Reklama
Reklama

Kultowa sałatka imprezowa. W tej wersji możesz zajadać codziennie

Sałatki - o ile je lubisz - powinny stanowić stałą pozycję w twoim menu. To prosty sposób, by odżywiać się zgodnie z zaleceniami dietetyków. Kolorowy i smaczny bukiet świeżych warzyw stanowi niezbędne źródło witamin, minerałów oraz cennych przeciwutleniaczy. Warzywa można wzbogacić o inne składniki. Wówczas taka kompozycja, jak sałatka gyros-kebab, posłuży ci nie tylko za zdrowy, ale i sycący, pełnowartościowy posiłek.

Kultowa sałatka - nie tylko na imprezy

Sałatka gyros-kebab to jedna z najczęściej serwowanych przekąsek na przyjęciach. Łączy w sobie lubiane przez Polaków składniki, a do tego jest naprawdę sycąca. Występuje w dwóch wariantach - produkty mogą być w niej ułożone warstwowo (co prezentuje się elegancko) albo po prostu ze sobą dobrze wymieszane (aby aromaty dobrze się przeniknęły). Niezależnie od sposobu podania, w sałatce gyros-kebab powinny się znaleźć: świeże warzywa, kurczak, właściwa przyprawa i sos majonezowy. Sprawdzony przepis na kultową przystawkę znajdziesz poniżej.

Sałatka gyros-kebab - przepis

Składniki:

Składniki na sałatkę: 

  • około 300 g filetu z piersi kurczaka, 
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros-kebab, 
  • 100 g sera typu feta, 
  • pomidor, 
  • nieduży ogórek (świeży), 
  • 120 g kukurydzy konserwowej,  
  • cebula szalotka,
  • olej rzepakowy (do smażenia). 

Składniki na sos: 

  • 200 g jogurtu naturalnego, 
  • łyżka majonezu, 
  • mały ząbek czosnku, 
  • łyżeczka soku z cytryny, 
  • sól, pieprz (do smaku). 

Sposób wykonania:

Połącz jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj, Dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. 

Usuń z filetu błonki, chrząstki, opłucz go i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój kurczaka na małe kawałki. Oprósz przyprawą gyros-kebab i wymieszaj tak, by dotarła do każdego kawałka mięsa. Odłóż na pół godziny. Obsmaż na niewielkiej ilości oleju. Odstaw do przestudzenia. 

Pokrój ser w kostkę. Umyj pomidor i ogórek. Pomidor pokrój w cząstki. Ogórek przekrój wzdłuż na pół i pokrój na plasterki. Obierz cebulę i pokrój w półkrążki. Odcedź kukurydzę z zalewy. 

W misce lub dużej salaterce ułóż warstwami składniki sałatki. Tuż przed podaniem przełóż sos do dyspensera (może to być nawet torebka foliowa z uciętym rogiem) i udekoruj sałatkę. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | przyprawy | przekąski | impreza