Reklama
Reklama

Przyjemnie chrupie, zachwyca aromatycznym sosem. Włoska surówka najlepsza do obiadu

Włoska surówka to kolorowy, lekki i pełen świeżości dodatek do obiadu, który łączy chrupkość warzyw z delikatnym, ziołowym sosem. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na tę pyszną surówkę.

Od kiedy wypróbowałam przepis na tę surówkę, do obiadu najchętniej jadłabym tylko taką. Jest niesamowicie lekka, świeża i bardzo aromatyczna. Idealna zwłaszcza wiosną i latem.

Włoska surówka - lista składników

Przygotuj następujące składniki:

Reklama
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 2 ogórki gruntowe lub 1 ogórek szklarniowy, 
  • 2 pomidory, 
  • 1 mała cebula, 
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (ok. 200 g), 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 150 ml jogurtu naturalnego, 
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku. 

Włoska surówka - przepis

Kapustę pekińską drobno poszatkuj. Paprykę, ogórki i pomidory pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. W osobnej misce wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym.  

W dużej misce połącz wszystkie pokrojone warzywa z przygotowanym sosem. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Surówkę włoską odstaw na około 15–20 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przekąska idealna dla sercowców i seniorów. Mają niewiele kalorii, za to dużo potasu i magnezu

Zupa z ulubionego warzywa królowej Bony. Smak na wiosnę i wczesne lato jest niepowtarzalny

Najlepszy do makaronów i pizzy, smaczniejszy od bolognese. Sos przygotowywały żony włoskich marynarzy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki