Lekka, kremowa, pełna smaku. Tę pastę kanapkową jedz nawet na diecie
Pasty kanapkowe to niezawodny sposób na szybki posiłek - świetnie sprawdzają się zwłaszcza na śniadanie czy kolację. Popularne są te jajeczne z dodatkiem majonezu, ale my dziś mamy do zaproponowania zdrowszą wersję. Przygotuj pastę kanapkową według tego przepisu i jedz bez wyrzutów sumienia.
Pasty kanapkowe są świetną propozycją śniadaniową. Można zamknąć w nich mnóstwo cennych dla zdrowia, dodających energii na cały dzień składników, jakie znajdują się w warzywach, rybach czy jajkach. Jak połączyć wszystkie produkty, by miały postać zwartej, nadającej się do smarowania pieczywa pasty? Najprościej jest użyć majonezu, który przy okazji znakomicie podkreśla smaki. Niestety, jest wysokokaloryczny, a przy tym ten ze sklepu to produkt wysokoprzetworzony. Spożywany sporadycznie, w niewielkich ilościach, na pewno nam nie zaszkodzi, ale nie wpisuje się w ideę zdrowych śniadań.
Czy pasta kanapkowa bez majonezu może być tak smaczna, jak ta z popularnym sosem? Oczywiście. Wystarczy, że dodamy do niej odrobinę zdrowego tłuszczu, który stanowi nośnik smaku.
- 3 jajka,
- 1 pomidor,
- 1 mała cebula,
- kilka gałązek szczypiorku,
- 45 ml łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 1½ łyżeczki oliwy z oliwek,
- kilka kropli soku z cytryny,
- sól, pieprz (do smaku),
- gałązka natki pietruszki (do dekoracji).
Ugotuj jajka na twardo (8 minut od chwili zagotowania się wody). Przestudź, obierz i pokrój w kosteczkę.
Sparz pomidor, obierz ze skórki i także pokrój w kostkę. Odlej nadmiar soku (wykorzystaj do innego celu).
Obierz i posiekaj drobno cebulę. Posiekaj też szczypiorek.
Przełóż wszystkie składniki pasty do miski. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj jogurt, oliwę i sok z cytryny.
Połącz składniki pasty z sosem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż na grzanki lub świeże pieczywo. Udekoruj kanapki posiekaną natką pietruszki. By wzbogacić śniadanie, do przygotowania kanapek możesz też wykorzystać cienkie plasterki długo dojrzewającego sera (ma mnóstwo wartości odżywczych) i np. kawałek świeżego ogórka.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kolacja z airfryera w stylu francuskim. Przepis na tartę lotaryńską
Kremowa, sycąca i gotowa w kilka chwil. Najlepsza zupa serowa z makaronem
Już pojawił się w warzywniakach. Pora zrobić sernik na zimno z rabarbarem