Reklama
Reklama

Lekka, kremowa, pełna smaku. Tę pastę kanapkową jedz nawet na diecie

Pasty kanapkowe to niezawodny sposób na szybki posiłek - świetnie sprawdzają się zwłaszcza na śniadanie czy kolację. Popularne są te jajeczne z dodatkiem majonezu, ale my dziś mamy do zaproponowania zdrowszą wersję. Przygotuj pastę kanapkową według tego przepisu i jedz bez wyrzutów sumienia.

Pasty kanapkowe są świetną propozycją śniadaniową. Można zamknąć w nich mnóstwo cennych dla zdrowia, dodających energii na cały dzień składników, jakie znajdują się w warzywach, rybach czy jajkach. Jak połączyć wszystkie produkty, by miały postać zwartej, nadającej się do smarowania pieczywa pasty? Najprościej jest użyć majonezu, który przy okazji znakomicie podkreśla smaki. Niestety, jest wysokokaloryczny, a przy tym ten ze sklepu to produkt wysokoprzetworzony. Spożywany sporadycznie, w niewielkich ilościach, na pewno nam nie zaszkodzi, ale nie wpisuje się w ideę zdrowych śniadań. 

Reklama

Czy pasta kanapkowa bez majonezu może być tak smaczna, jak ta z popularnym sosem? Oczywiście. Wystarczy, że dodamy do niej odrobinę zdrowego tłuszczu, który stanowi nośnik smaku. 

Pasta kanapkowa bez majonezu - składniki

  • 3 jajka, 
  • 1 pomidor, 
  • 1 mała cebula, 
  • kilka gałązek szczypiorku, 
  • 45 ml łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 
  • 1½ łyżeczki oliwy z oliwek, 
  • kilka kropli soku z cytryny, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • gałązka natki pietruszki (do dekoracji). 

Pasta kanapkowa bez majonezu - przepis

Ugotuj jajka na twardo (8 minut od chwili zagotowania się wody). Przestudź, obierz i pokrój w kosteczkę. 

Sparz  pomidor, obierz ze skórki i także pokrój w kostkę. Odlej nadmiar soku (wykorzystaj do innego celu). 

Obierz i posiekaj drobno cebulę. Posiekaj też szczypiorek. 

Przełóż wszystkie składniki pasty do miski. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj jogurt, oliwę i sok z cytryny.  

Połącz składniki pasty z sosem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż na grzanki lub świeże pieczywo. Udekoruj kanapki posiekaną natką pietruszki. By wzbogacić śniadanie, do przygotowania kanapek możesz też wykorzystać cienkie plasterki długo dojrzewającego sera (ma mnóstwo wartości odżywczych) i np. kawałek świeżego ogórka. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kolacja z airfryera w stylu francuskim. Przepis na tartę lotaryńską

Kremowa, sycąca i gotowa w kilka chwil. Najlepsza zupa serowa z makaronem

Już pojawił się w warzywniakach. Pora zrobić sernik na zimno z rabarbarem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki