Przyjemnie chrupie, zachwyca aromatycznym sosem. Włoska surówka najlepsza do obiadu
Włoska surówka to kolorowy, lekki i pełen świeżości dodatek do obiadu, który łączy chrupkość warzyw z delikatnym, ziołowym sosem. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na tę pyszną surówkę.
Od kiedy wypróbowałam przepis na tę surówkę, do obiadu najchętniej jadłabym tylko taką. Jest niesamowicie lekka, świeża i bardzo aromatyczna. Idealna zwłaszcza wiosną i latem.
Przygotuj następujące składniki:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ogórki gruntowe lub 1 ogórek szklarniowy,
- 2 pomidory,
- 1 mała cebula,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (ok. 200 g),
- 2 łyżki majonezu,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Kapustę pekińską drobno poszatkuj. Paprykę, ogórki i pomidory pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. W osobnej misce wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym.
W dużej misce połącz wszystkie pokrojone warzywa z przygotowanym sosem. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Surówkę włoską odstaw na około 15–20 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przekąska idealna dla sercowców i seniorów. Mają niewiele kalorii, za to dużo potasu i magnezu
Zupa z ulubionego warzywa królowej Bony. Smak na wiosnę i wczesne lato jest niepowtarzalny