Reklama
Reklama

Kroję bakłażana w plastry, nadziewam mięsnym farszem i zwijam. Te roladki są obłędne

Kupiłaś bakłażana w promocji, a teraz nie masz pomysłu co przygotować? Te roladki to obłędny pomysł na letnie danie. Przez dodatek mięsnego farszu są soczyste i sycące. Sprawdzą się zarówno na obiad, jak i lunch w pracy czy lekką kolację. Od razu przygotuj więcej, bo znikną w kilka chwil.

Roladki z bakłażana - pomysł na sycący obiad

Roladki z bakłażana to obiad nie tylko sycący, ale też lekki, zdrowy i dietetyczny. Łączy on w sobie wszystko to, co powinno się znaleźć w dobrze zbilansowanym posiłku. Jest duża porcja białka pod postacią mięsa z kurczaka. To właśnie ono odpowiada za długotrwałe uczucie najedzenia się. Mięsny farsz zawiera w sobie również dawkę węglowodanów, które dopełni smak i wartości odżywcze. 

Do tego nie może zabraknąć porcji warzyw. Wszystko otaczają niskokaloryczne plastry bakłażana. Z nim świetnie komponuje się zdrowa marchewka, aromatyczna cebula oraz soczyste pomidory. 

Reklama

To danie jest idealne na obiad, lunch lub lekką kolację. Roladki z bakłażana doskonale smakują na ciepło i na zimno. Najlepiej sprawdzą się w diecie osób odchudzających się, trenujących, pracujących fizycznie i osób starszych. 

Sprawdź także: Obiad, który zasmakuje wszystkim. Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym

Roladki z bakłażana nadziewane kurczakiem - przepis

Ten przepis to wyśmienity i prosty letni obiad. Roladki z bakłażanem nadziewane kurczakiem wychodzą niesamowicie delikatne. Przy każdym gryzie rozpływają się w ustach. Te nagle wypełnia moc przeróżnych aromatów. Przy tym są naprawdę lekkie i dietetyczne. Chętnie je zajadają nawet dzieciaki, dlatego lepiej od razu przygotować podwójną porcję. Znikają z talerzy w mgnieniu oka. 

Składniki:

  • 2 bakłażany, 
  • 500 g piersi z kurczaka, 
  • 100 g ryżu, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 cebula, 
  • 1 pomidor, 
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • 300 ml wody, 
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego, 
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Następnie odstaw go do ostygnięcia. 
  2. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Możesz użyć również mielonego kurczaka. Przełóż go do miski i dopraw sosem sojowym. 
  3. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę obierz i posiekaj w niedużą kostkę. Pomidora pokrój w kostkę. 
  4. Z bakłażanów usuń łodygę i pokrój je na plastry. Muszą mieć grubość między 3, a 4 mm. Przełóż je do miski, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut. 
  5. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie ciepły, podsmaż na nim cebulę i marchew. Podgrzej do momentu, aż cebula się zeszkli. Pozostaw do wystudzenia. 
  6. Do miski z kurczakiem dodaj wystudzony ryż i połowę warzyw z patelni. Przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. 
  7. Plastry z bakłażana osusz na ręczniku papierowym. Na każdy z plastrów nakładaj po 1 łyżce mięsnego farszu. Plastry z farszem zawiń w rulony. 
  8. Do pozostałych na patelni warzyw dodaj pokrojonego pomidora. Wymieszaj, dolej 300 ml gorącej wody i duś na wolnym ogniu przez 5-7 minut. W razie potrzeby mieszankę dopraw solą i pieprzem. 
  9. Naczynie żaroodporne natrzyj pozostałą ilością oleju. Na to wyłóż roladki z bakłażana z kurczakiem. Na wierzch wylej zawartość patelni. Po bokach ułóż liście laurowe. Całość zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 35-40 minut. 
  10. Pieczone roladki z bakłażana z kurczakiem podawaj posypane świeżą natką pietruszki.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowy fast food rodem z PRL-u. Ten przepis deklasuje współczesne zapiekanki i hot-dogi

Moja babcia często robiła taki placek z rabarbarem. To przysmak z PRL-u

Kupiłeś truskawki? Zrób z nich rewelacyjny chłodnik owocowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad | danie główne