Reklama
Reklama

Kultowa sałatka imprezowa. W tej wersji możesz zajadać codziennie

Sałatki - o ile je lubisz - powinny stanowić stałą pozycję w twoim menu. To prosty sposób, by odżywiać się zgodnie z zaleceniami dietetyków. Kolorowy i smaczny bukiet świeżych warzyw stanowi niezbędne źródło witamin, minerałów oraz cennych przeciwutleniaczy. Warzywa można wzbogacić o inne składniki. Wówczas taka kompozycja, jak sałatka gyros-kebab, posłuży ci nie tylko za zdrowy, ale i sycący, pełnowartościowy posiłek.

Kultowa sałatka - nie tylko na imprezy

Sałatka gyros-kebab to jedna z najczęściej serwowanych przekąsek na przyjęciach. Łączy w sobie lubiane przez Polaków składniki, a do tego jest naprawdę sycąca. Występuje w dwóch wariantach - produkty mogą być w niej ułożone warstwowo (co prezentuje się elegancko) albo po prostu ze sobą dobrze wymieszane (aby aromaty dobrze się przeniknęły). Niezależnie od sposobu podania, w sałatce gyros-kebab powinny się znaleźć: świeże warzywa, kurczak, właściwa przyprawa i sos majonezowy. Sprawdzony przepis na kultową przystawkę znajdziesz poniżej.

Reklama

Sałatka gyros-kebab - przepis

Składniki:

Składniki na sałatkę: 

  • około 300 g filetu z piersi kurczaka, 
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros-kebab, 
  • 100 g sera typu feta, 
  • pomidor, 
  • nieduży ogórek (świeży), 
  • 120 g kukurydzy konserwowej,  
  • cebula szalotka,
  • olej rzepakowy (do smażenia). 

Składniki na sos: 

  • 200 g jogurtu naturalnego, 
  • łyżka majonezu, 
  • mały ząbek czosnku, 
  • łyżeczka soku z cytryny, 
  • sól, pieprz (do smaku). 

Sposób wykonania:

Połącz jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj, Dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. 

Usuń z filetu błonki, chrząstki, opłucz go i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój kurczaka na małe kawałki. Oprósz przyprawą gyros-kebab i wymieszaj tak, by dotarła do każdego kawałka mięsa. Odłóż na pół godziny. Obsmaż na niewielkiej ilości oleju. Odstaw do przestudzenia. 

Pokrój ser w kostkę. Umyj pomidor i ogórek. Pomidor pokrój w cząstki. Ogórek przekrój wzdłuż na pół i pokrój na plasterki. Obierz cebulę i pokrój w półkrążki. Odcedź kukurydzę z zalewy. 

W misce lub dużej salaterce ułóż warstwami składniki sałatki. Tuż przed podaniem przełóż sos do dyspensera (może to być nawet torebka foliowa z uciętym rogiem) i udekoruj sałatkę. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | przyprawy | przekąski | impreza