To jedna z najpyszniejszych zapiekanek. Idealne danie dla fanów dużej ilości sera
Cukinia to niezwykle zdrowe warzywo, jest lekkostrawna, niskokaloryczna, a w dodatku ma niski indeks glikemiczny. Dlatego mogą zajadać się nią osoby na diecie, diabetycy, dzieci i seniorzy. Dodatkowo świetnie wpływa na trawienie, zdrowie oczu, oraz pomaga odkwasić organizm. Sprawdzi się w wielu przepisach, dziś przedstawimy ci recepturę na zapiekankę z cukinii, którą możesz przygotować na obiad lub kolację.
Zapiekanka z cukinii to pyszne i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się jako lekka przekąska na ciepło lub dodatek do potraw mięsnych. Warstwy upieczonej cukinii przełożone mieszanką serów o różnej strukturze i smaku tworzą apetyczną kompozycję, której trudno się oprzeć. Aby zapiekanka była jeszcze bardziej delikatna, można polać ją sosem beszamelowym i dopiero wtedy zapiec. Dla mięsożerców świetnym dodatkiem będą cienkie plasterki szynki lub wędzonego boczku pomiędzy warstwami. Zapiekanka najlepiej smakuje na gorąco - podana samodzielnie lub polana sosem pomidorowym.
Sprawdź także: Gęsty, aromatyczny, rozpływający się w ustach gulasz. Sekret to sposób gotowania
Cukinia jest neutralna, dlatego warto podkręcić smak zapiekanki kilkoma dodatkami. Świetnie pasować będą do niej różnego rodzaju sery, np. parmezan, mozzarella, ser wędzony, czy klasyczna gouda. W tej zapiekance możesz przemycić także inne składniki, takie jak warzywa, paprykę, pomidora, oliwki, czy wędliny. Wszystko zależy od twoich preferencji. Jeśli lubisz eksperymentować z przyprawami, ta potrawa nada się do tego idealnie. W tym wydaniu cukinia nie będzie dietetyczna, jednak raz na jakiś czas, warto sobie pozwolić na tę pyszną zapiekankę.
Przygotuj:
- ok. 8 mniejszych, prostych cukinii,
- 100 g parmezanu,
- 100 g goudy, mozzarelli albo innego, miękkiego żółtego sera,
- 100 g żółtego sera wędzonego,
- sól i czarny pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół włoskich.
Cukinie dokładnie umyj, odetnij końcówki i pokrój je wzdłuż w równe plasterki ok. 1 cm. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż dwie lub trzy blachy papierem do pieczenia i posmaruj oliwą. Posyp papier odrobiną soli, ułóż plasterki cukinii, następnie posmaruj warzywa oliwą, posyp solą, czarnym pieprzem i ziołami. Wstaw do piekarnika na 5-7 minut. Ważne, aby cukinia się ładnie przypiekła i puściła sok. Równie dobrze możesz wrzucić cukinię na klasyczny grill lub grillową patelnię i podpiecz z dwóch stron.
W tym czasie zetrzyj wszystkie sery na tarce jarzynowej o dużych oczkach i zmieszaj ze sobą. Na dnie żaroodpornego naczynia (ok. 20 x 30 cm) wysmarowanego masłem ułóż pierwszą warstwę cukinii i posyp warstwą mieszanki serów. Jeśli chcesz, aby zapiekanka była bardziej kremowa, dodatkowo polej ją sosem beszamelowym. Na warstwie sera ułóż kolejną warstwę plastrów cukinii i znów posyp serem. Kontynuuj do wykończenia składników tak, aby ser był na wierzchu. Aby skórka na górze była bardziej chrupiąca, dodatkowo możesz ją wysypać bułką tartą.
Zamknij pokrywę naczynia żaroodpornego i wstaw do pieca nagrzanego do 190°C na ok. 30 minut, aż na wierzchu utworzy się złota skorupka. Gotową zapiekankę z cukinii wyjmij z pieca, odkryj pokrywę i odczekaj ok. 5 minut. Wykrawaj równe kawałki dania i serwuj na gorąco. Możesz polać pomidorowym sosem lub podać z innymi warzywami. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do potraw mięsnych.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację
Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste