Kultowa sałatka imprezowa. W tej wersji możesz zajadać codziennie
Sałatki - o ile je lubisz - powinny stanowić stałą pozycję w twoim menu. To prosty sposób, by odżywiać się zgodnie z zaleceniami dietetyków. Kolorowy i smaczny bukiet świeżych warzyw stanowi niezbędne źródło witamin, minerałów oraz cennych przeciwutleniaczy. Warzywa można wzbogacić o inne składniki. Wówczas taka kompozycja, jak sałatka gyros-kebab, posłuży ci nie tylko za zdrowy, ale i sycący, pełnowartościowy posiłek.
Sałatka gyros-kebab to jedna z najczęściej serwowanych przekąsek na przyjęciach. Łączy w sobie lubiane przez Polaków składniki, a do tego jest naprawdę sycąca. Występuje w dwóch wariantach - produkty mogą być w niej ułożone warstwowo (co prezentuje się elegancko) albo po prostu ze sobą dobrze wymieszane (aby aromaty dobrze się przeniknęły). Niezależnie od sposobu podania, w sałatce gyros-kebab powinny się znaleźć: świeże warzywa, kurczak, właściwa przyprawa i sos majonezowy. Sprawdzony przepis na kultową przystawkę znajdziesz poniżej.
Składniki:
Składniki na sałatkę:
- około 300 g filetu z piersi kurczaka,
- 2 łyżeczki przyprawy gyros-kebab,
- 100 g sera typu feta,
- pomidor,
- nieduży ogórek (świeży),
- 120 g kukurydzy konserwowej,
- cebula szalotka,
- olej rzepakowy (do smażenia).
Składniki na sos:
- 200 g jogurtu naturalnego,
- łyżka majonezu,
- mały ząbek czosnku,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
Połącz jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj, Dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Usuń z filetu błonki, chrząstki, opłucz go i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój kurczaka na małe kawałki. Oprósz przyprawą gyros-kebab i wymieszaj tak, by dotarła do każdego kawałka mięsa. Odłóż na pół godziny. Obsmaż na niewielkiej ilości oleju. Odstaw do przestudzenia.
Pokrój ser w kostkę. Umyj pomidor i ogórek. Pomidor pokrój w cząstki. Ogórek przekrój wzdłuż na pół i pokrój na plasterki. Obierz cebulę i pokrój w półkrążki. Odcedź kukurydzę z zalewy.
W misce lub dużej salaterce ułóż warstwami składniki sałatki. Tuż przed podaniem przełóż sos do dyspensera (może to być nawet torebka foliowa z uciętym rogiem) i udekoruj sałatkę.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia