Kurczak po parysku
Mięso z kurczaka można przygotować na wiele pysznych sposobów. Świetnie sprawdzą się w wersji pieczonej, grillowanej lub smażonej, jako dodatek do sałatek, zup, czy makaronów. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić kurczaka po parysku. Mięso wychodzi delikatne i soczyste, a jednocześnie zachowuje chrupiącą skórkę. Prostota przepisu zaskakuje, a jednocześnie efekt zachwyca smakiem.
Kurczak po parysku to idealnie przyrządzone mięso o chrupiącej skórce i wilgotnym, rozpływającym się w ustach wnętrzu. Sekretem tego dania jest długi czas marynowania w mieszance czosnku, soli i innych składników odpowiadających za wytrawny i charakterystyczny, francuski smak.
Sprawdź także: Na niedzielny obiad często robię schab po morawsku. Sekretem jego smaku jest marynata
W tym przepisie w roli głównej występują udka z kurczaka, dodatek czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny, miodu, musztardy i białego wina, sprawia, że mięso jest wyjątkowo aromatyczne. Danie możesz zaserwować na wiele sposobów, z lekką sałatką i bagietką, frytkami, ziemniaczanym puree, lub ryżem. Wszystko zależy od twoich preferencji.
Składniki:
- 8-10 udek z kurczaka,
- 3 ząbki czosnku,
- 2,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki białego wina,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2,5 łyżeczki musztardy dijon,
- 1 łyżka miodu.
Czosnek przeciśnij przez praskę do dużej strunowej torebki foliowej. Dodaj sól. Całość uciskaj i masuj w dłoniach do uzyskania jednolitej pasty. Dodaj: oliwę, sok z cytryny, wino, sos sojowy, musztardę i miód. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj, uciskając woreczek.
Mięso umyj i dobrze osusz papierowymi ręcznikami. Przenieś je do woreczka z marynatą i rozprowadź ją po kurczaku. Zamknij torebkę i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę. W trakcie marynowania kilkukrotnie obróć woreczek, by mieszanina dobrze rozprowadziła się po mięsie.
Rozgrzej piekarnik z funkcją grillowania. Na ruszcie połóż udka z kurczaka i piecz go na wysokiej mocy, skórką do dołu przez kilka minut. Następnie obróć mięso i zmniejsz moc do średniej. Piecz go przez 5 minut.
Ustaw temperaturę piekarnika na 200 st. Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut, do ładnego zarumienienia skórki i osiągnięcia temperatury wewnętrznej ok. 75 st. Celsjusza.
Kurczaka po parysku wyjmij i natychmiast podawaj, najlepiej z dodatkiem lekkiej sałatki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej