To jedno z najsmaczniejszych ciast na wiosnę. Tarta migdałowa z rabarbarem
Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, jeśli jeszcze w tym roku nie próbowałeś przygotować z nim ciasta, przychodzimy z prostym przepisem. Tarta migdałowa z rabarbarem to niezwykle smaczny deser, który nie wymaga długiego czasu spędzonego w kuchni. Idealnie będzie smakować do popołudniowej kawy lub herbaty. Wychodzi tak dobry, że na pewno nie skończy się na jednym kawałku.
Mało kto wie, że rabarbar zaliczany jest nie do owoców, a do warzyw. Ten fakt może dziwić, ponieważ zazwyczaj wykorzystujemy go do deserów. Jedną z pysznych propozycji z rabarbarem w roli głównej jest tarta na kruchym, maślanym cieście. Nadzienie do wypieku zrobisz między innymi z połączenia kwaśnych rabarbarowych łodyg, płatków i mąki migdałowej, oraz masła. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a zarazem smakuje doskonale, każdy, kto go spróbuje, z pewnością będzie się zajadać.
Składniki na spód:
- 225 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 30 g cukru pudru,
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL,
- 2-3 łyżki wody,
- ½ łyżeczki soli.
Składniki na nadzienie:
- 300 g rabarbaru,
- 50 g płatków migdałowych,
- 150 g drobnego cukru do wypieków,
- 150 g masła,
- 150 g mąki migdałowej,
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL,
- 2 łyżeczki tartej skórki pomarańczowej,
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
- ½ łyżeczki soli.
Przygotuj spód. W robocie kuchennym zmiksuj masło z mąką aż całość będzie miało konsystencję bułki tartej. Dodaj cukier puder, jajko i sól. Ponownie zmiksuj. Powoli dodawaj po łyżce wody, do momentu aż zacznie formować się jednolite ciasto. Przełóż ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkuj go na placek o średnicy ok. 30 cm. Przenieś go do formy do tarty o średnicy 22 cm, wyścielając dno i boki. Ewentualny nadmiar odetnij lub zawiń do środka.
Wstaw spód do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie połóż na wierzchu papier pergaminowy i wypełnij go suchą fasolą, która dociśnie ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut. Następnie zdejmij ciężarki i włóż spód ponownie do pieca na 5-6 minut. Wyjmij i ostudź przez 10 minut.
Przygotuj nadzienie. Utrzyj masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj mąkę migdałową, jajko, skórkę pomarańczową, ekstrakt migdałowy i sól. Mieszaj do połączenia. Nałóż masę na schłodzony spód. Wygładź nożem. Rabarbar umyj i pokrój w małe kawałki. Wciśnij je w nadzienie. Posyp wierzch płatkami migdałowymi.
Włóż tartę migdałową z rabarbarem do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 45-55 minut, aż wierzch lekko napęcznieje, a migdały się przyrumienią. Wyjmij ciasto z pieca i całkowicie ostudź przed podaniem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zupa z ulubionego warzywa królowej Bony. Smak na wiosnę i wczesne lato jest niepowtarzalny
Przyjemnie chrupie, zachwyca aromatycznym sosem. Włoska surówka najlepsza do obiadu