Reklama
Reklama

Kurczak po parysku

Mięso z kurczaka można przygotować na wiele pysznych sposobów. Świetnie sprawdzą się w wersji pieczonej, grillowanej lub smażonej, jako dodatek do sałatek, zup, czy makaronów. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić kurczaka po parysku. Mięso wychodzi delikatne i soczyste, a jednocześnie zachowuje chrupiącą skórkę. Prostota przepisu zaskakuje, a jednocześnie efekt zachwyca smakiem.

Kurczak po parysku to idealnie przyrządzone mięso o chrupiącej skórce i wilgotnym, rozpływającym się w ustach wnętrzu. Sekretem tego dania jest długi czas marynowania w mieszance czosnku, soli i innych składników odpowiadających za wytrawny i charakterystyczny, francuski smak. 

Sprawdź także: Na niedzielny obiad często robię schab po morawsku. Sekretem jego smaku jest marynata

Przepis na kurczaka po parysku 

W tym przepisie w roli głównej występują udka z kurczaka, dodatek czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny, miodu, musztardy i białego wina, sprawia, że mięso jest wyjątkowo aromatyczne. Danie możesz zaserwować na wiele sposobów, z lekką sałatką i bagietką, frytkami, ziemniaczanym puree, lub ryżem. Wszystko zależy od twoich preferencji. 

Składniki:

  • 8-10 udek z kurczaka, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 łyżki białego wina, 
  • 1 łyżka sosu sojowego, 
  • 2,5 łyżeczki musztardy dijon, 
  • 1 łyżka miodu. 

Jak zrobić kurczaka po parysku?

Czosnek przeciśnij przez praskę do dużej strunowej torebki foliowej. Dodaj sól. Całość uciskaj i masuj w dłoniach do uzyskania jednolitej pasty. Dodaj: oliwę, sok z cytryny, wino, sos sojowy, musztardę i miód. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj, uciskając woreczek. 

Mięso umyj i dobrze osusz papierowymi ręcznikami. Przenieś je do woreczka z marynatą i rozprowadź ją po kurczaku. Zamknij torebkę i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę. W trakcie marynowania kilkukrotnie obróć woreczek, by mieszanina dobrze rozprowadziła się po mięsie. 

Rozgrzej piekarnik z funkcją grillowania. Na ruszcie połóż udka z kurczaka i piecz go na wysokiej mocy, skórką do dołu przez kilka minut. Następnie obróć mięso i zmniejsz moc do średniej. Piecz go przez 5 minut. 

Ustaw temperaturę piekarnika na 200 st. Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut, do ładnego zarumienienia skórki i osiągnięcia temperatury wewnętrznej ok. 75 st. Celsjusza. 

Kurczaka po parysku wyjmij i natychmiast podawaj, najlepiej z dodatkiem lekkiej sałatki. 

 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza surówka dla wielbicieli kebabów. Sekret tkwi w specjalnym sosie

Szwedzkie ciasto miłości to moje nowe kulinarne odkrycie. Dużo czekolady i kawa

W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe