Reklama
Reklama

Kremowy i soczysty deser. Upiecz prosty sernik ze śliwkami i kruszonką

Sernik ze śliwkami i kruszonką wygląda niepozornie, ale naprawdę wspaniale smakuje. Co więcej, jest bardzo prosty do zrobienia. To deser, który przyrządzisz bez problemu - nawet jeszcze dziś. Musisz tylko przygotować kruche ciasto, masę serową i kruszonkę, a nadzienie wypełnić śliwkami z cynamonem.

Nie masz pomysłu, jak wykorzystać śliwki przywiezione z działki przez sąsiadkę lub kupione w zbyt dużej liczbie w sklepie? Upiecz wyśmienity sernik ze śliwkami i kruszonką. To idealne połączenie aksamitnego nadzienia z soczystymi owocami i chrupiącą posypką.

Sernik ze śliwkami i kruszonką - składniki

Składniki na ciasto: 

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g masła (schłodzonego) 
  • 50 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • łyżka śmietany 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Składniki na kruszonkę: 

  • 100 g masła (schłodzonego) 
  • 200 g mąki krupczatki 
  • 100 g cukru 

Składniki na masę serową: 

  • 750 g półtłustego twarogu 
  • 4 jajka + 2 białka 
  • 180 g cukru 
  • 75 g masła (płynnego) 
  • budyń waniliowy 

Dodatkowo: 

  • kilogram śliwek 
  • łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Sernik ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?

Wysyp na stolnicę (lub do dużej miski) wszystkie sypkie składniki na ciasto. Wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę. Całość energicznie zagnieć. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.

Umieść w misce składniki na kruszonkę (masło - pokrojone w kostkę). Połącz je, rozcierając palcami, ale nie zagniataj. Gdy zaczną powstawać grudki, odstaw kruszonkę do lodówki na czas dalszych przygotowań.

Umyj śliwki i przekrój na ćwiartki, usuwając z owoców pestki. Tuż przed nałożeniem na ciasto oprósz śliwki równomiernie cynamonem i mąką ziemniaczaną.

Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim dno formy o wymiarach 25x40 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10 minut. Wyjmij z piekarnika, ale go nie wyłączaj.

Zmiel dwukrotnie twaróg przez maszynkę do mięsa z sitkiem o średnich oczkach. Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem. Białka ubij na sztywną pianę. Zmiksuj żółtka z twarogiem, budyniem i masłem. Delikatnie wmieszaj w masę twarogową pianę z białek. Przelej na ciasto. 

Ułóż na masie twarogowej ćwiartki śliwek. Przysyp je schłodzoną kruszonką. Wstaw formę z powrotem do piekarnika. Piecz przez 50-60 minut. Pozostaw do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta | serniki | śliwki