Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma
W okresie letnim biała kapusta jest najsmaczniejsza i najdelikatniejsza, dlatego warto korzystać z niej jak najczęściej. Na przykład przygotowując surówki do obiadu. Obecnie mamy również dostęp do świeżych ogórków gruntowych i rzodkiewek, one również rewelacyjnie będą komponować się z kapustą. Masz ochotę na lekki i orzeźwiający dodatek do obiad? Zrób surówkę pielgrzyma.
Jeśli potrzebujesz szybkiej, smacznej i chrupiącej surówki, przygotuj tę lekką surówkę pielgrzyma. Do jej przygotowania użyj świeżych warzyw i schłodzonego jogurtu greckiego. Sałatka idealnie pasuje jako samodzielna przekąska, ale też dodatek do dań z grilla i obiadu. Taka sałatka to także bomba witamin i minerałów, to także świetny sposób na dostarczenie dużej ilości błonnika. Będzie idealna dla osób, które chcą zadbać o swoje jelita, jeść więcej warzyw, a nawet zgubić kilka nadprogramowych kilogramów.
Sprawdź także: Pomysł na szybki obiad w meksykańskim stylu. Zrób tortille z kurczakiem
Surówka pielgrzyma bardzo dobrze komponować będzie się zarówno z klasycznym schabowym, czy kotletami mielonymi, jak i na przykład z pieczoną lub panierowaną rybą. Możesz także zaserwować ją jako dodatek do grillowanej piersi z kurczaka lub szaszłyków. Sałatka jest tania i banalnie prosta w przygotowaniu. Będziesz potrzebować jedynie:
- ½ główki białej kapusty,
- pęczek rzodkiewek,
- 2-3 ogórki gruntowe,
- 1 mały pęczek koperku,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- sól i czarny pieprz.
Kapustę drobno posiekaj za pomocą szatkownicy lub ostrym nożem i umieść w misce. Dodaj ok. ½ łyżeczki soli, dokładnie wymieszaj, a nawet przez chwilę ugniataj dłońmi. Odstaw kapustę, aby puściła sok. W tym czasie umyj rzodkiewki i ogórki, po czym zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w cienkie słupki. Koperek opłucz, osusz i drobno posiekaj.
Odciśnij kapustę, dodaj rzodkiewki, ogórki i koperek. Zalej warzywa jogurtem greckim i dopraw czarnym pieprzem. Dla podbicia smaku możesz dodać odrobinę soku z cytryny lub octu winnego. Sałatkę pielgrzyma podawaj od razu po przygotowaniu. Nadmiar przechowuj w lodówce i przemieszaj przed ponownym podaniem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut