Królewska ryba najlepsza dla seniorów. Wzmacnia serce, poprawia pamięć i koncentrację
Nie masz pomysłu na obiad? Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę wykwintnym daniem, to koniecznie przygotuj "królewską rybę", czyli doradę. Najbardziej lubię robić ją po śródziemnomorsku. Jest pyszna, aromatyczna, a do tego pełna składników odżywczych.
Dorada nazywana jest "królewską rybą", ponieważ w starożytnej Grecji uważano ją za poświęconą Afrodycie. Z kolei w starożytnym Rzymie stanowiła ulubiony przysmak morski. Obecnie nieco zapomniano o niej, a szkoda, bo zachwyca swoim smakiem, a także właściwościami zdrowotnymi.
Doradę ceni się za delikatne i soczyste mięso. Jeśli przygotowujemy ją w wersji pieczonej, to zachowuje swoje naturalne soki i wówczas jest smaczna i aromatyczna.
Dorada to zdrowa ryba, ponieważ zawiera w swoim składzie witaminy: B6, B12 oraz D, a także minerały, żelazo, fosfor, potas, magnez, wapń i selen. Oprócz tego ma wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Antyoksydanty zawarte w tej rybie hamują działanie wolnych rodników, zapobiegając chorobie Parkinson czy Alzhaimera. Poza tym spowalniają rozwój komórek nowotworowych.
Poleca się jej spożywanie osobom cierpiącym na choroby układu krążenia, takich jak: miażdżyca, nadciśnienie czy zawał. Ponadto poprawia koncentrację, pamięć i uwagę u osób starszych, dlatego warto, aby znalazła się w ich jadłospisie.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Przepis na zapiekankę z cukinii
Składniki:
- 2 dorady;
- 2 cytryny;
- 1 mała, czerwona cebula;
- 12 ząbków czosnku;
- 2 gałązki rozmarynu;
- 4 łyżki oliwy extra virgin;
- 3 łyżki suszonego oregano;
- 2 łyżeczki suszonego tymianku;
- 2 łyżeczki koperku;
- 2 łyżeczki soli morskiej;
- 1 łyżeczka pieprzu.
Przygotowanie:
Na początek dokładnie umyj dorady, a potem osusz je za pomocą ręcznika papierowego. Następnie zmieszaj ze sobą w misce oregano, tymianek, koperek, pieprz i drobno pokrojoną, czerwoną cebulę.
Otwór jamy brzusznej ryby posyp 1/4 powstałej mieszanki i nadziej ją gałązką rozmarynu, sześcioma obranymi ząbkami czosnku i dwiema łódeczkami z cytryny. To samo zrób z drugą doradą.
W kolejnym kroku ściśnij brzegi ryb i złącz je ze sobą wykałaczkami. Dzięki temu zapobiegniesz wypadnięciu składników.
Zarówno jedną, jak i drugą doradę natrzyj dwiema łyżkami oliwy. Obsyp je z każdej strony pozostałą mieszanką przypraw.
Ryby przenieś na tacę piekarnika, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Na bokach dorad wykonaj po 3 nacięcia i w każde z nich włóż plasterek cytryny. Po jednym plasterku połóż także na ogony, aby uniknąć ich przypalenia.
Na koniec oprósz ryby solą morską i wstaw tacę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Piecz danie przez 25 minut.
Najbardziej lubię jeść doradę po śródziemnomorsku z pieczonymi ziemniakami. Dekoruję talerz kilkoma łódeczkami cytryny i w takiej formie podaję ją gościom.
Dobrze komponuje się również z ziemniakami, batatami, ryżem czy frytkami. Do tego możesz dodać lekką sałatkę albo warzywa zrobione na parze.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Surówka do grillowanych mięs, ryb i lekkich obiadów. Przepis, do którego często się wraca
O kiełbasę na grillu już nikt nie pyta. Wystarczy, że podaję boczek w nietypowej wersji
Mieszam prościutki krem i zalewam truskawki. Deser godny królewskiego dworu