Reklama
Reklama

To jedna z najpyszniejszych zapiekanek. Idealne danie dla fanów dużej ilości sera

Cukinia to niezwykle zdrowe warzywo, jest lekkostrawna, niskokaloryczna, a w dodatku ma niski indeks glikemiczny. Dlatego mogą zajadać się nią osoby na diecie, diabetycy, dzieci i seniorzy. Dodatkowo świetnie wpływa na trawienie, zdrowie oczu, oraz pomaga odkwasić organizm. Sprawdzi się w wielu przepisach, dziś przedstawimy ci recepturę na zapiekankę z cukinii, którą możesz przygotować na obiad lub kolację.


Zapiekanka z cukinii to pyszne i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się jako lekka przekąska na ciepło lub dodatek do potraw mięsnych. Warstwy upieczonej cukinii przełożone mieszanką serów o różnej strukturze i smaku tworzą apetyczną kompozycję, której trudno się oprzeć. Aby zapiekanka była jeszcze bardziej delikatna, można polać ją sosem beszamelowym i dopiero wtedy zapiec. Dla mięsożerców świetnym dodatkiem będą cienkie plasterki szynki lub wędzonego boczku pomiędzy warstwami. Zapiekanka najlepiej smakuje na gorąco - podana samodzielnie lub polana sosem pomidorowym. 

Sprawdź także: Gęsty, aromatyczny, rozpływający się w ustach gulasz. Sekret to sposób gotowania

Przepis na zapiekankę z cukinii 

Cukinia jest neutralna, dlatego warto podkręcić smak zapiekanki kilkoma dodatkami. Świetnie pasować będą do niej różnego rodzaju sery, np. parmezan, mozzarella, ser wędzony, czy klasyczna gouda. W tej zapiekance możesz przemycić także inne składniki, takie jak warzywa, paprykę, pomidora, oliwki, czy wędliny. Wszystko zależy od twoich preferencji. Jeśli lubisz eksperymentować z przyprawami, ta potrawa nada się do tego idealnie. W tym wydaniu cukinia nie będzie dietetyczna, jednak raz na jakiś czas, warto sobie pozwolić na tę pyszną zapiekankę. 

Przygotuj: 

  • ok. 8 mniejszych, prostych cukinii,
  • 100 g parmezanu, 
  • 100 g goudy, mozzarelli albo innego, miękkiego żółtego sera, 
  • 100 g żółtego sera wędzonego, 
  • sól i czarny pieprz, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół włoskich.

 Jak zrobić zapiekankę z cukinii? 

Cukinie dokładnie umyj, odetnij końcówki i pokrój je wzdłuż w równe plasterki ok. 1 cm. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż dwie lub trzy blachy papierem do pieczenia i posmaruj oliwą. Posyp papier odrobiną soli, ułóż plasterki cukinii, następnie posmaruj warzywa oliwą, posyp solą, czarnym pieprzem i ziołami. Wstaw do piekarnika na 5-7 minut. Ważne, aby cukinia się ładnie przypiekła i puściła sok. Równie dobrze możesz wrzucić cukinię na klasyczny grill lub grillową patelnię i podpiecz z dwóch stron. 

W tym czasie zetrzyj wszystkie sery na tarce jarzynowej o dużych oczkach i zmieszaj ze sobą. Na dnie żaroodpornego naczynia (ok. 20 x 30 cm) wysmarowanego masłem ułóż pierwszą warstwę cukinii i posyp warstwą mieszanki serów. Jeśli chcesz, aby zapiekanka była bardziej kremowa, dodatkowo polej ją sosem beszamelowym. Na warstwie sera ułóż kolejną warstwę plastrów cukinii i znów posyp serem. Kontynuuj do wykończenia składników tak, aby ser był na wierzchu. Aby skórka na górze była bardziej chrupiąca, dodatkowo możesz ją wysypać bułką tartą.  

Zamknij pokrywę naczynia żaroodpornego i wstaw do pieca nagrzanego do 190°C na ok. 30 minut, aż na wierzchu utworzy się złota skorupka. Gotową zapiekankę z cukinii wyjmij z pieca, odkryj pokrywę i odczekaj ok. 5 minut. Wykrawaj równe kawałki dania i serwuj na gorąco. Możesz polać pomidorowym sosem lub podać z innymi warzywami. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do potraw mięsnych. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację

Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe