Reklama
Reklama

Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma

W okresie letnim biała kapusta jest najsmaczniejsza i najdelikatniejsza, dlatego warto korzystać z niej jak najczęściej. Na przykład przygotowując surówki do obiadu. Obecnie mamy również dostęp do świeżych ogórków gruntowych i rzodkiewek, one również rewelacyjnie będą komponować się z kapustą. Masz ochotę na lekki i orzeźwiający dodatek do obiad? Zrób surówkę pielgrzyma.

Jeśli potrzebujesz szybkiej, smacznej i chrupiącej surówki, przygotuj tę lekką surówkę pielgrzyma. Do jej przygotowania użyj świeżych warzyw i schłodzonego jogurtu greckiego. Sałatka idealnie pasuje jako samodzielna przekąska, ale też dodatek do dań z grilla i obiadu. Taka sałatka to także bomba witamin i minerałów, to także świetny sposób na dostarczenie dużej ilości błonnika. Będzie idealna dla osób, które chcą zadbać o swoje jelita, jeść więcej warzyw, a nawet zgubić kilka nadprogramowych kilogramów. 

 Sprawdź także: Pomysł na szybki obiad w meksykańskim stylu. Zrób tortille z kurczakiem

Przepis na surówkę pielgrzyma 

Surówka pielgrzyma bardzo dobrze komponować będzie się zarówno z klasycznym schabowym, czy kotletami mielonymi, jak i na przykład z pieczoną lub panierowaną rybą. Możesz także zaserwować ją jako dodatek do grillowanej piersi z kurczaka lub szaszłyków. Sałatka jest tania i banalnie prosta w przygotowaniu. Będziesz potrzebować jedynie: 

  • ½ główki białej kapusty,  
  • pęczek rzodkiewek, 
  • 2-3 ogórki gruntowe, 
  • 1 mały pęczek koperku, 
  • 3 łyżki jogurtu greckiego, 
  • sól i czarny pieprz. 

Jak zrobić surówkę pielgrzyma? 

Kapustę drobno posiekaj za pomocą szatkownicy lub ostrym nożem i umieść w misce. Dodaj ok. ½ łyżeczki soli, dokładnie wymieszaj, a nawet przez chwilę ugniataj dłońmi. Odstaw kapustę, aby puściła sok. W tym czasie umyj rzodkiewki i ogórki, po czym zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w cienkie słupki. Koperek opłucz, osusz i drobno posiekaj.  

Odciśnij kapustę, dodaj rzodkiewki, ogórki i koperek. Zalej warzywa jogurtem greckim i dopraw czarnym pieprzem. Dla podbicia smaku możesz dodać odrobinę soku z cytryny lub octu winnego. Sałatkę pielgrzyma podawaj od razu po przygotowaniu. Nadmiar przechowuj w lodówce i przemieszaj przed ponownym podaniem. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki