Kroję bakłażana w plastry, nadziewam mięsnym farszem i zwijam. Te roladki są obłędne
Kupiłaś bakłażana w promocji, a teraz nie masz pomysłu co przygotować? Te roladki to obłędny pomysł na letnie danie. Przez dodatek mięsnego farszu są soczyste i sycące. Sprawdzą się zarówno na obiad, jak i lunch w pracy czy lekką kolację. Od razu przygotuj więcej, bo znikną w kilka chwil.
Roladki z bakłażana to obiad nie tylko sycący, ale też lekki, zdrowy i dietetyczny. Łączy on w sobie wszystko to, co powinno się znaleźć w dobrze zbilansowanym posiłku. Jest duża porcja białka pod postacią mięsa z kurczaka. To właśnie ono odpowiada za długotrwałe uczucie najedzenia się. Mięsny farsz zawiera w sobie również dawkę węglowodanów, które dopełni smak i wartości odżywcze.
Do tego nie może zabraknąć porcji warzyw. Wszystko otaczają niskokaloryczne plastry bakłażana. Z nim świetnie komponuje się zdrowa marchewka, aromatyczna cebula oraz soczyste pomidory.
To danie jest idealne na obiad, lunch lub lekką kolację. Roladki z bakłażana doskonale smakują na ciepło i na zimno. Najlepiej sprawdzą się w diecie osób odchudzających się, trenujących, pracujących fizycznie i osób starszych.
Sprawdź także: Obiad, który zasmakuje wszystkim. Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym
Ten przepis to wyśmienity i prosty letni obiad. Roladki z bakłażanem nadziewane kurczakiem wychodzą niesamowicie delikatne. Przy każdym gryzie rozpływają się w ustach. Te nagle wypełnia moc przeróżnych aromatów. Przy tym są naprawdę lekkie i dietetyczne. Chętnie je zajadają nawet dzieciaki, dlatego lepiej od razu przygotować podwójną porcję. Znikają z talerzy w mgnieniu oka.
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 500 g piersi z kurczaka,
- 100 g ryżu,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 1 pomidor,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 300 ml wody,
- 5 łyżek oleju słonecznikowego,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Następnie odstaw go do ostygnięcia.
- Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Możesz użyć również mielonego kurczaka. Przełóż go do miski i dopraw sosem sojowym.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę obierz i posiekaj w niedużą kostkę. Pomidora pokrój w kostkę.
- Z bakłażanów usuń łodygę i pokrój je na plastry. Muszą mieć grubość między 3, a 4 mm. Przełóż je do miski, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie ciepły, podsmaż na nim cebulę i marchew. Podgrzej do momentu, aż cebula się zeszkli. Pozostaw do wystudzenia.
- Do miski z kurczakiem dodaj wystudzony ryż i połowę warzyw z patelni. Przypraw solą, pieprzem i wymieszaj.
- Plastry z bakłażana osusz na ręczniku papierowym. Na każdy z plastrów nakładaj po 1 łyżce mięsnego farszu. Plastry z farszem zawiń w rulony.
- Do pozostałych na patelni warzyw dodaj pokrojonego pomidora. Wymieszaj, dolej 300 ml gorącej wody i duś na wolnym ogniu przez 5-7 minut. W razie potrzeby mieszankę dopraw solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne natrzyj pozostałą ilością oleju. Na to wyłóż roladki z bakłażana z kurczakiem. Na wierzch wylej zawartość patelni. Po bokach ułóż liście laurowe. Całość zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 35-40 minut.
- Pieczone roladki z bakłażana z kurczakiem podawaj posypane świeżą natką pietruszki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowy fast food rodem z PRL-u. Ten przepis deklasuje współczesne zapiekanki i hot-dogi
Moja babcia często robiła taki placek z rabarbarem. To przysmak z PRL-u