Reklama
Reklama

Kremowy sernik pachnący jesienią, na ciasteczkowym spodzie. Zrobię na Wszystkich Świętych

Nie wiem, czy każdy tak ma, ale ja jesienią uwielbiam piec serniki. Ten pachnie cynamonem, kawą i wanilią, ma aksamitną konsystencję i prosty ciasteczkowy spód. W tym roku mój sprawdzony deser przygotuję na Wszystkich Świętych, bo pasuje mi do jesiennej atmosfery. Z kubkiem kawy tworzy duet doskonały i od razu poprawi humor w ten pełen wspomnień dzień.

Jesienne ciasta tak pięknie pachną przyprawami korzennymi. Jest w nich coś kojącego, co od razu rozgrzewa i poprawia samopoczucie. W tym roku na Wszystkich Świętych, zamiast tradycyjnej szarlotki, postanowiłam upiec cynamonowy sernik. Jest prosty do zrobienia, a mimo to wyjątkowy - nikt nie zaserwował mi wcześniej takiego ciasta. 

Cynamonowy sernik pachnący jesienią

Cynamonowy sernik na spodzie z ciasteczek to mój sposób na jesienną nostalgię. Nie trzeba długo stać w kuchni, w tym przypadku wystarczy rozgnieść ciasteczka, wymieszać składniki na masę i wstawić do piekarnika. Na Wszystkich Świętych zawsze spotykam się w rodzinnym gronie, więc postanowiłam przygotować coś pysznego, ale też prostego. Cynamon, wanilia i odrobina kawy to połączenie, które wypełni dom przytulnym aromatem.

Reklama

Uwielbiam, że sernik ma kremową, delikatną strukturę i jednocześnie kruchy, maślany spód. Ten kontrast tekstur sprawia, że nie sposób poprzestać tylko na jednym kawałku. A kiedy po obiedzie podaję go z filiżanką mocnej kawy, to rodzinne rozmowy trwają zwykle dłużej i od razu wraca dobry nastrój. W końcu jesień to czas na zwolnienie tempa, a w dzień Wszystkich Świętych warto nie tylko wspominać, ale też docenić wszystkie dobre rzeczy w naszym życiu (choćby ten kawałek smakowitego sernika). 

Pamiętaj, że wcale nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, żeby go przygotować. Wystarczy odrobina chęci i nieco cierpliwości. Może właśnie dlatego tak lubię ten przepis, bo nie wymaga zbyt dużo wysiłku, a jest gwarantem dobrego smaku. 

Przeczytaj też: Z jabłkami, śliwkami, gruszkami. Nietypowe pomysły na pyszne, kremowe serniki

Sernik cynamonowy na spodzie z ciasteczek - przepis

Wychodzę z założenia, że przepyszne ciasto nie musi być trudne do przyrządzenia. Pokażę krok po kroku, jak przygotować kremową masę serową i ciasteczkowy spód, który zawsze wychodzi. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, chwila miksowania i odrobina cierpliwości podczas pieczenia. Wierzę, że przepis uda się każdemu - nawet, jeśli pieczesz sernik po raz pierwszy. Postępuj według poniższej, sprawdzonej receptury, a już jutro będziesz się cieszyć apetycznym ciastem.

Składniki:

Spód:

  • 250 g ciasteczek pełnoziarnistych (mogą być czekoladowe),
  • 50 g masła.

Masa serowa:

  • 400 g twarogu białego półtłustego (ew. sera z wiaderka na sernik),
  • 500 g serka mascarpone,
  • zaparzone espresso,
  • kropla aromatu waniliowego,
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 170 g cukru trzcinowego,
  • 3 jajka i 2 żółtka,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • płaska łyżeczka cynamonu.

Dodatkowo:

  • gorzkie kakao do posypania.

Sposób wykonania:

Krok 1

Zacznij od przygotowania spodu. Ciasteczka przełóż do rozdrabniacza i zmiel na okruchy. Jeśli nie masz takiego sprzętu, przełóż do foliowego woreczka i roztłucz delikatnie tłuczkiem. 

Krok 2

Masło rozpuść w garnuszku i odstaw do lekkiego ostudzenia. Ciasteczkowy proszek przełóż do miski. Wlej także chłodniejsze masło. Przemieszaj dobrze - do momentu, aż składniki się połączą, a masa stanie się mokra. 

Krok 3

Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 25 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Przesyp masę z ciasteczek i wyrównaj. Ja użyłam do tego szklanki, żeby delikatnie docisnąć masę do spodu tortownicy. Wstaw formę do lodówki, na czas dalszych przygotowań.

Krok 4

Zabierz się za masę serową. Na początku przemiel twaróg trzykrotnie, żeby był aksamitny. Możesz też użyć gotowego sera z wiaderka, wtedy przygotowania pójdą znacznie szybciej. Biały ser i mascarpone przełóż do głębszej miski. Wlej ostudzone espresso i aromat waniliowy. Wsyp mąkę i cukier trzcinowy. Zmiksuj masę do połączenia składników.

Krok 5

Kawę rozpuszczalną zmiel na drobny pył w rozdrabniaczu lub przetrzyj przez sitko i dodaj do masy serowo-jajecznej. Wsyp też cynamon. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia. 

Krok 6

Następnie dodawaj do masy serowej po jednym jajku i miksuj do połączenia. Na końcu dodaj też 2 żółtka i ponownie zmiksuj. 

Krok 7

Ciasteczkowy spód wyjmij z lodówki. Wylej na niego ostrożnie masę kawowo-cynamonowo-serową. Wyrównaj ostrożnie szpatułką i wstaw do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 10 minut (w trybie góra-dół). Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz jeszcze ok. 50 minut. 

Krok 8

Wyjmij sernik i odstaw do całkowitego ostudzenia (w formie). Nie przejmuj się, jeśli trochę opadnie - tak powinno być. Gdy będzie chłodny, wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Potem wyjmij z lodówki, ostrożnie z formy. Udekoruj warstwą kakao z wierzchu. 

Krok 9

Ciasteczkowy sernik z cynamonem i kawą możesz też polać czekoladową polewą. Wystarczy, że do rondelka wrzucisz łyżkę masła i wlejesz 50 ml śmietanki kremówki (30%). Musisz jeszcze wkruszyć tabliczkę gorzkiej czekolady (90 g) i pół tabliczki mlecznej czekolady (ok. 45 g) i powoli podgrzewać, cały czas mieszając. Gdy już składniki się rozpuszczą i połączą, dodaj ok. 3 łyżek wody, żeby polewa była rzadsza i i pięknie błyszcząca. Polej z wierzchu zastygniętą masę serową. Potem możesz oprószyć kakao.

Sernik cynamonowy na spodzie z ciasteczek to deser, który zainteresuje każdego. Prosty, aromatyczny i wyjątkowo kremowy - idealny na jesienne spotkania przy kawie. Warto zrobić go wcześniej, bo kolejnego dnia zyskuje jeszcze więcej smaku i idealną konsystencję. To ciasto, do którego z przyjemnością się wraca. 

Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @malacukierenka

Zobacz też:

Czekoladowy klasyk w jesiennej odsłonie. Na jednym kawałku się nie skończy

Szefowie kuchni rzadko zdradzają ten patent. Kurczak ma super chrupiąca skórkę i soczyste mięso

Gdy rodzina się zjedzie, poczęstuję tą sałatką. Najlepszy przepis na Wszystkich Świętych

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | serniki