. Przelej na ciasto. 

Ułóż na masie twarogowej ćwiartki śliwek. Przysyp je schłodzoną kruszonką. Wstaw formę z powrotem do piekarnika. Piecz przez 50-60 minut. Pozostaw do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Śmietankowy krem z galaretką i musem malinowym. Letnie ciasto idealne na weekend

Tylko latem smakuje tak dobrze. Do tej zupy wracam co roku

Gdy nie mam czasu, robię ten makaron. Smakuje wybitnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta | serniki | śliwki