Najlepszy do makaronów i pizzy, smaczniejszy od bolognese. Sos przygotowywały żony włoskich marynarzy
Marinara to jeden z najlepszych sosów do makaronów i pizzy. Jest o wiele smaczniejszy od bolognese, a tak rzadko wybierany. Nazwa może być jednak myląca i wcale nie ma nic wspólnego z owocami morza. Kryje się za nią historia z żonami włoskich marynarzy. Z nami przygotujesz marinarę z oryginalnego przepisu.
Wyobraź sobie aromat słodkich, dojrzewających w słońcu pomidorów, świeżej bazylii i delikatnego czosnku, unoszący się w letni, ciepły dzień - to właśnie serce sosu marinara. Choć jego składniki są proste, to ich połączenie kryje za sobą ciekawą historię. Przy tym od wieków podbija podniebienia na całym świecie. Zawsze z pomidorowych propozycji wybierasz bolognese? Wypróbuj marinarę, a się nie zawiedziesz.
Sos pomidorowy, który łączy w sobie dojrzałe pomidory, cebulę, czosnek, oregano, bazylię, oliwę z oliwek to popularna i szeroko uwielbiana marinara. Przysmak dodawany do makaronów i pizzy pochodzi prosto z Włoch, a konkretnie z serca Kampanii, czyli Neapolu.
Pierwszą oryginalną recepturę na marinarę miał spisać włoski szef kuchni Antonio Latini i wydał ją w 1692 roku. Natomiast według przekazów to nie on był twórcą popularnego sosu. Wcześniej miał być on przygotowywany przez żony marynarzy. Stąd też wywodzi się jego nazwa.
"Marinara" to włoskie słowo oznaczające dosłownie "marynarza". Nie ma ono nic wspólnego z owocami morza, z którymi może się kojarzyć i wprowadzać konsumenta w błąd.
"Same pomidory? To musimy być nudne, kwaśne i bez smaku". Też tak kiedyś myślałam, aż w końcu dałam się przekonać i spróbowałam. Byłam w szoku i już na dobre odstawiłam mój niegdyś ulubiony bolognese. Marinara jest od niego o niebo smaczniejsza. Delikatna, słodka, pełna smaku. Dodatek podstawowych przypraw, takich jak czosnek, bazylia, oregano, nadaje jej wyjątkowego, bogatego aromatu. Coś cudownego. Z oryginalnego przepisu wychodzi najlepsza.
Składniki:
- kilogram pomidorów (poza sezonem może być litr dobrej passaty lub litr pomidorów krojonych w puszce),
- 3 cebule białe,
- 7 ząbków czosnku,
- oregano,
- bazylia (najlepiej świeża),
- sól,
- pieprz,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- łyżka cukru (opcjonalnie, jeśli pomidory nie są dostatecznie słodkie).
Sposób wykonania:
1. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój je na mniejsze kawałki. Przełóż je do miski.
2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę z solą. Gdy stanie się rumiana, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez minutę.
3. Do garnka dodaj rozdrobnione pomidory, zioła, sól i pieprz. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. Przez ten czas nadmiar płynów powinien odparować, a sos stanie się gęsty.
4. Sos marinara jest gotowy do podania.
Najpopularniejszym zastosowaniem sosu marinara jest połączenie go z ugotowanym makaronem. Dobrze smakuje ze spaghetti, penne czy ostatnio coraz chętniej wykorzystywanym rigatoni. Makaron najlepiej dodać od razu po ugotowaniu, gdy na kluskach zostanie jeszcze reszta wody przepełnionej skorbią. Wówczas sos idealnie go otuli, przez co jedzenie go będzie jeszcze przyjemniejsze.
Poza tym marinarę można dodać do lasagne. Doskonale skomponuje się z serem, sosem beszamelowym. Pomidorowa kompozycja z neapolu będzie również świetną podstawą domowej pizzy czy zapiekanek.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tak kremowej i puszystej jajecznicy nigdy nie jadłam. Zdziwisz się, co trzeba do niej dodać
Przekąska idealna dla sercowców i seniorów. Mają niewiele kalorii, za to dużo potasu i magnezu
Zupa z ulubionego warzywa królowej Bony. Smak na wiosnę i wczesne lato jest niepowtarzalny