Kurczak, ale w innej odsłonie, Mój hitowy przepis na weekendowy obiad
Roladki z kurczaka z pieczarkami to idealne danie na weekend – delikatne i rozpływające się w ustach mięso skrywa aromatyczny, grzybowy farsz. Oczywiście nie mogło też zabraknąć żółtego sera i dość dużej porcji pietruszki.
Kiedy zbliża się weekend, dobrze jest mieć pod ręką przepis na coś pysznego - w moim przypadku często są to roladki z kurczaka z pieczarkami. Proste w wykonaniu, aromatyczne, cała moja rodzina się nimi zajada. Chętnie serwuję je także gościom.
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 500 g pieczarek,
- 50 g sera żółtego w plastrach,
- 1 cebula,
- 1 pęczek pietruszki,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki tartej skórki cytrynowej,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Panierka:
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki bułki tartej,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Każdą pierś z kurczaka umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Rozbij je tłuczkiem do mięsa na cienkie plastry.
Na patelnię wlej łyżkę oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją przez 2-3 minuty, do zeszklenia. Dodaj pieczarki starte na tarce o dużych oczkach, sól, pieprz i skórkę cytrynową. Smaż wszystko na małym ogniu do odparowania całego płynu.
Gdy pieczarki ostygną, dodaj do nich śmietanę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Na każdy plaster mięsa kładź najpierw po 1-2 plasterku sera żółtego, by całkowicie przykrył powierzchnię kurczaka. Następnie kładź rulon z farszu grzybowego i zawiń całość w ciasną roladę, podwijając końce do wewnątrz.
Zawiń każdą roladę w folię spożywczą i wstaw je do zamrażalnika na 2 godziny.
Przygotuj panierkę.
Jajka rozbełtaj w głębokim talerzu.
Na dwóch osobnych talerzach rozsyp równomiernie mąkę i bułkę tartą. Do bułki tartej dodaj pieprz i sól.
Każdą roladę obtocz najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Kładź roladki na rozgrzany tłuszcz i smaż je ze wszystkich stron do ładnego zrumienienia. Gotowe odłóż do naczynia żaroodpornego.
Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz danie przez 45 minut, zdejmując przykrycie na ostatnie 5 minut.
Roladki z kurczaka z pieczarkami podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem lekkiej surówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekkie, puszyste i nietuzinkowe. Na śniadanie przygotuj Obłoczki Jajeczne
Dodaj 3 łyżki do mięsnej masy. Mielone będą mięciutkie, soczyste i chrupiące na zewnątrz