Reklama
Reklama

Kurczak, ale w innej odsłonie, Mój hitowy przepis na weekendowy obiad

Roladki z kurczaka z pieczarkami to idealne danie na weekend – delikatne i rozpływające się w ustach mięso skrywa aromatyczny, grzybowy farsz. Oczywiście nie mogło też zabraknąć żółtego sera i dość dużej porcji pietruszki.

Kiedy zbliża się weekend, dobrze jest mieć pod ręką przepis na coś pysznego - w moim przypadku często są to roladki z kurczaka z pieczarkami. Proste w wykonaniu, aromatyczne, cała moja rodzina się nimi zajada. Chętnie serwuję je także gościom.

Roladki z kurczaka z pieczarkami - lista składników

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka, 
  • 500 g pieczarek, 
  • 50 g sera żółtego w plastrach, 
  • 1 cebula, 
  • 1 pęczek pietruszki, 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki tartej skórki cytrynowej, 
  • ½ łyżeczki pieprzu. 

Panierka:

  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia. 

Roladki z kurczaka z pieczarkami - przepis

Każdą pierś z kurczaka umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Rozbij je tłuczkiem do mięsa na cienkie plastry. 

Reklama

Na patelnię wlej łyżkę oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją przez 2-3 minuty, do zeszklenia. Dodaj pieczarki starte na tarce o dużych oczkach, sól, pieprz i skórkę cytrynową. Smaż wszystko na małym ogniu do odparowania całego płynu. 

Gdy pieczarki ostygną, dodaj do nich śmietanę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. 

Na każdy plaster mięsa kładź najpierw po 1-2 plasterku sera żółtego, by całkowicie przykrył powierzchnię kurczaka. Następnie kładź rulon z farszu grzybowego i zawiń całość w ciasną roladę, podwijając końce do wewnątrz. 

Zawiń każdą roladę w folię spożywczą i wstaw je do zamrażalnika na 2 godziny. 

Przygotuj panierkę. 

Jajka rozbełtaj w głębokim talerzu. 

Na dwóch osobnych talerzach rozsyp równomiernie mąkę i bułkę tartą. Do bułki tartej dodaj pieprz i sól. 

Każdą roladę obtocz najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce. 

Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Kładź roladki na rozgrzany tłuszcz i smaż je ze wszystkich stron do ładnego zrumienienia. Gotowe odłóż do naczynia żaroodpornego. 

Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz danie przez 45 minut, zdejmując przykrycie na ostatnie 5 minut. 
Roladki z kurczaka z pieczarkami podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem lekkiej surówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Lekkie, puszyste i nietuzinkowe. Na śniadanie przygotuj Obłoczki Jajeczne

Dodaj 3 łyżki do mięsnej masy. Mielone będą mięciutkie, soczyste i chrupiące na zewnątrz

Gdy robię w weekend na śniadanie, rodzina aż biegnie do stołu. Ten krem do naleśników to totalny obłęd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak