Reklama
Reklama

Leśna wróżka to hit wśród letnich tortów. Przepis krok po kroku

Jeżeli niebawem czeka cię ważna rodzinna uroczystość, na przykład urodziny lub imieniny, i nie wiesz, jakim ciastem zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przepis na słodko-kwaśny tort Leśna wróżka to idealna propozycja na lato. Deser zawiera sporo elementów, jednak obiecujemy, że wcale nie jest trudny w przygotowaniu.

Tort Leśna wróżka nie tylko genialnie smakuje, ale i zachwyca estetyką. Nie bój się zielonego biszkoptu ze szpinakiem, warzywny smak nie jest wyczuwalny, za to ciasto ma piękny zielony kolor. Nie brakuje również różowej, malinowej warstwy, która orzeźwi cię w ciepłe dni. Oczywiście, nie ma tortu bez kremu, w tym przepisie znajdziesz ten na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Tort musi być także odpowiednio udekorowany, dlatego jego wierzch przyozdób świeżymi malinami. 

Sprawdź także: Przepis na kokosowy sernik bez pieczenia. Strzelczyk zdradza tip, jak smakuje najlepiej

Przepis na tort Leśna wróżka

Warstwa szpinakowa: 

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru pudru, 
  • 125 g młodego szpinaku, 
  • 80 ml oliwy z oliwek, 
  • 80 ml mleka,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Warstwa malinowa: 

  • 375 g malin,
  • 50 g cukru, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 
  • 1 łyżka wody, 
  • 1 łyżeczka żelatyny. 

Warstwa śmietanowa: 

  • 250 g serka mascarpone, 
  • 100 ml śmietanki 36 proc.,
  • 40 g cukru pudru.

Dodatkowo: 

  • maliny do dekoracji. 

 Jak zrobić tort Leśna wróżka? 

Przygotuj warstwę malinową. W garnuszku wymieszaj skrobię z wodą. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Podgrzewaj całość na małym ogniu, ciągle mieszając. Gotuj przez 3 minuty. Masę przecedź przez sitko, by pozbyć się pestek. Do gorącej masy wmieszaj żelatynę. Pozostaw do ostudzenia na blacie. 

Przygotuj warstwę szpinakową. W średniej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstaw. Szpinak zblanszuj we wrzątku przez 2 minuty, a następnie zmiksuj na gładką masę za pomocą robota kuchennego. Odcedź nadmiar wody. W osobnej misce ubij jajka z cukrem przez 4-5 minut do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodawaj olej, wanilię i mleko, dobrze mieszając po każdym składniku. Używając gumowej szpatułki, wmieszaj masę szpinakową do jajecznej. Następnie dodawaj partiami mąkę, mieszając mikserem na niskich obrotach lub szpatułką. Ciasto podziel na dwie połowy. 

Blaszkę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią jedną połowę ciasta i wstaw ją do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez 15-20 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i powtórz pieczenie dla drugiej połowy ciasta. 

Z obu blatów ciasta zdejmij papier do pieczenia i odetnij nierówne brzegi. Zostaw do ostygnięcia, przykryte lekko wilgotnymi ściereczkami kuchennymi. 

Przygotuj warstwę śmietanową. Wszystkie składniki umieść w dużej misce. Ubijaj całość na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. 

Złóż ciasto. Na blacie kuchennym rozłóż folię spożywczą na kwadracie ok. 0,5x0,5 m. Każdy ze spodów ciasta pokrój na 4 paski równej szerokości - najpierw na pół, a następnie znowu na pół. Musisz otrzymać 8 identycznych kawałków. 

Weź jeden z kawałków ciasta. Posmaruj go cienką warstwą masy malinowej, a następnie cienką warstwą masy śmietankowej. Zwiń go ostrożnie w roladkę, uważając, by zawartość nie wyciekła. Postaw roladkę pionowo w centralnej części folii spożywczej. 

Weź następny kawałek ciasta i ponownie posmaruj go oboma rodzajami nadzienia. Delikatnie owiń nim odłożoną wcześniej pionowo roladkę. Powtarzaj kroki do wykończenia pasków ciasta, każdym kolejnym owijając te poprzednie. Pamiętaj, że koniec poprzedniego paska jest miejscem, gdzie należy zacząć owijać następny pasek. 

Po wykończeniu składników podnieś brzegi folii spożywczej i szczelnie okryj oraz zawiń powstałe ciasto. Przenieś całość do lodówki na ok. 3-4 godziny. 

Po tym czasie folię delikatnie ściągnij, a ciasto Leśna Wróżka przenieś na paterę. W centralnej części połóż świeże maliny. Podawaj na zimno i krój jak zwykły tort. 

 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

U babci zawsze jedliśmy ze świeżym chlebem. Teraz robię smalec z jabłkiem z jej przepisu

Aromatyczny, gęsty z niebywale miękkim mięsem. Ten gulasz to kulinarna uczta

Drożdżowe ciastka z jabłkowo-twarogowym nadzieniem. Jabłkowe Besoski krok po kroku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta